Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για ρευματοκλοπές και στρατηγικούς κακοπληρωτές


Από το insider.gr - του Κώστα Δεληγιάννη

 Προ των πυλών βρίσκεται η θέσπιση των μέτρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να αντιμετωπιστούν δύο σημαντικά «αγκάθια» στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα οι ρευματοκλοπές καθώς και η χρήση του καθεστώτος της Καθολικής Υπηρεσίας «ως παραθυράκι» από στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε να ηλεκτροδοτούνται χωρίς να πληρώνουν για το ρεύμα που καταναλώνουν.

Κοινός παρονομαστής και των δύο αυτών προβλημάτων είναι ότι αυξάνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των συνεπών καταναλωτών. Όσον αφορά την Καθολική Υπηρεσία, η ζημία των προμηθευτών που προσφέρουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ανακτάται από το υπόλοιπο πελατολόγιό τους.

 

Στην περίπτωση των ρευματοκλοπών, από την άλλη πλευρά, οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρεώνονται εντάσσονται στις λεγόμενες μη τεχνικές απώλειες του δικτύου διανομής, με συνέπεια το κόστος τους να επιμερίζεται στο σύνολο της λιανικής αγοράς. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, Θόδωρο Σκυλακάκη, κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να υπερβαίνουν τους 250.000.

Αυστηροποίηση ποινών

Παρά τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ για αντιμετώπιση του φαινομένου, οι κιλοβατώρες που καταναλώνονται χωρίς να πληρώνονται παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς υπολογίζονται στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως. Ως συνέπεια, η ζημιά για τους συνεπείς καταναλωτές κινείται στα 400 εκατ. ευρώ κάθε χρονιά.

Όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο, για να υπάρξει ακόμη πιο αποτελεσματικό μπλόκο, μεταξύ άλλων θα αυστηροποιηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο κυρώσεων. Έτσι, πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).

Παράλληλα, σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας ηλεκτρολόγων, θα τους αφαιρείται η επαγγελματική άδεια, προσωρινά ή οριστικά. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που εντοπιστούν να «κλέβουν ρεύμα», θα θεσπισθεί προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους. Σε περίπτωση υποτροπής, τότε θα προβλέπεται οριστική αναστολή.

Παράλληλα, οι απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την κλαπείσα ηλεκτρική ενέργεια θα εισπράττονται μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Όριο παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία

Όσον αφορά την Καθολική Υπηρεσία, θα προβλέπεται ότι όσοι καταναλωτές εξακολουθούν να δημιουργούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, έπειτα από τέσσερις μήνες υπαγωγής τους στο συγκεκριμένο καθεστώς, οι προμηθευτές θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην παύση της εκπροσώπησής τους. Πιο συγκεκριμένα, για όσους καταναλωτές ενταχθούν και έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εταιρεία από την οποία προμηθεύονταν νωρίτερα ηλεκτρική ενέργεια, ο προμηθευτής που τους αναλαμβάνει στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας, θα τους ενημερώνει εξαρχής για την τετράμηνη προθεσμία.

Κάτι που σημαίνει πως, μετά την παρέλευσή της, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπή απενεργοποίησης της παροχής, προχωρώντας επίσης σε παύση της εκπροσώπησης. Από την άλλη πλευρά, όσοι καταναλωτές εντάσσονται στην Καθολική Υπηρεσία, χωρίς να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, θα μπορούν να παραμείνουν στο εν λόγω καθεστώς, για όσο χρονικό διάστημα αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους. Ωστόσο, για τους ευάλωτους καταναλωτές θα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, ώστε να διατηρηθεί ένα ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας.


Αρχειοθήκη ιστολογίου