Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Κρυφό χαρτί για τη ΔΕΗ ο “κοιμώμενος γίγαντας” - Βάζει μπρος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της

 

Γιάννα Παπαδημητρίου

Ένα “κρυφό χαρτί” κρατά στα χέρια της η διοίκηση της ΔΕΗ, πέραν όσων ανέφερε ο Γ. Στάσσης στους επενδυτές στην Investors Day, για να ενισχύσει περαιτέρω τη θετική πορεία που αποτυπώθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου: την προοπτική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της.

Μάλιστα, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές προεργασίες, ώστε να είναι έτοιμη να προχωρήσει τη διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της εντός του 2021. 

Βασική προϋποθεση για να προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι να ολοκληρωθεί η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ, και για το σκοπό αυτό προκηρύχθηκε ήδη διαγωνισμός με αντικείμενο την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, αντικείμενο του έργου αποτελεί η παροχή υπηρεσιών για την αποτίμηση του συνόλου του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ και τον υπολογισμό των αγοραίων αξιών (Market Value) των ακινήτων στο πλαίσιο αξιολόγησης και αξιοποίησης των ακινήτων της εταιρείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις μεθοδολογίες που περιγράφονται στις τελευταίες εκδόσεις των ΔΕΕΠ ή άλλων αναγνωρισμένων οργανισμών (RICS, TEGoVA).

Ο ανάδοχος του έργου θα πραγματοποιήσει αυτοψίες για την εκτίμηση 334 ακινήτων της ΔΕΗ, και θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο εντός εξαμήνου από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το σχέδιο Παναγιωτάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ περιλαμβάνονταν στα σχέδια και της προηγούμενης διοίκησης, ως ένα από τα μέσα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ώστε η επιχείρηση να βγει από τη δυσχερή θέση στην οποία είχε περιέλθει.

Μάλιστα, στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2019 ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης είχε αποκαλύψει ότι ήδη τότε δρομολογούνταν δύο θυγατρικές στο real estate, με στόχο η ΔΕΗ να αντλήσει 150 εκατ. ευρώ εντός του 2020.

Όπως είχε αναφέρει τότε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η λογιστική αξία της ακίνητης περιουσίας της εκτιμώνταν άνω του 1,1 δισ. ευρώ, ωστόσο το ερώτημα ήταν κατά πόσο αυτή έχει καταγραφεί, ποια είναι η εμπορική της αξία, και κυρίως με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί.  

Η διοίκηση Παναγιωτάκη, στο τελευταίο σκέλος της θητείας της είχε επενδύσει πολλά στο συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, όταν είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στην προοπτική σύστασης σχετικής θυγατρικής, ο κ. Παναγιωτάκης είχε μιλήσει για ένα "κοιμώμενο γίγαντα" και για εγχείρημα με τεράστιες δυνατότητες, το οποίο ωστόσο έχει ως προϋπόθεση να διαμορφώσει η πολιτεία ένα τέτοιο πλαίσιο δραστηριότητας και σχέσεων της ΔΕΗ με το κράτος, προκειμένου η θυγατρική αυτή να μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά ως εταιρεία.

Το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ

Το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας που διαθέτει στην κυριότητά της η ΔΕΗ αποτελείται από περίπου 348 ιδιοκτησίες, σε όλη την Ελληνική επικράτεια, και συνίσταται σε ΑΗΣ, ΥΗΣ, Ορυχεία, οικόπεδα/γήπεδα, καθώς και σε σημαντικό αριθμό κτιρίων.

Συγκεκριμένα, στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται:

-15 ΑΗΣ,

-18 ΥΗΣ,

-5 οικισμοί,

-11 ορυχεία,

-26 ακίνητα κεντρικών υπηρεσιών,

-81 οικόπεδα ή γήπεδα,

-6 πρώην Υ/Σ 22/6.6 kV,

-138 γραφεία αποθήκες εγκαταστάσεις κ.λπ.,

-2 αιολικά

-32 Τοπικούς/Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής

-1 φωτοβολταϊκό

-13 Υ/Σ 150 kV (ΚΥΤ).

Το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου αφορά ιδιοχρησιμοποιούμενα και μισθωμένα ακίνητα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε έρευνα που είχε ανατεθεί από τη ΔΕΗ το 2006 για τον ακριβή αριθμό των ακινήτων που κατέχει, η καταμέτρηση είχε δείξει ότι ο αριθμός του ανέρχονταν σε 6.938 και 413,2 εκατ. τ.μ. οικοπέδων, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και τα ακίνητα του ΑΔΜΗΕ, που τότε ανήκε ακόμα στον Όμιλο.

Η λογιστική αξία του συνόλου των ακινήτων είχε υπολογιστεί 1,277 δισ ευρώ. Από τα ακίνητα αυτά, εμπορική αξία είχε υπολογιστεί ότι έχουν μόνο 3.293 ακίνητα.

Η σχετική μελέτη είχε ανατεθεί, κατόπιν σχετικού διεθνούς διαγωνισμού, στην "Τρ. Πειραιώς - Διαγώνιος ΑΕΤΕ - Credit Suisse First Boston - Εμπορική Real Estate - Εμπορική Τράπεζα - Lambert Smith Hampton".

Αρχειοθήκη ιστολογίου