Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Σύμφωνα με το νέο Business Plan της ΔΕΗ για την τριετία 2021-2023, προβλέπεται η είσοδος της και στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές με την αξιοποίηση του Δικτύου ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Μια προσπάθεια που επανέρχεται μετά από δεκαεπτά χρόνια.
Για να θυμηθούμε, αλλά και να πληροφορηθούν οι νεώτεροι, στις 23 Ιανουαρίου 2003 στο Μέγαρο Μελά στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το λογότυπο και αναγγέλθηκε η έναρξη λειτουργίας της TELLAS Α.Ε., της εταιρίας που φιλοδοξούσε να αποτελέσει το σημαντικότερο τηλεπικοινωνιακό φορέα μετά τον ΟΤΕ στην χώρα, σε σταθερή τηλεφωνία και υπηρεσίες Internet.
Τελικά το τηλεπικοινωνιακό άνοιγμα της επιχείρησης δεν ευδοκίμησε με αποτέλεσμα, το 2007 η ΔΕΗ να πουλήσει στην WIND το μερίδιο της στο μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία.
Σήμερα επανέρχεται εντάσσοντας στα νέα προϊόντα που θα προωθήσει στο μέλλον, προϊόντα τηλεφωνίας, ιντερνέτ, tv κ.α.
Και αναρωτιόμαστε σαν απλοί εργαζόμενοι.
Τι ήταν αυτό που δεν επέτρεψε στο παρελθόν την Δημόσια επιχείρηση, να εισέρθει στην αγορά των τηλεπικοινωνιών;
Μήπως κάποια ιδιωτικά συμφέροντα εκτός ΔΕΗ, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τις διορισμένες Διοικήσεις στην επιχείρηση, υπονόμευσαν και αυτή την προσπάθεια, όπως πάντοτε γίνεται.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι, τόσο οι Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες στην ενέργεια, όσο και συμφέροντα που επιθυμούν τη ΔΕΗ μικρή και οικονομικά αδύναμη, με κάθε τρόπο έμπαιναν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της.
Σήμερα και εν’ όψη της επιχειρούμενης μετοχοποίησης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., προγραμματίζουν την αξιοποίηση τον υποδομών του, με «κούμπωμα» οπτικών ινών στα 242.000 μέτρα δικτύου ηλεκτρισμού στη Μ.Τ. και Χ.Τ. της εταιρείας, για να φιλοξενήσουν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, Διαδικτύου καθώς και μελλοντικά στην κινητή τηλεφωνία 5G.
Η παραπάνω ενέργεια θα αποτελέσει προίκα, στον μελλοντικό επενδυτή που θα εισέλθει στο μετοχικό σχήμα του ΔΕΔΔΗΕ.
Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος στην εισαγωγή της επιχείρησης σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα. Πάντα έβλεπε με θετική ματιά μια τέτοια προοπτική.
Πιστεύω όμως ότι τροχοπέδη δεν ήταν και δεν είναι ο Δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης, Πολύ περισσότερο των εργαζομένων.
Αλλά των κάθε λογής συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδος που δεν επιθυμούν Οικονομικά Ισχυρές της Κρατικές Επιχειρήσεις.
Ως εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΗ στηρίξαμε πάντοτε τις Διοικήσεις που έλαβαν αποφάσεις ανάπτυξης και ισχυροποίησης των επιχειρήσεων του ομίλου.
Άλλωστε να μην ξεχνάμε και την 24ώρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, για την παραχώρηση τότε της άδειας από της ΕΕΤΕ για την δημιουργία της TELLAS.
Αντίστοιχα και σήμερα θεωρούμε προς την θετική κατεύθυνση, παρ’ όλες τις αδυναμίες τους, την προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών από τα καταστήματα της Δ.Ε.Η.
Για την επίτευξη των στόχων που θέτει η ΔΕΗ, οφείλει, τόσο η ΔΕΗ όσο και η Ομοσπονδία στην Σ.Σ.Ε. που θα υπογραφεί, να συμπεριλάβει και την οικονομική αναγνώριση για τους εργαζομένους των καταστημάτων, με θέσπιση μπόνους ανάλογα με τις πωλήσεις που θα πραγματοποιούν ανά κατάστημα.
Για να μη πούμε good night σε κάθε προσπάθειά μας……….
Με εκτίμηση
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ και
Πρόεδρος Τ.Ε. ΠΑΤΡΩΝ -ΑΙΓΙΟΥ