Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Eurobank Equities: Μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο «πράσινη» η ΔΕΗ - Κορυφαία επιλογή για το 2024


Από το insider.gr

Επιτάχυνση της «πράσινης» αναπτυξιακής δυναμικής της ΔΕΗ αναμένει η Eurobank Equities, μετά και το νέο business plan που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας στο «Capital Markets Day», με τη Χρηματιστηριακή να έχει εντάξει ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της για φέτος, αλλά να αυξάνει πλέον, την τιμή στόχο στα 17,50 ευρώ, από 13 προηγουμένως.

Μέσω του επενδυτικού πλάνου των 9 δισ. ευρώ, η διοίκηση της ΔΕΗ στοχεύει σε 2,3 δισ. ευρώ EBITDA έως το 2026 (τριετές CAGR 15% έναντι EBITDA PF για το 2023 στα 1,5 δισ. ευρώ), εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 5,5 GW και πλήρη απολιγνικοποίηση. «Παρά το ράλι της μετοχής κατά 35% σε ένα διάστημα πέντε μηνών, τονίζουμε ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, με τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων να μην αποτυπώνουν το εξελισσόμενο ενεργειακό «μείγμα» (65% από ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών έως το 2026) και την ευνοϊκή καθαρή μακροχρόνια έκθεση και βάση πελατών της.

Η διοίκηση της εισηγμένης έχει δώσει καθοδήγηση για προσθήκες ΑΠΕ 4,1 GW έως το 2026 (2,9 φορές το μέγεθος και τη χωρητικότητα του 2023), που υποστηρίζεται από τα 5 GW που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Η θέση της Eurobank Equities είναι κάπως πιο συντηρητική με στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 4,6 GW έως το 2026, για να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος τυχόν καθυστερήσεων που είναι συνδέονται με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος και ταχύτερα αναπτυσσόμενος «παίκτης» στο σκέλος των ΑΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στη συμβατική παραγωγή (θερμοηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή), αναμένουν την πλήρη απολιγνικοποίηση έως το 2026, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της διοίκησης, ενώ θα ενσωματωθεί επίσης η λειτουργία του υπό ανάπτυξη, υψηλής απόδοσης CCGT 840 MW μέχρι το 2026.

Η «ολιστική στρατηγική συνεργειών» στο σκέλος της προμήθειας στοχεύει στη βελτίωση της διατήρησης των πελατών και στη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης, αξιοποιώντας πρόσθετες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που προσφέρονται μέσω της Κωτσόβολος. Παράλληλα, η διακοπή των ζημιογόνων συμβολαίων υψηλής τάσης θα είναι προσαυξημένη στα κέρδη της ΔΕΗ, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την υποχώρηση του μεριδίου της τοπικής αγοράς (σε περίπου 45% έως το 2026).

Όσον αφορά τη Ρουμανία, η Eurobank Equities ευθυγραμμίζεται με το guidance της διοίκησης για ένα σταθερό μερίδιο αγοράς της τάξεως του 18%, αναμένοντας ουσιαστικά από τη ΔΕΗ να διατηρήσει την ηγετική της θέση και στις δύο χώρες. Όσον αφορά τις συνέργειες, η συμφωνία με την Κωτσόβολος προσφέρει 100 εκατ. ευρώ σε εξοικονόμηση κεφαλαίου, ενώ η Ρουμανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει 50 εκατ. ευρώ ετησίως που προκύπτουν από τη διασυνοριακή βελτιστοποίηση και εμπορία.

Η Χρηματιστηριακή αναμένει ότι το RAB (ρυθμιζόμενη βάση περιουσιακών στοιχείων) του ομίλου θα αυξηθεί στα 5,1 δισ. ευρώ έως το 2026 από 4,3 δισ. ευρώ το 2023, με CAGR 6%, που τροφοδοτείται από το επενδυτικό πλάνο των 2,4 δισ. ευρώ. Εκτός από την αύξηση του RAB, αναμένει ότι η κερδοφορία του κλάδου θα ενισχυθεί περαιτέρω από την πραγματοποιηθείσα άνοδο του WACC (μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου) του ΔΕΔΔΗΕ (στο 7,66% από 6,7%) και μια πιθανή άνοδο του WACC στη Ρουμανία (στο 7% από 6,4%) στην επόμενη κανονιστική - ρυθμιστική περίοδο το 2025.

Ενσωματώνοντας τα πρόσφατα αποκτηθέντα assets στη Ρουμανία και αντικατοπτρίζοντας το ενημερωμένο business plan της ΔΕΗ, η Eurobank Equities αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του 2024 - 2025 κατά 31% - 40% (6% - 14% οργανικά), ευθυγραμμιζόμενες με τις εκτιμήσεις της διοίκησης (EBITDA στα 1,7 δισ. ευρώ, αύξηση 13% σε ετήσια βάση) ενώ παραμένει κατά 9% χαμηλότερα από το guidance για το 2026, λόγω της υπόθεσης για χαμηλότερες προσθήκες ΑΠΕ.

Με βάση την τιμή στόχο, η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη EV/EBITDA για το επόμενο έτος στο 7,8x. «Πιστεύουμε ότι αυτό ο δείκτης αποτίμησης μπορεί να δικαιολογηθεί από το υψηλό αναπτυξιακό προφίλ της ΔΕΗ και το ταχέως μεταβαλλόμενο ενεργειακό «μείγμα» προς τις ΑΠΕ», αναφέρει η Eurobank Equities και συμπληρώνει πως στα τρέχοντα επίπεδα, η συμβατική δραστηριότητα παραγωγής - προμήθειας της ΔΕΗ αποτιμάται σε επίπεδα χαμηλότερα του 3,5x EV/EBITDA του 2026, κάτι που είναι μάλλον «τιμωρητικό» κατά την ίδια.


Αρχειοθήκη ιστολογίου