Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Κρατικοποιείται το μεγαλύτερο δίκτυο ενέργειας στη Γερμανία


TenneT

Κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικού δικτύου (TenneT), η οποία τελεί υπό τον κρατικό έλεγχο της Ολλανδίας, βρίσκεται το γερμανικό δημόσιο, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στη μετάβαση της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές έκαναν ακόμη ένα βήμα προς την οριστική συμφωνία, με την αποτίμηση του deal να κυμαίνεται στο κατώτερο όριο των 20 – 30 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Bloomberg.

Γερμανία και Ολλανδία έχουν ως στόχο η τελική συμφωνία να επισφραγιστεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, προκειμένου το ολλανδικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει την κυοφορούμενη πώληση έως τα τέλη Οκτωβρίου -και οπωσδήποτε πριν τις βουλευτικές εκλογές της 22ης Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις με το γερμανικό κράτος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Εκπρόσωποι τόσο του ολλανδικού όσο και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το σχέδιο της εξαγοράς εντάσσεται στις προσπάθειες της Γερμανίας να προσαρμόσει τα εθνικά δίκτυα ενέργειας στις νέες συνθήκες της αγοράς, καθώς και να ισχυροποιήσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Ο έλεγχος επί της TenneT θα βοηθήσει το Βερολίνο να φθάσει ευκολότερα προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045, προχωρώντας σε μαζικές επενδύσεις στον τομέα της διασύνδεσης με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στον Βορρά.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η Γερμανία θα χρειαστεί να επενδύσει έως και 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να αναβαθμίσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Το deal για την εξαγορά της TenneT θα χρηματοδοτηθεί χωρίς να υπάρξει νέα έκδοση ομολόγων, με το Βερολίνο να προτιμά την απευθείας δανειακή στήριξη από την κρατική τράπεζα KfW.

 energymag.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου