Σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο των υποδομών της Ρεβυθούσας και των αγωγών αερίου. “Η Ελλάδα μπορεί να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο και να προσφέρει πρόσθετη δυναμικότητα στην ευρύτερη περιοχή”. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επενδύσεις σε υποδομές υδρογόνου, πρόσθεσε η κα Σδούκου.
Επιπλέον, ανέδειξε και την κρισιμότητα της κυβερνοασφάλειας και της κλιματικής ανθεκτικότητας
“Χρειαζόμαστε 150 εκατ. ευρώ ετησίως για την ανθεκτικότητα δικτύων. Το κόστος είναι υψηλό, αλλά χαμηλότερο από αυτό που θα προκύψει αν δεν υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις”, τόνισε σχετικά.
Ταυτόχρονα, σημείωσε την ανάγκη διασύνδεσης των ενεργειακών υποδομών. “Αν θέλουμε ασφαλή μετάβαση, θέλουμε στοχευμένες και περισσότερες επενδύσεις στα δίκτυα παράλληλα με τις ΑΠΕ”, υπογράμμισε η κα Σδούκου, σημειώνοντας ότι χρειάζεται από πλευράς υπουργείο να σχεδιαστούν αλλαγές στο αδειοδοτικό πλαίσιο νέων έργων μεταφοράς, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των διαχειριστών.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να έχουμε καλύτερες διασυνδέσεις για να μην έχουμε επανάληψη των ακραίων διακυμάνσεων στη χονδρεμπορική αγορά, όπως το καλοκαίρι.
Η μεγάλη εικόνα είναι το εξαγωγικό όραμα της Ελλάδας, όπως είπε η υφυπουργός, αξιοποιώντας αυτό το πλούσιο δυναμικό, ώστε να καταστούμε ενεργειακός κόμβος, με στόχο το 2035 να εξάγουμε 3,5 TWh.