Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Νέα θετική αξιολόγηση αναμένεται για την ΔΕΗ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Εξοδο στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο είναι το πλάνο που θα εξετάσει τους επόμενους μήνες η ΔΕΗ και αφού βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα της, πιθανώς με μια… ακόμη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από ξένο οίκο. 

Επειτα από ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων, όπως τιτλοποιήσεις οφειλών, αναβάθμιση από S&P, τέταρτο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο, νέο business plan, έναρξη ιδιωτικοποίησης ΔΕΔΔΗΕ, αρκετοί εκτιμούν ότι η έξοδος στις αγορές θα έπρεπε να είναι το άμεσο επόμενο βήμα.

Το υπόβαθρο υπάρχει ωστόσο η απόφαση δεν φαίνεται να βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της επιχείρησης. Ισως επειδή στην παρούσα φάση δεν έχει άμεση ανάγκη από επιπλέον ρευστότητα. Ισως και επειδή αναμένει κάτι σημαντικό μέσα στους επόμενους μήνες.

Μια ακόμη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από ξένο οίκο. Διαφορετικούς όρους δανεισμού πετυχαίνει στις αγορές μια επιχείρηση, όπως η ΔΕΗ με πιστοληπτική αξιολόγηση Β, στην οποία την αναβάθμισε τον Νοέμβριο η S&P και διαφορετικούς αν αυτή αυξηθεί, για παράδειγμα, κατά μια ακόμη βαθμίδα. Αλλη τύχη θα έχει η έκδοση ενός ομολογιακού δανείου έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη, πολλώ δε μάλλον αν έχει προηγηθεί η ανακοίνωση για τα ετήσια αποτελέσματα του 2020, καθώς και ένα υψηλό τίμημα στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, παρά νωρίτερα, όπως σημειώνουν στο Εnergypress αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, η έξοδος της επιχείρησης στις αγορές  δεν πρέπει να αναμένεται πριν τα μέσα ή τα τέλη του πρώτου εξαμήνου.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τέτοιες κινήσεις προαναγγέλονται. Εδώ και καιρό στελέχη τραπεζών εισηγούνται στην ΔΕΗ να κάνει νωρίτερα το μεγάλο βήμα. «Βλέπουν» μια εταιρεία που βελτιώνει ραγδαία εικόνα και μεγέθη, με αυξανόμενη αποδοχή από ξένους θεσμικούς και επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, δηλαδή του βασικού της μετόχου, βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. 

Οι ανάγκες

Έχει όμως πράγματι η ΔΕΗ ανάγκη από ρευστότητα στην παρούσα φάση; Η απάντηση είναι όχι. Ούτε σημαντικές υποχρεώσεις αποπληρωμής υπάρχουν μέσα στο 2021, ούτε τα ταμειακά της διαθέσιμα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς με σύμμαχο την βουτιά σε καύσιμα, χονδρική τιμή, καθώς και τον συνεχή περιορισμό λειτουργίας των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων, η ρευστότητα της επιχείρησης κρίνεται ως αρκετά ικανοποιητική. 

Και παρ’ ότι μεγάλο μέρος της φετινής της κερδοφορίας θα καταλήξει σε αποπληρωμές οφειλών παρελθόντων ετών προς διαχειριστές, τα έσοδα από τιτλοποιήσεις και άλλες πηγές «δείχνουν» ένα λίαν θετικό ισοζύγιο. Εκτός των πρώτων 150 εκατ ευρώ της συμφωνίας με την JP Morgan που μπήκαν στα ταμεία της τον Νοέμβριο, αναμένει έως και 300 εκατ. ευρώ από την έτερη συμφωνία με την Pimco, τμήμα των οποίων θα καταβληθεί εντός Δεκεμβρίου ή Ιανουαρίου.

Επειτα και παρά την θεαματική πορεία των τελευταίων μηνών, η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε μια ενδιάμεση φάση. Έχει ένα κόστος δανεισμού περίπου 5% και πολλά θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του νέου της business Plan το οποίο δεν έχει ακόμη αρχίσει να ξετυλίγεται. Τα πρώτα μεγάλα deals στις ΑΠΕ μένει να φανούν, ενώ ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ μόλις ξεκίνησε.

Με άλλα λόγια και παρ' ότι η έξοδος μιας εταιρείας στις αγορές δεν ανακοινώνεται ποτέ από πριν, εντούτοις ο χρόνος για να δει ξανά το «χρώμα» των αγορών λειτουργεί υπέρ της ΔΕΗ. Σημειωτέον ότι αυτό έχει να συμβεί εδώ και έξι χρόνια. Τελευταία φορά ήταν το 2014, όταν και είχε αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, με 5ετές ομόλογο, και καταβάλλοντας επιτόκιο 5,5%.


 https://energypress.gr

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου