Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Τιμολόγια ηλεκτρικού - Η κρατική επιδότηση και το δύσκολο δ΄ τρίμηνο

 

Συμπληρώνεται κάθε ημέρα το πολύ δύσκολο παζλ που προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση, καθώς προστίθενται επιπλέον πληροφορίες. Η πιο πρόσφατη, ήταν εκείνη της χρέωσης ανά κιλοβατώρα για τον μήνα Σεπτέμβριο από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη στα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας έχουν πάρει φωτιά τα κομπιούτερ για να υπολογίσουν την κρατική επιδότηση η οποία θα ανακοινωθεί την Τρίτη ή το πολύ την Τετάρτη. Πηγές του Υπουργείου Ενέργειας τονίζουν ότι στόχος είναι η κυβέρνηση να μειώσει την τελική χρέωση που φτάνει στους καταναλωτές κάτω από τα 20 λεπτά ανά μεγαβατώρα, κάτι όμως που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ή απλά πολύ ακριβό. Στην καλύτερη περίπτωση το συνολικό ποσό μόνο για τον Σεπτέμβριο θα φτάσει το 1,5 δισ. συμπεριλαμβάνοντας τα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Δύο είναι οι λόγοι που ανεβάζουν έντονα τα κονδύλια που θα απαιτηθούν.

Ο ένας είναι οι υψηλές αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας που ανακοινώθηκαν ιδίως από τη ΔΕΗ. Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις καθ’ όλη την εβδομάδα προς την εταιρεία ήταν να συγκρατήσει την τιμή της έστω στην περιοχή του 0,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η εταιρεία τιμολόγησε με ένα άλμα κατά 62% στα 0,788 (μία τιμή που ήδη είχατε διαβάσει από το powergame.gr). Η ανακοίνωση έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου με τους υπόλοιπους παρόχους να ακολουθούν, δίνοντας όμως στη δημοσιότητα χαμηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις. Ξεκίνησαν από το 15% και έφτασαν στο 42%, διαμορφώνοντας τις τιμές τους πολύ κοντά στη ΔΕΗ.

Ο δεύτερο λόγος που κάνει τον Σεπτέμβριο ακριβό είναι διότι -σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών- κατά τον μήνα αυτό, προβλέπεται χαμηλή προσφορά των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. «Θα είναι μήνας μεγάλου δημοσιονομικού κόστους» ήταν πολύ ξεκάθαρα τα λόγια του, ενώ η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο, τουλάχιστον για τους τέσσερις μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Υπολογίζεται ότι κάθε ένας από τους μήνες που περισσεύουν θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα αυτό το ποσό» μας έλεγε το στέλεχος του Υπουργείου, και άρα αυτή τη στιγμή το βασικό σενάριο ανεβάζει τη δαπάνη για την ενίσχυση των λογαριασμών του ρεύματος στα 1,6 δισ. στην καλύτερη περίπτωση.

Και η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται μέσα στο 2022. Για τον λόγο αυτό τα μάτια της κυβέρνησης είναι καρφωμένα στις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες καθώς τροφοδοτούνται από τις υπερπτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή το φυσικό αέριο, όχι μόνο έκλεισε καταγράφοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, αλλά έδειξε και πόσο μεγάλη είναι η αβεβαιότητα και η ανησυχία σε όλο το φάσμα της αγοράς. Η τιμή είχε ελαφρά ανοδική τάση όλη την ημέρα και μάλιστα είχε φτάσει κάποια στιγμή στα 249 ευρώ. Λίγο μετά το μεσημέρι όμως έγινε γνωστή η είδηση ότι η Gazprom θα κλείσει ξανά -αυτή τη φορά για ένα τριήμερο- τον Nord Stream 1, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης. Στο μυαλό όλων ήρθαν αμέσως οι σκέψεις που είχαν γίνει κατά το 10ήμερο κλείσιμο του αγωγού τον Ιούλιο, όταν τότε σχεδόν όλοι θεωρούσαν ότι ο αγωγός δεν θα ανοίξει ξανά. Άμεσα τη τιμή εκτινάχθηκε στα 261 ευρώ, για να κλείσει μερικά λεπτά αργότερα στα 257,4. Τέτοιοι μικροί συναγερμοί έχουν πολύ μεγάλη σημασία και απλά επιτείνουν την ανησυχία της ενεργειακής εικόνας στην Ευρώπη όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

Στον αντίποδα, στα θετικά καταγράφεται η εξαιρετική πορεία των τουριστικών εσόδων, τα οποία για τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα 2,62 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το 94,7% των εισπράξεων που έγιναν στη χρονιά ρεκόρ του 2019. Το θετικό αυτό νέο όμως δεν φτάνει για να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Οικονομικών καταρτίζονται δύο προϋπολογισμοί για τους οποίους τα στοιχεία πρέπει να είναι έτοιμα και ανακοινώσιμα μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες, όταν ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο πρώτος προϋπολογισμός είναι ο συμπληρωματικός των 2 δισ. ευρώ από τον οποίο θα αντληθούν οι πόροι για μία σειρά κοστολογημένα μέτρα, που όμως δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, ούτε είναι γνωστό ποιο θα είναι το ύψος της δαπάνης. Πρόκειται για τη νέα επιταγή ακρίβειας, το Fuel Pass 3 για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και τα αναδρομικά των συνταξιούχων που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για επιστροφή δώρων και επικουρικών συντάξεων.

Ο δεύτερος προϋπολογισμός αφορά φυσικά το επόμενο έτος και θα πρέπει το προσχέδιό του να κατατεθεί τον Οκτώβριο. Θα περιλαμβάνει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, και την αύξηση των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

www.powergame.gr - Κ. Δαυλός

Αρχειοθήκη ιστολογίου