Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η χονδρική του ρεύματος – ανοιχτή για συνέχιση των επιδοτήσεων εάν χρειαστεί η κυβέρνηση

energypress.gr

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η χονδρική του ρεύματος – ανοιχτή για συνέχιση των επιδοτήσεων εάν χρειαστεί η κυβέρνηση

Αν και υπολείπεται του Ιουλίου, η τιμή χονδρικής του ρεύματος τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, τουλάχιστον στην περιφερειακή αγορά της νοτιανατολικής Ευρώπης. Για τις πρώτες 4 ημέρες του Αυγούστου ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 124,74 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά 7,9% σε σύγκριση με το μέσο όρο του Ιουλίου που ήταν στα 135,54 ευρώ η μεγαβατώρα, παραμένει αισθητά υψηλότερη σε ποσοστό 26,1% από τα 98,89 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν ο μέσος όρος του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αγορά εμφανίζεται να είναι η τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ουκρανία και τη Μάλτα, ενώ έχει υψηλότερη τιμή από την παραδοσιακά ακριβότερη αγορά της Ιταλίας. 

Για σήμερα η χονδρική αγορά του ρεύματος θα είναι αυξημένη κατά 11,82%, στα 143,65 ευρώ η μεγαβατώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου. Μάλιστα στις 9 το βράδυ η τιμή θα φτάσει στη μέγιστη τιμή της δηλαδή τα 313,14 ευρώ η μεγαβατώρα, συνεχίζοντας τις υψηλές πτήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον χρειαστεί να επεκταθούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και μετά τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως ένα μεγάλο κομμάτι έχει προεξοφληθεί στις τιμές της ενέργειας από τις αγορές. Ωστόσο, ερωτώμενος αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει σε πιθανή κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης σε περίπτωση γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με επέκταση των επιδοτήσεων για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, απάντησε πως «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως παρεμβαίνει όπου χρειάζεται».

Πάντως σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής είναι μικρή η επιρροή τους στις τιμές της ενέργειας. «Το φυσικό αέριο, επί του παρόντος είναι σε μία λογική τιμή και δεν έχει ξεφύγει ενώ θα μπορούσε να έχει εκτιναχθεί», σημείωσε σχετικά.

Αρχειοθήκη ιστολογίου