Σε μια συγκριτική ανάλυση του επιπεδοποιημένου κόστους των διαφόρων τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής (LCOE) σε 24 χώρες προχώρησε ο ΙΕΑ, αντλώντας ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Σημειώνεται ότι η ανάλυση περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες και για πρώτη φορά τοποθετεί και την αποθήκευση, τις κυψέλες καυσίμου και τη μακροπρόθεσμη λειτουργία των πυρηνικών μονάδων. Επίσης, λαμβάνει υπόψη ένα κόστος ρύπων στα 30 δολάρια ανά τόνο CO2.
Τον συγκριτικό πίνακα με τις διάφορες παραμέτρους μπορείτε να τον δείτε εδώ.
Όπως παρατηρεί ο ΙΕΑ, το βασικό μήνυμα είναι ότι το κόστος των καθαρών τεχνολογίων μειώνεται και πλέον βρίσκεται όλο και περισσότερο κάτω από το αντίστοιχο των συμβατικών. Πλέον οι ΑΠΕ είναι ανταγωνιστικές σε όρους LCOE σε πολλές χώρες, ενώ το 2025 τα χερσαία αιολικά προβλέπεται να έχουν κατά μέσο όρο το χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, τα φωτοβολταϊκά εφόσον υλοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα και υπό ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, μπορούν επίσης να είναι πολύ ανταγωνιστικά.
Αντίστοιχα, τα υπεράκτια αιολικά χαρακτηρίζονται από πτώση του κόστους σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάλυση του οργανισμού. Πέντε χρόνια πριν το κόστος τους ήταν 150 δολάρια ανά μεγαβατώρα και πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από τα 100.
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι το κόστος των νέων πυρηνικών μονάδων θεωρείται χαμηλότερο πλέον από ότι ήταν το 2015 αν και με σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Μάλιστα, ο ΙΕΑ θεωρεί ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα είναι το 2025 η καθαρή dispatchable τεχνολογία με το χαμηλότερο κόστος, όντας φθηνότεροι από μονάδες άνθρακα. Τονίζει επίσης ότι η ενέργεια από πυρηνικές μονάδες με επέκταση της διάρκειας ζωής τους είναι η φθηνότερη από όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες.
Τέλος, στην περίπτωση των μονάδων άνθρακα με δέσμευση και αποθήκευση, το κόστος δεν θεωρείται ανταγωνιστικό παρά μόνο αν αυξηθεί σημαντικά το κόστος CO2.