Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Στο νέο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ 2024-2033 η επέκταση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Ιταλίας

 

Στο νέο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ 2024-2033 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας – Έργο στήριξης για την εγχώρια παραγωγή «πράσινης» ενέργειας

Σε τροχιά πλήρους ωρίμανσης έχει εισέλθει πλέον το διεθνές έργο διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το project έχει περιληφθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2024-2033 το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Ρυθμιστική Αρχή περί τα τέλη του χρόνου.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, η συμπερίληψη του έργου στο δεκαετές πρόγραμμα του Διαχειριστή συνιστά ένα σημαντικό βήμα ωρίμανσης που ενισχύει έτι περαιτέρω την προοπτική υλοποίησης του έργου. Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το έργο βρίσκεται σε φάση μελετών χωρίς να έχει ανακύψει κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής και όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθούν κανονικά.

Το 2022 η κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ των Διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και TERNA ολοκλήρωσε τη μελέτη σκοπιμότητας (εκπόνηση μελετών αγοράς και δικτύου και ανάλυση κόστους – οφέλους) για την υλοποίηση της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας. Κατόπιν αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μελετών, οι δύο Διαχειριστές αποφάσισαν από κοινού ότι η βέλτιστη τεχνοοικονομικά λύση είναι η κατασκευή νέας διασύνδεσης με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW. Το έργο θεωρείται απολύτως αναγκαίο και εκτιμάται ότι θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας από τα 500 MW στα 1.500 MW.

Σε τεχνικό επίπεδο, η νέα διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος, με υπερσύγχρονη τεχνολογία μετατροπέων πηγής τάσης (Voltage Source Converters – VSC). Το υποβρύχιο μήκος της διαδρομής υπολογίζεται σε 220 χλμ. και σε 55 χλμ. το μήκος της όδευσης των υπόγειων τμημάτων σε Ελλάδα και Ιταλία. Η διασύνδεση θα καταλήγει σε ένα νέο ΚΥΤ που προβλέπεται να αναπτύξει ο ΑΔΜΗΕ στη Θεσπρωτία, το οποίο θα εξυπηρετεί επίσης τη νέα διεθνή διασύνδεση με την Αλβανία.

Τέλος, το έργο αποκτά βαρύνουσα σημασία σε ένα «ενεργειακό» περιβάλλον που σημαντικές ποσότητες «πράσινης» ενέργειας προκύπτει ανάγκη να προωθηθούν από τον ευρωπαϊκό νότο προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Ειδική αναφορά στην ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία του έργου έκανε ο ενεργειακός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Νίκος Τσάφος, με ανάρτησή του στο Linkedin, στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι την περασμένη Πέμπτη. Η ατζέντα της συνάντησης, όπως είναι φυσικό, περιλάμβανε και τα ενεργειακά θέματα, όπου πλέον, μετά και την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas, οι δύο χώρες έχουν διαμορφώσει ένα ευρύ «κοινό τόπο» στο τομέα αυτό.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Τσάφου ότι η Ιταλία αποτελεί εν δυνάμει εισαγωγέα της «πράσινης» ενέργειας που θα παράγει σε πλεόνασμα η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. «Δεδομένης της δυναμικής των επενδύσεων ΑΠΕ στη χώρα μας, όπου η εγκατεστημένη ισχύ διπλασιάστηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ανάγκη επιπλέον διεθνών διασυνδέσεων είναι επιβεβλημένη». 

 

 https://energypress.gr/news/sto-neo-dekaetes-toy-admie-2024-2033-i-ilektriki-diasyndesi-elladas-italias-ergo-stirixis-gia

Αρχειοθήκη ιστολογίου