Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Κανένα στοιχείο που να συσχετίζει τις πυρκαγιές με τα δίκτυα ηλεκτρισμού – Χωρίς βάση τα συστηματικά fake news

 

Κανένα στοιχείο που να συσχετίζει τις πυρκαγιές με τα δίκτυα ηλεκτρισμού – Χωρίς βάση τα συστηματικά fake news

«Παρά τα όσα διακινούνται συστηματικά, κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, δεν έχει αποδειχθεί κάποια σύνδεση μεταξύ του δικτύου ηλεκτρισμού και των αιτίων των πυρκαγιών, ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά αλλού». Αυτό υποστηρίζουν αρμόδιες και υπεύθυνες πηγές λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, με αποκορύφωμα εκείνες του Έβρου και της Πάρνηθας.

ΟΙ ίδιες πηγές προσθέτουν: «Είναι δυνατό να προκύψουν βραχυκυκλώματα ή βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο ως αποτέλεσμα μιας φωτιάς. Η σύγχυση όμως μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος, εσκεμμένη ή μη, όχι μόνο οδηγεί στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων, αλλά και ενθαρρύνει τους εμπρηστές να βάζουν φωτιές κάτω ή κοντά σε στύλους διανομής ηλεκτρισμού, όπως φάνηκε από την σύλληψη στις αρχές Αυγούστου  άνδρα που εντοπίστηκε να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα κάτω από στύλο του δικτύου διανομής στον Άγιο Στέφανο».

Τα fake news εναντίον της πράσινης μετάβασης

«Τα δίκτυα ηλεκτρισμού ευθύνονται για τις πυρκαγιές».  Πρόκειται για ακόμα ένα fake news που έρχεται να προστεθεί στο fake news «Οι πυρκαγιές μπαίνουν για να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες στα βουνά». 

Κινδυνεύουν δηλαδή να δημιουργηθούν δυο «εστίες» που απειλούν ευθέως το «μέτωπο» της πράσινης μετάβασης,  με τη δαιμονοποίηση δυο βασικών φορέων της: Της αιολικής ενέργειας και των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με δεδομένο ότι ο κεντρικός σχεδιασμός - σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο - προβλέπει την εγκατάσταση πολλών νέων αιολικών» GW και αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων εναέριων γραμμών για την σύνδεση ΑΠΕ.  

Όπως είπε και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε άρθρο της στους Financial Times, η Ευρώπη θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ σε νέες ηλεκτρικές υποδομές έως το 2030 προκειμένου να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός διείσδυσης ΑΠΕ και ο εξηλεκτρισμός των ευρωπαϊκών οικονομιών. Σε αριθμούς, επισημαίνει ότι το σημερινό ηλεκτρικό δίκτυο των 11 εκατ. χλμ. στην Ευρώπη θα πρέπει να αναπτυχθεί το ταχύτερο δυνατό.

Μια ενδιαφέρουσα «σύμπτωση» είναι ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού κατηγορούνται για πυρκαγιές αποκλειστικά εντός των ορίων της  Αττικής, όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη πυρκαγιά της Πάρνηθας. Ουδέποτε έχουν κατηγορηθεί τα δίκτυα για πυρκαγιές στην υπόλοιπη χώρα, όπως πχ στην πρόσφατη πυρκαγιά του Έβρου. Ειδικά στην περίπτωση της Πάρνηθας, τα γνωστά fake news εξακολούθησαν να γράφονται ακόμη και μετά την επίσημη διάψευση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο ΑΔΜΗΕ κάνει αυτό που του αναλογεί

Ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και προκειμένου να συνδράμει στο έργο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εγκαθιστά θερμικές κάμερες πανοραμικής λήψης και αισθητήρες στους πυλώνες υψηλής τάσης, δημιουργώντας ένα «έξυπνο» σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε επιλεγμένα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου, που έχει υποδείξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Το έργο υλοποιείται σε πιλοτική βάση στην Αττική και θα επεκταθεί σε όλους τους πυλώνες Υψηλής Τάσης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα που βρίσκονται στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων για τη δασοπυρόσβεση.

Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του και λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεών του, διατηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας της βλάστησης από τους αγωγούς, στο ελάχιστο των 5 μέτρων  από τις Γραμμές Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (150 kV) και 7 μέτρων από τις Γραμμές Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης, (400 kV). Πρόκειται για ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου τα δέντρα κόβονται εντελώς κάτω και γύρω από τις Γραμμές Μεταφοράς. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα, απαγορεύεται κατά κανόνα ο πλήρης καθαρισμός  της ζώνης γύρω από τις Γραμμές Μεταφοράς.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί σχεδιασμό και επενδύσεις στην ανθεκτικότητα από όλους. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη και μακράς πνοής άσκηση. Ο ΑΔΜΗΕ κάνει αυτό που του αναλογεί.  Η δαιμονοποίηση των δικτύων δεν χρησιμεύει σε τίποτε, αντιθέτως πλήττει την πράσινη μετάβαση και την κοινωνική αποδοχή των υποδομών που είναι προαπαιτούμενο για  να γίνει πραγματικότητα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου