Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών – Σε ΑΠΕ και διασυνδέσεις η μεγαλύτερη μερίδα των κονδυλίων ύψους 1,5 – 3 δισ. ευρώ

energypress.gr

Κώστας Δεληγιάννης

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει άμεσα το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στη χθεσινή εκδήλωση «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination» της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου και του Ομίλου TUI, για τον μετασχηματισμό της Ρόδου σε βιώσιμο και ανθεκτικό τουριστικό προορισμό. 

Η ενεργοποίηση του Ταμείου θα γίνει κι επίσημα με την υπογραφή της συμφωνίας με την DG Clima και την ΕΤΕπ, για την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα, με συνέπεια το ΥΠΕΝ να έχει ήδη ξεκινήσει την εξειδίκευση των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν. 

Οι δράσεις αυτές θα προέρχονται από τρεις επιλέξιμους πυλώνες, με τις ΑΠΕ να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα του Ταμείου. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό προορίζεται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια θα διατεθούν σε άλλες δράσεις, όπως για την την ηλεκτροδότηση των πλοίων στα λιμάνια (Cold ironing). 

Υπενθυμίζεται πως στο Ταμείο έχουν περιέλθει 25 εκατ. δικαιώματα εκπομπών, για τη συγχρηματοδότηση έως και 60% της απεξάρτησης του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών από ανθρακούχες εκπομπές. Τα δικαιώματα πρόκειται να δημοπρατηθούν τη διετία 2024-2025. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου για την εξέλιξη των τιμών των δικαιωμάτων την εν λόγω περίοδο, τα έσοδα από τις δημοπρασίες αναμένεται να ανέλθουν σε 1,5-3 δισ. ευρώ. 

Το αίτημα ενεργοποίησης της σχετικής ρύθμισης, για την απανθρακοποίηση της νησιωτικής Ελλάδας, υποβλήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αιτήματος το 2021 στην Κομισιόν. Το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες, με το υπουργείο να δημιουργεί στη συνέχεια Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) με επικεφαλής τον καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας Κώστα Ανδριοσόπουλο, και αντικείμενο μεταξύ άλλων να διαμορφώσει το Επενδυτικό Σχέδιο, επιλέγοντας τις κατάλληλες δράσεις για χρηματοδότηση από τον ανωτέρω μηχανισμό, με τη διασφάλιση της συμβατότητάς τους με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ίδια εκδήλωση της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, ήδη από το Ταμείο έχουν δεσμευθεί 500 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό δίκτυο. Επίσης, η υφυπουργός εξήγγειλε την κατασκευή στη Ρόδο ενός υβριδικού συστήματος ΑΠΕ με αποθήκευση, ισχύος τουλάχιστον 50 MW, που θα αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο νησί σε τουλάχιστον 40%.

Επίσης, όπως ανέφερε, στη Ρόδο θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με μπαταρία στα ξενοδοχεία, όπου η ενέργεια αντί να εγχέεται στο ήδη κορεσμένο σύστημα, θα αυτοκαταναλώνεται την στιγμή που παράγεται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου