Πηγή: greeklignite.blogspot.gr
Με απύθμενο θράσος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε πρόσφατα τις κυβερνήσεις να περάσουν το σύνολο της επιβάρυνσης του πανάκριβου ηλεκτρισμού στους καταναλωτές, θολώνοντας τα νερά σαν καλή σουπιά: οι καταναλωτές ήδη πληρώνουμε το σύνολο της αύξησης, απλά ένα μέρος το πληρώνουμε άμεσα, κατά την εξόφληση του λογαριασμού, ενώ το υπόλοιπο το πληρώνουμε με τους φόρους μας.
Με τον τρόπο αυτό, είπαν οι καλοπληρωμένοι καλοθελητές του ΔΝΤ, οι καταναλωτές θα ωθηθούν στην αναζήτηση τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας! Λες και αν καταναλώσουν λιγότερες κιλοβατώρες θα λυθεί το πρόβλημα που προκάλεσε η δική τους πολιτική! Στην πραγματικότητα, τα γεγονότα δείχνουν πως πρόκειται για εσκεμμένη πολιτική ακριβής ενέργειας, ένα νέο σοκ στις κοινωνίες μετά το διετές σοκ του κοροϊδοϊού.
Είναι πλέον θέμα χρόνου η καταρρέουσα κυβέρνηση των υποκλοπών και των ψεμάτων της πανδημίας να προσφύγει στις κάλπες, δραπετεύοντας απ' τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που δημιούργησε. Η αντιπολίτευση είναι κι αυτή μέρος του προβλήματος ακριβής ενέργειας, αφού ταυτίζεται πλήρως στην αιτία για την ακριβή ενέργεια, που είναι βεβαίως η πολιτική της δήθεν "πράσινης ανάπτυξης". Κατά συνέπεια, ό,τι και να προκύψει απ' τις κάλπες, αν είναι "πράσινο" θα μεταφέρει το βάρος της ακριβής ενέργειας στις καμπούρες μας. Προσέξτε λοιπόν καλύτερα αυτή τη φορά!
Επειδή ωστόσο δεν τρέφω πολλές ελπίδες, το ιστολόγιο σας δίνει σήμερα απλές συμβουλές "εξοικονόμησης ενέργειας", ξεκινώντας απ' την αντικατάσταση του φωτισμού είτε με κεριά είτε με τις γκαζόλαμπες, της πιο πάνω εικόνας. Ευκαιρία να τις γνωρίσουν κι οι νέοι, που νομίζουν πως το φως το φέρνει ο πελαργός. Επειδή η τεχνολογία έχει προοδεύσει, για το φωτισμό μπορείτε να κάνετε και καμιά πατέντα με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Προσοχή, μόνο για το φωτισμό, μη φανταστείτε πως με φ/β και μπαταρίες μπορείτε να έχετε 10-12 χιλ. κιλοβατώρες το χρόνο τη στιγμή που τις θέλετε! Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτές, δυστυχώς θα συνεχίσετε να πληρώνετε τα κερατιάτικα.
Η επιστροφή στην
ξυλόσομπα μπορεί να δώσει λύση τόσο στη θέρμανση όσο και στο μαγείρεμα. Μπορεί
βέβαια να μένετε σε διαμέρισμα που δεν έχει πρόβλεψη για έξοδο του καπνού, αλλά
με μια επιστροφή στο χωριό θα μπορείτε να εξασφαλίσετε και ξύλα από κάποιο
κοντινό δάσος. Δεν θα σας αφήνει το τοπικό δασαρχείο, είπατε; Ε, όλο και κανένα
ήδη ...
Μπορείτε επίσης ν' αντικαταστήσετε το ψυγείο σας με το κρεμαστό φανάρι της πιο πάνω εικόνας: μια κατασκευή τύπου κλουβιού, με σίτα περιμετρικά για να κρατά μακριά τα έντομα και τα τρωκτικά. Το βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Αν δεν έχουμε, το κρεμάμε κατά προτίμηση στις βορεινές βεράντες, ώστε ο αέρας να διατηρεί δροσερά τα τρόφιμα. Υπήρχε στα Ελληνικά σπίτια μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, εκεί μας επιστρέφουν ολοταχώς οι πολιτικοί. Οπότε, καλού-κακού, ρωτήστε το γιατρό σας για άμεσα μέτρα σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης.
