www.ot.gr - του Χρήστου Κολώνα
Σε ηχηρή επενδυτική κίνηση προχωρεί η ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», η δημόσια εταιρεία είναι σε προχωρημένο στάδιο λήψης απόφασης για την είσοδό της μετοχικά σε εταιρικό σχήμα που πρόκειται να αναπτύξει σύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT).
Πηγές θέλουν τη διοίκηση της επιχείρησης να είναι σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με τους επενδυτές που πρόκειται να κατασκευάσουν τέτοια μονάδα. Αλλες πληροφορίες του «Βήματος» μιλούν για μία από τις μονάδες που ετοιμάζονται στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση
Η κίνηση της εταιρείας έρχεται σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο μεγάλων funds και τη μείωση του μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου (Υπερταμείο) λίγο πάνω από το 34%.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέρος των εσόδων 1,350 δισ. ευρώ που άντλησε η εταιρεία αποσκοπεί στη χρηματοδότηση του σκέλους του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο έχει να κάνει και με τη συμβατική ενέργεια.
Αρμόδιοι παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τη στρατηγική κίνηση της ΔΕΗ την αποδίδουν στις μελλοντικές εκτιμήσεις για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου καθώς και για την πληθώρα των επιλογών που προκύπτουν μέσα από την ταχεία διείσδυση του LNG. Η ανάπτυξη διεθνώς πολλών FSRUs αλλά και τεσσάρων έως πέντε στην ελληνική αγορά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση τέτοιας επένδυσης. Ταυτόχρονα το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το μεταβατικό καύσιμο στην κλιματικά ουδέτερη εποχή στα επόμενα 20 χρόνια, κατά τα οποία οι ΑΠΕ θα καθίστανται σταδιακά κυρίαρχες στο ενεργειακό μείγμα.
Καθαρότερη ηλεκτροπαραγωγή
Εξάλλου, όπως αναφέρουν πηγές, οι ανάγκες για καθαρότερη ηλεκτροπαραγωγή – τέτοια που παρέχει το φυσικό αέριο – αυξάνονται στην περιοχή των Βαλκανίων και η συν-επένδυση της ΔΕΗ με άλλους ιδιωτικούς ομίλους δημιουργεί και προοπτικές για αυξημένα περιθώρια κέρδους.
Το ρεύμα που θα παράγεται θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες.
Πάντως, η δημόσια εταιρεία, αν και για έναν χρόνο προχωρεί στην αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ενεργειακές ανάγκες σε περίπτωση διακοπής των ροών του ρωσικού αερίου, θεωρεί ότι η απολιγνιτοποίηση είναι ζήτημα να καθυστερήσει το πολύ ένα με δύο χρόνια.
«Η καταληκτική, όμως, χρονιά για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα είναι το 2025» σημειώνουν στο «Βήμα» αρμόδιες πηγές, επιμένοντας στην απόφαση της εταιρείας για μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ καθώς και για τη συμμετοχή της στην κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, και οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» παραπέμπονται στην επόμενη χρονιά. Δηλαδή το τι καύσιμο θα καίει μετά το τέλος του λιγνίτη το 2025.
Επικαιροποίηση του business plan
Η ΔΕΗ, αναφέρουν πληροφορίες, εργάζεται αυτή την περίοδο να επικαιροποιήσει το business plan, ώστε τον Δεκέμβριο να είναι έτοιμο για παρουσίαση στους θεσμικούς επενδυτές.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στο «Βήμα» ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας θα ακολουθήσει τα χνάρια… του ανανεωμένου Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ), το οποίο επίσης επικαιροποιείται με βάση τους νέους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και τα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια που έφερε απότομα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ
Σύμφωνα με το προηγούμενο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο που συνόδευσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η δημόσια εταιρεία στοχεύει σε επενδύσεις 5 δισ. ευρώ έως το 2024 για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία μαζί με τα υδροηλεκτρικά της θα της δώσουν πράσινη ενέργεια συνολικής ισχύος 7,2 γιγαβάτ. Σήμερα η ΔΕΗ έχει ΑΠΕ μόλις 200 μεγαβάτ και αυτά με την ολοκλήρωση φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη σταδιακά ανεβαίνουν. Για το τέλος του χρόνου οι ΑΠΕ θα ανέλθουν στα 489 μεγαβάτ. Για το 2026 ο πήχης ανεβαίνει στα 9,1 γιγαβάτ, όπως και το ύψος των επενδύσεων στα 8,4 δισ. ευρώ.
Αδειοδοτημένο το 90% των έργων
Η διοίκηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση επιμένει στην επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων, παρά το γεγονός των δυσκολιών που έχουν προκαλέσει η πανδημία και η ενεργειακή κρίση στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κλειδί αποτελεί το γεγονός πως το 90% του χαρτοφυλακίου των έργων που σκοπεύει να αναπτύξει είναι ήδη αδειοδοτημένο, ώριμο δηλαδή για την εκκίνηση των διαδικασιών κατασκευής.
Επαφές της ΔΕΠΑ Εμπορίας για συμμετοχή σε μονάδα φυσικού αερίου
Με στόχο την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της η ΔΕΠΑ Εμπορίας διεκδικεί χώρο στην ηλεκτροπαραγωγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η εταιρεία, μετά το πάγωμα των διαδικασιών της πώλησής της από τους μετόχους των ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, επιζητεί την είσοδο της και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτόν, η διοίκησή της στοχεύει σε μεγαλύτερες υπεραξίες καθώς διερευνώνται εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης των συμμετοχών του Δημοσίου. Ενα από αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.
Πηγές αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε συζητήσεις με εγχώριους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι είναι έτοιμοι για την ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. Πρόκειται για έργα αδειοδοτημένα και με τις επενδυτικές αποφάσεις των μετόχων τους να έχουν ληφθεί. Το deal που προτείνει, λένε πηγές στο «Βήμα», είναι το «καλάθι» επιλογών προμήθειας φυσικού αερίου που διαθέτει.
Συμβόλαια τόσο με την Gazprom, τη Sonatrach (LNG) από την Αλγερία, την κοινοπραξία του αγωγού TAP αλλά και ποσότητες φορτίων LNG τόσο από τη spot αγορά όσο και από την Αίγυπτο. Εχει υπογραφεί πρόσφατα σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Στα δυνατά της διαπραγματευτικά χαρτιά είναι επίσης και η συμμετοχή της με 20% στο ετοιμαζόμενο FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Οι όποιες αποφάσεις για την είσοδό της σε μονάδα φυσικού αερίου αναμένονται προς το φθινόπωρο, λένε οι πληροφορίες, και στο μεταξύ η εταιρεία προχωρεί στο «πρασίνισμα» του χαρτοφυλακίου της με ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Απώτερος στόχος είναι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή ισχύος 1,5 γιγαβάτ.
Πρόσφατα η ΔΕΠΑ Εμπορίας απέκτησε το 100% της NEW SPES CONCEPT με φωτοβολταϊκά ισχύος 232 MW. Κινείται, επίσης, και για το 100% της NORTH SOLAR με έργα ηλιακής ενέργειας 500 MW. Σήμερα κατέχει το 49% και διαθέτει option απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου.