Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Ο ΔΕΔΔΗΕ για τους 360.000 έξυπνους ψηφιακούς μετρητές - Ανάδοχος το ελληνογαλλικό σχήμα Protasis - Sagemcom

 

«Λευκός καπνός» στο μικρό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους 360.000 έξυπνους ψηφιακούς μετρητές - Ανάδοχος το ελληνογαλλικό σχήμα Protasis - Sagemcom

Στο σχήμα της ελληνικής Protasis με τη γαλλικη Sagemcom Energy & Telecom SAS, κύριο προμηθευτή της Enedis, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ευρωπαικό δίκτυο διανομής, φαίνεται ότι κατακυρώνεται, ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους πρώτους 360.000 έξυπνους μετρητές. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ελληνο-γαλλικό σχήμα επικράτησε στο μικρό έργο, που είχε προκηρύξει ο Διαχειριστής, προκειμένου να «τρέξει» όσο το δυνατό πιο γρήγορα η εγκατάσταση στην Ελλάδα μιας πρώτης παρτίδας smart meters, αφού ο μεγάλος διαγωνισμός των 7,3 εκατομμυρίων, έχει ακόμη δρόμο.

Και για το λόγο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ζητήσει να υποβάλουν προσφορές για τις 360.000 συσκευές, οι «τέσσερις» που συμμετέχουν και στο βασικό έργο, εκτιμώμενου προυπολογισμού 1,2 δισ ευρώ, δηλαδή οι κοινοπραξίες, υπό τις Itron, Elster (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), Iskraemeco και Protasis.

Τώρα το ελληνογαλλικό σχήμα αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας αυτό ακριβώς το μικρό αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο έργο, δηλαδή να τοποθετήσει πανελλαδικά, τη πρώτη σημαντική ποσότητα έξυπνων ψηφιακών μετρητών, χαμηλής τάσης, κατά προτεραιότητα σε μεγάλους καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις ή φορείς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. 

Είναι μετρητές, παρόμοιοι με εκείνους του βασικού έργου, δηλαδή φέρουν διακοπτικό στοιχείο και modem, δίνοντας την δυνατότητα στον Διαχειριστή να κόβει το ρεύμα μιας παροχής από απόσταση, δίχως την επιτόπια παρουσία συνεργείου, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των προδιαγραφών του διαγωνισμού.

Στην πράξη, με το επιτυχές τέλος του μικρού αυτού διαγωνισμού εκπληρώνεται ένα σημαντικό ορόσημο για το ΔΕΔΔΗΕ στο μακρύ ακόμη δρόμο που έχει να διανύσει με ορίζοντα 10ετίας, όσο η ολοκλήρωση της προμήθειας και τοποθέτησης 7,3 εκατομμυρίων μετρητών πανελλαδικά.

Και σίγουρα η θετική αυτή κατάληξη, αποτελεί μια ενθαρρυντική ένδειξη ενόψει του βασικού διαγωνισμού, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που «τρέχουν» στην ελληνική αγορά, όπου λόγω του μεγέθους του έργου διακυβεύονται πολύ περισσότερα και για το οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ κρατά επτασφράγιστα τα χαρτιά του.

Εδώ και μήνες, οι υπηρεσίες του Διαχειριστή αξιολογούν τους ογκοδέστατους φακέλους των προσφορών, οι οποίες είχαν κατατεθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Ελέγχουν και συγκρίνουν στοιχεία και δεδομένα που περιλαμβάνονται σε όγκους εκατοντάδων σελίδων, όσο η κάθε προσφορά, δίχως να είναι ακόμη σαφές πότε θα έχουμε εικόνα και ανακοινώσεις.

Σε αυτή την φάση βρισκεται το roll out, για την πρώτη φάση του οποίου, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε συνάψει το Νοέμβριο συμφωνία με την Ευρωπαική Τράπεζα  Επενδυσεων (ΕΤΕπ), για δάνειο 150 εκατ. ευρώ και ενώ η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ουραγούς πανευρωπαικά στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. 

Εξαιτίας μιας αλυσίδας από λάθη, ολιγωρίες, δικαστικές περιπέτειες και υποτίμηση της σημασίας των έξυπνων μετρητών από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις, ακόμη και σήμερα η Ελλάδα απουσιάζει από τον ευρωπαικό χάρτη των χωρών με διείσδυση των smart meters. Εχει χάσει πολύτιμο χρόνο και σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οίκου Berg Insigbt, αποτελεί μαζί με τη Γερμανία και τη Πολωνία, μια από τις λιγοστές χώρες της Ευρώπης που συζητά ακόμα την εγκατάσταση της «πρώτης γενιάς» έξυπνων μετρητών. Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Σουηδία έχουν αρχίσει να τοποθετούν έξυπνους μετρητές δεύτερης γενιάς.

Τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς έξυπνων μετρητών εντοπίζονται, σύμφωνα με την έκθεση, στις χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου και η Ελλάδα, και προφανώς δεν είναι τυχαία η συμμετοχή σημαντικών ονομάτων στο μεγάλο διαγωνισμό του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα από τα πιο σημαντικά έργα, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά συνολικά απ' όσα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή στιγμή στην ελληνική οικονομία. 

Τα τέσσερα σχήματα της τελικής φάσης, τα οποία έχει αποκαλύψει πρώτο το Energypess τον Ιανουάριο του 2023 είναι τα : 

1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός

2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.

3. Η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., η οποία έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.

4. Και η ελληνική Protasis AE, μια κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Αρχειοθήκη ιστολογίου