Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Πόσο θα αυξηθούν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο

 

 Αναδημοσίευση από το capital.gr

Πόσο θα αυξηθούν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σημαντική αύξηση αναμένεται να αποτυπωθεί στα πράσινα τιμολόγια του Ιουνίου που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η αύξηση αυτή θα έρθει ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, η οποία καταγράφεται για το μήνα Μάιο. 

Συγκεκριμένα μέχρι στιγμή το Μάιο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος φτάνει τα 79,36 ευρώ/MWh. Τον Απρίλιο η χονδρεμπορική αγορά είχε κλείσει στα 60,16 ευρώ/MWh, δηλαδή το Μάιο καταγράφεται αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής κατά 31,8%. 

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή της χονδρικής του προηγούμενου μήνα συνιστά μία εκ των παραμέτρων που καθορίζουν το μηχανισμό διακύμανσης της λιανικής τιμής των πράσινων τιμολογίων που προκύπτουν κάθε μήνα. Επιπλέον οι τελικές τιμές συναρτώνται και από τις εκπτώσεις που εφαρμόζουν οι εταιρείες. 

Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τις εκπτώσεις που θα εφαρμόσουν οι πάροχοι, οι τιμές των πράσινων τιμολογίων τον Ιούνιο θα κυμανθούν από 20 έως 32% ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές του Μαΐου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 10,97 λεπτά/KWh που ήταν η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια το Μάιο, για τον Ιούνιο η τιμή αναμένεται να εκτοξευθεί από τα 13,1 εώς τα 14,4 λεπτά/KWh. 

Η αύξηση των τιμών της χονδρεμπορικής δε θα επηρεάσει μόνο τα πράσινα τιμολόγια αλλά και την άλλη κατηγορία τιμολογίων δηλαδή τα κίτρινα, των οποίων η τιμή καθορίζεται επίσης με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής ex post, δηλαδή η αύξηση των τιμών τον Μάιο θα επηρεάσει τα κίτρινα τιμολόγια του Μαΐου. 

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η ανοδική πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος έρχεται ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και της αύξησης της συμμετοχής του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου επίσης παρουσιάζει άνοδο διεθνώς. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου