Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Σκυλακάκης: Θα επιλεγούν προσεκτικά οι ώρες για το νέο νυκτερινό τιμολόγιο

 

Σκυλακάκης: Θα επιλεγούν προσεκτικά οι ώρες για το νέο νυκτερινό τιμολόγιο - Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για τις εξαγωγές του ρεύματος

Το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται αυτή την περίοδο τη ρύθμιση για αλλαγή των ωρών που θα αφορά το νυκτερινό τιμολόγιο στο εξής, με στόχο την αύξηση της ζήτησης κατά τις μεσημεριανές ώρες ώστε να μην πηγαίνει χαμένη η παραγωγή των ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, οι ΑΠΕ μας επιτρέπουν να έχουμε αφθονία φθηνής ενέργειας, αλλά είναι στοχαστικές. Κατ' επέκταση, αν κάποια στιγμή πέφτει η ζήτηση, όπως την άνοιξη, με ταυτόχρονη μεγάλη προσφορά, τότε υπάρχει κίνδυνος και χρειάζονται περικοπές ή αποθήκευση.

"Δουλεύουμε πολύ στην αποθήκευση, αλλά χρειάζεται και η απόκριση της ζήτησης, δηλαδή να την μεταφέρουμε εκεί που οι τιμές είναι φθηνές", σχολίασε. Βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι το δυναμικό τιμολόγιο που επιτρέπει τιμολόγηση ανά ώρα μαζί με τον έξυπνο μετρητή.

"Μέχρι τότε μας προβληματίζει τι θα κάνουμε με τη δυνατότητα που έχουμε για τα 1,5 εκατ. νοικοκυριά με νυκτερινό τιμολόγιο, το οποίο πλέον δεν είναι επίκαιρο λόγω ζήτησης", ανέφερε ο υπουργός.

Στόχος του υπουργείου είναι να φέρει πολύ ταχύτερα το δυναμικό τιμολόγιο και να εξακριβώσει ποιες ακριβώς είναι οι ώρες που πρέπει να προσφέρονται φθηνές τιμές μέσω του νυκτερινού τιμολογίου.

"Πρέπει να το βάλουμε να έρχεται με ακρίβεια κοντά στη ζήτηση γιατί υπάρχουν περίοδοι όπως το καλοκαίρι που έχεις υψηλότερη ζήτηση και τουρισμό το μεσημέρι, άρα θέλει προσοχή", πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι "χρειάζονται και εξαγωγές, κάτι που απαιτεί μεταρρυθμίσεις στην αγορά τις οποίες συζητάμε. Έχουν να κάνουν και με τη ζήτηση των άλλων, διότι αν έχουν αρνητικές τιμές τότε πρέπει να πληρώσουμε, όπως κάναμε κάποιες μέρες τον Απρίλιο. Πρόκειται για ένα σύστημα για δύσκολους λύτες", κατέληξε.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου