Την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος έχουν πάρει φωτιά, τα φουσκωμένα κόστη μεταφράζονται σε αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές. Και αυτό συνεπάγεται επιπλέον ανάγκη για σημαντικές αυξήσεις και στις επιδοτήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας του Σεπτεμβρίου, δηλαδή πάνω από τα 1,1 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους να χρειαστούν κονδύλια της τάξης των 300 εκατ. ευρώ/μηνιαίως ή και περισσότερα προκειμένου να συνεισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και να καλυφθούν οι αυξήσεις.
Ποια είναι όμως μέχρι στιγμής η εικόνα από το μέτωπο των τιμών;
Στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η τιμή του φυσικού αερίου κινούταν σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, ενώ κάποιες ημέρες έφτασε να ξεπερνά ακόμη και τα 216 ευρώ/MWh. Συνακόλουθα οι τιμές του ρεύματος εκτινάχθηκαν πάνω από τα 350 ευρώ /MWh όταν τον Ιούλιο η μέση τιμή ήταν 335 ευρώ/MWh.
Εάν η τάση των τιμών του ρεύματος και του αερίου συνεχιστεί τότε το κόστος της επιδότησης για το Σεπτέμβριο μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί υψηλότερα από το 1,136 δισ. που ήταν τον Αύγουστο και να φτάσει το 1,3 με 1,4 δισ. ευρώ, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στο στόχο για τελική τιμή καταναλωτή μετά την επιδότηση στα 15 με 18 σεντς/KWh.
Από που θα προέλθουν τα χρήματα για τις επιδοτήσεις; Από το συνολικό ποσό του 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ΤΕΜ εκτιμάται ότι μαζί με τα υπερέσοδα των ενεργειακών εταιρειών μπορούν να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύψει ένα ποσό της τάξης των 300 – 400 εκατ. ευρώ.
Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει ο προϋπολογισμός να εισφέρει αθροιστικά για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, ένα ποσό της τάξης του 1,2 έως 1,6 δισ. ευρώ.
του Χάρη Φλουδόπουλου, www.capital.gr