Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Ζημίες 47,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ΔΕΗ από τα ΡΡΑ στο α' εξάμηνο - Πως επηρεάζονται από την εξέλιξη των τιμών

 

Ζημίες 47,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ΔΕΗ από τα ΡΡΑ στο α' εξάμηνο - Πως επηρεάζονται από την εξέλιξη των τιμών

Πληροφορίες για την εξέλιξη των διμερών της συμβολαίων παρείχε η ΔΕΗ στα πλαίσια των οικονομικών αποτελεσμάτων α' εξαμήνου.

Όπως προκύπτει, από την αποτίμηση των συμβάσεων PPA o Όμιλος και η Μητρική εταιρεία αναγνώρισε ζημίες ύψους € 47,8 εκατ. και € 187,2 εκατ. αντίστοιχα. Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι για τα πρώτα 2-3 χρόνια των διμερών συμβάσεων συμμετέχουν οι θερμικές μονάδες για την κάλυψη των ποσοτήτων που παρέχει η επιχείρηση στους αγοραστές. Κατ' επέκταση, το αρνητικό πρόσημο του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά καθώς προστίθενται έργα ΑΠΕ που θα "πρασινίσουν" την παραγωγή και θα ρίξουν το κόστος.

Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ αναφέρει ότι την 30 Ιουνίου 2024 και την 31 Δεκεμβρίου 2023 οι θέσεις σε συμβόλαια ανταλλαγής τιμής μέσω PPA με χρηματοοικονομική διευθέτηση χωρίς φυσική παράδοση για τον Όμιλο και την Μητρική εταιρεία ήταν οι κάτωθι:

65
65

Η μείωση των εκτιμώμενων μελλοντικών τιμών στην αγορά Ενέργειας που συντελέστηκε εντός του Ά εξαμήνου 2024 οδήγησε στην αρνητική αποτίμηση των θέσεων αγοράς και στην θετική αποτίμηση των θέσεων πώλησης των PPA για τον Όμιλο και την Μητρική εταιρεία.

Ειδικότερα, την 30 Ιουνίου 2024, από την αποτίμηση των συμβάσεων PPA o Όμιλος και η Μητρική εταιρεία αναγνώρισε στα «Λοιπά Έξοδα» ζημίες ύψους € 47,8 εκατ. και € 187,2 εκατ. αντίστοιχα, ενώ o Όμιλος αναγνώρισε στα αποθεματικά από πράξεις λογιστικής αντιστάθμισης ποσό κέρδους € 5,5 εκατ. για σύμβαση PPA με σκοπό την ταμειακή αντιστάθμιση από μελλοντική διακύμανση των τιμών ενέργειας.

Εντός του Ά εξαμήνου 2024, η Μητρική εταιρεία υπέγραψε νέα σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (θέση αγοράς) με την θυγατρική εταιρεία Φοίβη Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε. Η περίοδος ανταλλαγής τιμής είναι για διάστημα 12 έτη και αρχίζει με την έναρξη της εμπορικής λειτουργείας συγκεκριμένου Φωτοβολταικού Πάρκου 550MV. Επίσης, αφορά ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με τον όρο «pay as produced» δηλ. βάσει της παραγόμενης ενέργειας.

Για συγκεκριμένα Φωτοβολταïκά Πάρκα που δεν έχουν λάβει όρους σύνδεσης μέχρι και σήμερα και έχουν ενταχθεί στην κατηγορία Β βάσει της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123 (ΦΕΚ 4333/ Β΄/12.08.2022), λήφθηκε υπόψη η σημαντική αβεβαιότητα γύρω από την κατασκευή τους και προσδιορίστηκε ως μηδενική η ποσότητα «pay as produced» για σκοπούς αποτίμησης τόσο την 30 Ιουνίου 2024 όσο και την 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αρχειοθήκη ιστολογίου