Tρεις παράγοντες θα «ζυγίσει» η κυβέρνηση πριν προβεί σε ad hoc παρεμβαση στο ρεύμα, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, προκειμένου να μην περάσουν στα τιμολόγια του Δεκέμβρη οι μεγάλες χρηματιστηριακές αυξήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Η πρώτη παράμετρος αφορά την έκταση της αποκλιμάκωσης που θα προσλάβει μέχρι τα τέλη του μήνα η τιμή της χονδρικής, που εδώ και δύο ημέρες, κινείται πτωτικά. Αυξάνοντας τη συμμετοχή τους οι ΑΠΕ, διαμόρφωσαν τα σημερινά επίπεδα στα 128 ευρώ/ MWh, που ναι μεν είναι ελαφρώς ψηλότερα από τα χθεσινά, ωστόσο διατηρούνται σε λογικά επίπεδα έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, όταν τις απογευματινές ώρες «έπαιζαν» μεταξύ 400 και 700 ευρώ. Ασφαλώς δύο μέρες εν μέσω τριών ανοδικών εβδομάδων δεν κάνουν τη διαφορά. Επομένως οι εννιά τελευταίες μέρες του μήνα θα κρίνουν πολλά.
Η δεύτερη παράμετρος είναι οι εκπτώσεις των προμηθευτών στα τιμολόγια λιανικής του Δεκεμβρίου. Η εικόνα που έχει το υπουργείο από την αγορά είναι ότι όλοι οι μεγάλοι προμηθευτές θα ενεργοποιήσουν το «όπλο» των εκπτώσεων για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης στα τιμολόγια του Δεκέμβρη.
Και τρίτον, στο ζύγι της κυβέρνησης μπαίνει και η στάση των κοινοτικών κατά την αυριανή τους συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΝ και ειδικότερα η θέση τους απέναντι στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία. Τη φορολόγηση δηλαδή των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από το μηχανισμό ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία στην αγορά χονδρικής, κατ' αναλογία της κρίσης του 2022, (https://energypress.gr/news/giati-ellada-roymania-boylgaria-zitoyn-mihanismo-gia-ta-oyranokatebata-kerdi-ton-paragogon), τον οποίο έχουν προτείνει η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Το «ζύγι» και τα σήματα από Βρυξέλλες
Στη κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι από την αυριανή συνάντηση με τη Κομισιόν δεν πρόκειται να βγει «λευκός καπνός», όπως έγραψε χθες το Energypress (https://energypress.gr/news/plithainoyn-oi-diergasies-ston-axona-elladas-roymanias-boylgarias-gia-plafon-hthesino-telco-oi), ωστόσο ο Θ.Σκυλακάκης θέλει να συνυπολογίσει και τα σήματα που θα λάβει από τους συνομιλητές του απέναντι στο πρόβλημα.
Κι αυτό, καθώς η adhoc παρέμβαση που εξετάζει να κάνει το ΥΠΕΝ, θα επηρεάσει και όσα εξετάζονται για αργότερα. Δηλαδή την ενεργοποίηση ενός πιο μόνιμου μηχανισμού, όπως είπε χθες ο υπουργός μιλώντας στο Talk Radio (Σκυλακάκης: Ad hoc παρέμβαση σε πρώτη φάση για το ενεργειακό κόστος - Από τις επαφές με την Κομισιόν θα κριθούν τα μόνιμα μέτρα), εκτιμώντας πως θα είναι «μάλλον παράδοξο» να τρέξει τώρα, και υπονοώντας ότι το μέτρο θέλει το καιρό του, ακόμη και στο καλό σενάριο συναίνεσης από την Κομισιόν.
Σε αυτή τη φάση, και για διαφορετικούς λόγους, φαίνεται να έχουν αποκλειστεί τόσο μια τυχόν επαναφορά φόρου στις μονάδες ηλεκτρισμού που καίνε φυσικό αέριο, όσο και μια έκτακτη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των παραγωγών. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει τι θα συμβεί αν στις επόμενες μέρες επαναληφθούν μαζικά spikes στα χρηματιστήρια της περιοχής, όπως αυτά της περασμένης εβδομάδας.
Προάγγελος τα όσα είπε ο Ρουμάνος υπουργός
Το στίγμα της επιχειρηματολογίας που αναμένεται να ακούσουν αύριο οι κοινοτικοί δια στόματος Σκυλακάκη έδωσε χθες κατά τη συνάντηση του με το κλιμάκιο της Κομισιόν στο Βουκουρέστι, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα.
Επεσήμανε, όπως μεταφέρει το πρακτορείο Agerpres, ότι οι κοινοτικοί ζητούν λεπτομερή ανάλυση κατά πόσο οι υφιστάμενες υποδομές χρησιμοποιούνται στη μέγιστη δυναμικότητά τους, καθώς και αν υπάρχει σαφής δέσμευση για επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, προσθέτοντας ότι μετέφερε στους συνομιλητές του πως η ευρωπαική αγορά μόνο στη θεωρία είναι ενιαία. Εφερε ως παράδειγμα γειτονικές χώρες στο κέντρο της ΕΕ που δεν είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, όπως η Αυστρία με τη Σλοβακία, με αποτέλεσμα αυτές οι στρεβλώσεις να αποβαίνουν σε βάροςτης ΝΑ Ευρώπης, καθώς απουσιάζουν κρίσιμοι «κρίκοι» στην αλυσίδα των ροών από τη Δύση προς την Ανατολή.
«Απαιτούμε δικαιοσύνη, να επικρατήσει η κοινή λογική, να μην έχουμε μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ», φέρεται να είπε ο ρουμάνος υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει κάνει όσα της ζήτησε η ΕΕ, προχωρά την απανθρακοποίηση, έχει κλείσει ανθρακικές μονάδες, που σημαίνει ότι σε συγκεκριμένες περιόδους εξαρτάται από τις εισαγωγές, οι οποίες ωστόσο ενίοτε απουσιάζουν.
Στο θέμα των τιμών αναφέρθηκε χθες στο Ertnews και ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Δημήτρης Φούρλαρης. Εκανε λόγο για τις αδυναμίες του «Μοντέλου Στόχου» (target model), η κεντρική επιδίωξη του οποίου για σύγκλιση των τιμών προυποθέτει μια πληθώρα μεγάλων διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών, οι οποίες απουσιάζουν, με αποτέλεσμα ανισότητες μεταξύ Κεντρικής, Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης και Βαλκανίων.
Αναφέρθηκε στις φτωχές λόγω γεωγραφικής θέσης και μικρής χωρητικότητας διασυνδέσεις της Ελλάδας μόνο με την Ιταλία και τους προς Βορρά γείτονες, στο γεγονός ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» προς Ουκρανία επιβαρύνεται ιδιαίτερα λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος, αλλά και στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των καταναλωτών για περιόδους κρίσης, χαρακτηρίζοντας το μοντέλο του 2022 ως μια από τις καλύτερες λύσεις στην ΕΕ. Ενα σύστημα πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής, που περιόριζε τα κέρδη των παραγωγών και διοχέτευε πόρους για επιδοτήσεις στους καταναλωτές.