Δεν φαντάζομαι βεβαίως να έχετε απαίτηση να μαγειρεύετε στο σπίτι με ηλεκτρική κουζίνα; Ξέρετε πόσο ρεύμα καίνε οι αντιστάσεις της κουζίνας; Κάθε φορά που ανάβετε το μάτι ή το φούρνο, ετοιμαστείτε για εγκεφαλικό όταν θα έλθει ο λογαριασμός! Καθώς τώρα πια, όπου φθάνει ο ηλεκτρισμός δεν έρχεται πλέον η Ιζόλα κι ο πολιτισμός, έρχονται οι "πράσινοι" εγκληματίες, που μετέτρεψαν την ενέργεια σε όπλο μαζικής καταστροφής του σύγχρονου πολιτισμού.
Προχωρούμε απτόητοι στην αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών και σειρά έχουν τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Τι τα θέλουμε; Μια χαρά δεν μπορούσαμε παλιά να πλένουμε τα ρούχα στη σκάφη και τα πιάτα στο νεροχύτη; Βέβαια η τεχνολογία έχει προοδεύσει κι αντί για μεταλλική μπορείτε να προτιμήσετε κάποια πλαστική σκάφη. Αφήστε που αν επιστρέψετε στα χωριά σας, για να επιβιώσετε απ' το κύμα ακρίβειας, όλο και κάποια νεροτριβή θα βρείτε να υπάρχει ακόμα!
Επόμενη συσκευή, για κατάργηση πλέον κι όχι απλά για αντικατάσταση, είναι η τηλεόραση. Χρόνια τώρα λέμε πως η τηλεόραση είναι μέσο προπαγάνδας κι αποχαύνωσης, κατάλληλο μόνο για να βλέπεις καμιά ταινία και τ' αθλητικά. Ευκαιρία λοιπόν να κλείσουμε τις τηλεοράσεις, ταινίες κι αθλητικά μπορούμε να βλέπουμε απ' το λάπτοπ! Μουσική μπορούμε ν' ακούμε επίσης απ' το λάπτοπ, ακόμα κι από ένα παλιό ραδιόφωνο, όπως κάναμε στην Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του 1960. Συμβουλές για το πώς θα τροφοδοτήσετε το λάπτοπ θα βρείτε πιο κάτω.
Μπορείτε επίσης να καταργήσετε τις ηλεκτρικές σκούπες. Μια πλαστική σκούπα με φαράσι μια χαρά μπορεί τη δουλειά. Αν μάλιστα προτιμήσετε ψάθινη, θα δώσετε και δουλειά στους εισαγωγείς από τα Σκόπια ή από Ασία, αφού Ελληνικές ψάθινες δεν βρίσκουμε πια, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε πιο ήσυχη την οικολογική σας συνείδηση.
Άφησα για το τέλος τη φόρτιση κινητού τηλεφώνου και υπολογιστή τύπου λάπτοπ (ή τάμπλετ, αν προτιμάτε). Εδώ η τεχνολογία μας δίνει λύσεις, καθώς τα ρεύματα είναι ασθενή και οι απαιτήσεις ενέργειας είναι μικρές, οπότε, αν ξοδευτείτε λίγο, όλο και θα βρείτε έναν ηλιακό φορτιστή, που να σας εξασφαλίζει φόρτιση των συσκευών σας. Μπορεί να σας κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά θα σώζετε τον πλανήτη, λίγο το 'χετε;
Αν πάντως δεν το καταλάβατε ακόμα, η σημερινή ανάρτηση είναι ένα τρολάρισμα στις επιλογές που μας αναγκάζουν να κάνουμε, επιλογές που μας εξωθούν να σκεφτόμαστε λύσεις αποσύνδεσης απ' το δίκτυο ηλεκτρισμού. Οι πολιτικοί κάνουν πλέον μια ευθεία επίθεση στον τρόπο ζωής μας, θέλουν είτε να γυρίσουν το βιοτικό μας επίπεδο δεκαετίες πίσω είτε ακόμα και να εξοντώσουν όσους δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς. Γι' αυτό κι έχει σημασία ν' απαλλαγούμε το συντομότερο απ' τα κόμματα εκείνα που υπόσχονται συνέχιση της ίδιας ενεργειακής πολιτικής. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, αυτοί αρμενίζουν στραβά!