Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Στην Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει δυναμικά η ΔΕΗ - Ίδρυσε θυγατρική για δραστηριοποίηση στον κλάδο

energypress.gr

Θυγατρική για δραστηριοποίηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη ίδρυσε η ΔΕΗ – Οι αρχικοί στόχοι – Οι συνέργειες με τον τομέα ενέργειας

Τον δρόμο για την παροχή υπηρεσιών Artificial Intelligence άνοιξε και επίσημα η ΔΕΗ πριν από λίγες ημέρες, με την ίδρυση θυγατρικής για τη δραστηριοποίηση στον κλάδο. Η «Οlympus Τεχνητή Νοημοσύνη», όπως ονομάζεται η θυγατρική, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική καταχώριση στο ΓΕΜΗ. 

Οι πελάτες στους οποίους θα απευθύνεται με λύσεις ΑΙ θα προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Οι λύσεις αυτές θα προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικεντρωθεί στο εξωτερικό, στοχεύοντας σε πρώτη φάση στην παροχή υπηρεσιών σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία και τράπεζες. 

Η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα ξεκινά από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, αλγορίθμων και εφαρμογών δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης για προμήθεια στην εγχώρια αγορά ή σε αγορές του εξωτερικού. 

Παράλληλα, η «Οlympus ΑΙ» θα δραστηριοποιηθεί και στον τομέα των υποδομών για Δεδομένα και Τεχνητή Νοημοσύνη, για την προσφορά υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού νέφους με έμφαση στα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πέρα από την ανάπτυξη software Τεχνητής Νοημοσύνης, η ΔΕΗ θα κατασκευάσει και υποδομές ΑΙ (data centers) στα οποία θα «τρέχει» το software. 

Έτσι, εκτός από λογισμικό για την ανάλυση των δεδομένων των πελατών της, θα προσφέρει εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης με τη «φόρμουλα» της πλατφόρμας ως υπηρεσία (Platform as a Service – PaaS). Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα παρέχει μόνο λογισμικό για ανάλυση των δεδομένων των πελατών της, αλλά και δικό της υλικοτεχνικό εξοπλισμό (υποδομές ΑΙ) όπου θα «τρέχει» το software για την επεξεργασία τους. 

Όπως είναι φυσικό, η κίνηση αυτή «κουμπώνει» με την επέκταση της ΔΕΗ στα data centers – η  οποία ξεκίνησε επίσης πρόσφατα, με την πρώτη συμφωνία του είδους με την Damac από τα ΗΑΕ, για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένου στην Αττική, δυναμικότητας 25 MW. Επίσης, η παρουσία της επιχείρησης και στα δίκτυα διακίνησης δεδομένων -εντός Ελλάδας με το δίκτυο FTTH της Fibergrid και εκτός συνόρων με το καλώδιο δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία- δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσφορά από των λύσεων της «Οlympus ΑΙ» με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους. 

Με δεδομένο τον όγκο των δεδομένων που διαχειρίζεται μία εταιρεία του μεγέθους της ΔΕΗ, και της στρατηγικής κατεύθυνσης της διοίκησης της επιχείρησης να γίνει digital, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί σημαντικό «μοχλό» στον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Εξάλλου, στη συνέντευξή του στο podcast Redefining Energy, στο περιθώριο του συνεδρίου Power Summit 2024 της Eurelectric στα τέλη Μαΐου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, είχε αναφέρει ότι η επιχείρηση αναπτύσσει ήδη πιλοτικά έργα τεχνητής νοημοσύνης για την εμπορία ηλεκτρισμού. 

Ως συνέπεια, η ανάπτυξη εφαρμογών για άλλους τομείς πλην της ενέργειας, και για τρίτους πελάτες, θα έχει αναπόφευκτα συνέργειες με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για το core business της ΔΕΗ. Συνέργειες όμως προκύπτουν και ως προς την παράμετρο της υλικοτεχνικής υποδομής των λύσεων που θα παρέχει η «Οlympus ΑΙ», δηλαδή τα data centers. 

Μία σημαντική παράμετρος είναι η κάλυψη των αναγκών των κέντρων δεδομένων με ρεύμα, το οποίο θα «αναλάβουν» μονάδες ΑΠΕ της επιχείρησης – περιορίζοντας έτσι το ανθρακικό αποτύπωμα των κέντρων δεδομένων, καθώς και το λειτουργικό τους κόστος. Την ίδια στιγμή, στο χαρτοφυλάκιο των «πελατών» που προμηθεύει η ΔΕΗ ηλεκτρική ενέργεια θα προστεθούν τα data centers, τα οποία έχουν μάλιστα σημαντικές καταναλώσεις.  

Στην ίδια συνέντευξη, εξάλλου, ο επικεφαλής της επιχείρησης είχε επισημάνει ότι τα πρώην λιγνιτωρυχεία είναι ιδανικές περιοχές για τη «φιλοξενία» υποδομών ΑΙ. Ο λόγος είναι πως διαθέτουν ελεύθερες εκτάσεις και διασυνδέσεις, ενώ γειτνιάζουν με ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της επιχείρησης. Παράλληλα, το νερό που χρησιμοποιείτο στους λιγνιτικούς σταθμούς πλέον θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την ψύξη των data centers.

Αρχειοθήκη ιστολογίου