Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για όλες τις εξελίξεις του ενεργειακού ζητήματος και για την κόντρα της ΔΕΗ με τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο κ. Αδαμίδης σχολίασε τα λεγόμενα του Άδωνι Γεωργιάδη για τις τιμές του ρεύματος.
«Ας το πούμε ολιγοπώλιο εάν αυτό ακούγεται καλύτερα στην κυβέρνηση. Το καρτέλ μεταφράζεται ως ολιγοπώλιο, αυτή είναι η διαδικασία, χρησιμοποιείται καθημερινά στον δημόσιο λόγο, άρα προφανώς και είναι ένα καρτέλ όταν είναι 4 «παίκτες» στην αγορά, και που διαμορφώνουν την τιμή. Στις 4/12/2020, έναν μήνα μετά την εφαρμογή του target model – εισαγωγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού – στην χώρα μας»,
»Εμείς ως ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, επειδή ο κ. Γεωργιάδης μίλησε και για θεσμικό ρόλο, και όχι αντιπολιτευτικό, βγάλαμε μία ανακοίνωση την οποία στείλαμε στον υπουργό τότε τον κ. Χατζηδάκη, ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το target model στην χώρα μας, δημιουργεί προβλήματα και μέσα σε έναν μήνα έχουμε αύξηση 40% στην τιμή της χονδρικής, και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο μέλλον όπως και έγινε», ανέφερε αρχικά ο κ. Αδαμίδης.
«Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν ανεβαίνει διεθνώς, οι 4 εταιρείες διαμορφώνουν την τιμή. Στο χρηματιστήριο ενέργειας, η σημερινή τιμή της ενέργειας είναι στα 402 ευρώ στην χώρα μας, όταν όλη η Ευρώπη έχει πάνω από 700 ευρώ. Άρα πώς ακολουθούμε την ευρωπαϊκή αγορά. Στις 7 Δεκέμβρη του 2020 η εφημερίδα Καθημερινή επισημαίνει στον τότε υπουργό κ. Χατζηδάκη, ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εφαρμογή του target model και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έτσι όπως γίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί, φαινόταν ξεκάθαρα από πέρσι τέτοια εποχή, είχαμε την τεράστια αύξηση των τιμών, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική πολέμου, το διάστημα Σεπτέμβρη – Οκτώβρη του 2021 οι τιμές είχαν εκτοξευθεί και είχαμε τιμές αντίστοιχες με τις σημερινές. Υπάρχει το διάστημα Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος που οι τιμές ήταν «πρωταθλητές» της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Αδαμίδης.
«Άρα, εάν κανείς υπολογίσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, είναι 4 παίκτες που παράγουν ρεύμα, το διαθέτουν στην ελληνική αγορά και αυτοί διαμορφώνουν τις τιμές. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποδεσμευτεί η χώρα από την τιμή εκκίνησης του Ολλανδικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και να αποδεσμευτεί από την ακριβότερη τιμή του φυσικού αερίου που καθορίζει τις τιμές. Το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ακριβό. Υπάρχει μία διαδικασία, έχει γίνει μία βίαιη απολιγνιτοποίηση για να πάμε στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, χωρίς να έχουμε σκεφτεί πώς αυτό θα το αντικαταστήσουμε. Μπορεί να έχει σταματήσει τώρα αλλά έχουν φύγει τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενοι από την παραγωγική δραστηριότητα και την εξόρυξη του λιγνίτη, και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ζήτηση των μονάδων», είπε μιλώντας για την ενέργεια, τα φυσικό αέριο και την απολιγνιτοποίηση.
«Το ισοζύγιο εξόρυξης και καύσης λιγνίτη είναι αρνητικό προς την εξόρυξη, γιατί δεν έχουμε προσωπικό για να το κάνει. Εάν σήμερα είχαμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων και να έχουμε μία συμμετοχή του λιγνίτη τουλάχιστον 30% στο μείγμα καυσίμου, θα είχαμε πιο φθηνό ρεύμα», διευκρίνισε.
Ο κ. Αδαμίδης θέλησε να προσθέσει πως, «ότι έχουμε τη δυνατότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι όπως γίνεται η διαδικασία στη χώρα μας, θα υπάρχει μία αποστροφή του κόσμου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διότι, δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην τιμή. Γιατί να επιδοτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εάν δεν τις χρησιμοποιούμε; Φαίνεται ξεκάθαρα πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ρυθμιστική Πηγή Ενέργειας αλλά και ο ΑΔΜΗΕ, γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που εκτινάσσουν την τιμή», τόνισε.
«Θα φτάσουμε στα 1.000 ευρώ την μεγαβατώρα. Και εάν έχουμε μία κίνηση της Ρωσίας πιο επιθετική σε σχέση με το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, θα έχουμε έλλειψη ενέργειας και προγραμματισμένες διακοπές ενέργειας και στα νοικοκυριά, γιατί δεν θα φτάσει. Ό,τι ελληνικό υπάρχει πρέπει να το εντάξουμε στο σύστημα και να αποσυνδεθούμε από αυτή την τιμή», κατέληξε.