Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025

Τιμή στόχο 19 ευρώ δίνει για τη ΔΕΗ η Citi

 


Αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ στα 19 ευρώ η Citi διατηρώντας σύσταση «αγορά» με νέο report εξηγώντας ότι περιμένει θετικό καταλύτη πριν από τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου (18/11) και την Capital Markets Day (19/11).

Αναμένουμε ανάκαμψη στο 3ο τρίμηνο με EBITDA στα 647 εκατ. € (+54% σε ετήσια βάση), υποστηριζόμενο από υψηλότερα τιμολόγια και βελτιωμένες συνθήκες ηλιακής/αιολικής ενέργειας. Η εκτίμησή μας βρίσκεται σημαντικά (33%) πάνω από τις μέσες προβλέψεις, εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι βλέπει σημαντική ανοδική πίεση στην ετήσια καθοδήγηση για 2 δισ. ευρώ.

Αναμένουμε ότι το στρατηγικό σχέδιο 2026-28 θα επεκτείνει το προηγούμενο πακέτο, περιλαμβάνοντας έναν φάκελο κεφαλαιουχικών δαπανών 10 δισ. ευρώ, γράφει ο οίκος. Αναμένουμε ότι η ισχύς ΑΠΕ θα φτάσει περίπου 12,9 GW έως το 2028.

ΡΑΑΕΥ: Ορθώς διαχειρίστηκε η ΔΕΗ τα υδροηλεκτρικά το καλοκαίρι του 2024

 


Η έλλειψη υδροηλεκτρικών πόρων ήταν ο βασικός παράγοντας που ανέβασε τις τιμές χονδρικής στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη το περσινό καλοκαίρι, ανέφερε χθες σε συνέδριο του ΙΕΝΕ ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Δημήτρης Φούρλαρης.

Όπως τόνισε σχετικά με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ο Εntso-e θεωρεί ότι το 70% της δυναμικότητας των διασυνδέσεων πρέπει να προσφέρεται για την εμπορία. Εντούτοις, η Αυστρία έχει ζητήσει εξαίρεση από τον κανόνα, γιατί οι διασυνδέσεις της θα αντιμετώπιζαν εσωτερικό πρόβλημα. Επομένως, διαμορφώνεται ένας κλειστός δρόμος και ο βαλκανικός διάδρομος υφίσταται ακριβές τιμές που επηρεάζουν και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα πέρυσι το καλοκαίρι, οι τιμές ανέβηκαν γιατί ήταν χαμηλά τα υδροηλεκτρικά στην περιοχή και υπήρχε ταυτόχρονα υψηλή ζήτηση. Κατ' επέκταση, τις τιμές διαμόρφωσαν εκείνες τις ώρες τα υδροηλεκτρικά. 

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025

Αντώνης Καρράς: Κάλεσμα Συμμετοχής στις Εκλογές της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ

​Το Μέλλον είναι στα χέρια σου! Δείξε τη δύναμή σου!

 


Αγαπητοί Συνάδελφοι Τεχνικοί του Ομίλου ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ,

​Ως Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Ανεξάρτητου Κινήματος Εργαζομένων (ΔΑΚΕ) ΓΕΝΟΠ, απευθύνω σε όλους εσάς ένα ισχυρό κάλεσμα συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές 12-13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τεχνικών.
​Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, όπου οι αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο είναι ραγδαίες, η Ένωσή μας πρέπει να παραμείνει δυνατή, ενωμένη και αποτελεσματική. Το μέλλον του κλάδου, οι εργασιακές μας σχέσεις, η ασφάλεια και η επαγγελματική μας εξέλιξη, εξαρτώνται άμεσα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
​Το Μέλλον είναι στα χέρια σου! Δείξε τη δύναμή σου!
​Συμμετοχή: Η μαζική σας συμμετοχή είναι η μεγαλύτερη δύναμη του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Μην αφήσετε κανέναν να αποφασίσει για εσάς.
Επιλογή: Ψηφίζοντας, στέλνετε μήνυμα για το είδος του συνδικαλισμού που θέλετε: διεκδικητικό, ανεξάρτητο και σύγχρονο.
​Η Δέσμευση της ΔΑΚΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις
​Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, δίνουμε καθημερινά μάχες για την προάσπιση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των κεκτημένων μας.
​Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΕΣΣΕ) είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη. Το αποδείξαμε έμπρακτα πρόσφατα με την υπογραφή της ΕΣΣΕ ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ. Δεσμευόμαστε με την ψήφο σας να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας με αποφασιστικότητα και επιμονή.
​Η μεγάλη μας δέσμευση:

Με τη στήριξή σας, διαβεβαιώνουμε ότι θα διαπραγματευτούμε και θα υπογράψουμε ακόμα καλύτερη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) το 2027 και για τους δύο Ομίλους (ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ), κατοχυρώνοντας τα κεκτημένα μας και διεκδικώντας νέα ουσιαστικά οφέλη για όλους τους εργαζομένους.
​Διεκδίκηση Προσλήψεων και Προτεραιότητα στην Ασφάλεια
​Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ μάχεται για την αναβάθμιση της εργασίας σε όλα τα επίπεδα:
Προσλήψεις: Διεκδικούμε άμεσα την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, για την κάλυψη των κενών που υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία των Ομίλων και επιβαρύνουν τους υφιστάμενους εργαζομένους.
Υγεία & Ασφάλεια: Η Υγεία και η Ασφάλεια στην Εργασία είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Διεκδικούμε συνεχή εκπαίδευση, εκσυγχρονισμό των μέσων προστασίας και μηδενική ανοχή σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
​Η εργασιακή ειρήνη, το μέλλον για την ευημερία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, κερδίζεται με συνέπεια, συνέχεια και αγώνες.

​Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι η παράταξη που:
​Διεκδικεί με ευθύνη και σοβαρότητα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
​Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ρεαλισμό και προοπτική.
​Εγγυάται τη σταθερότητα και τη συνέπεια στις συνδικαλιστικές μάχες.
​Οι Τεχνικοί αποτελούν την καρδιά των Ομίλων. 
Η δική σας φωνή είναι η πιο σημαντική!
​Στις εκλογές, δώσε δύναμη στη φωνή σου! Στήριξε ως εργαζόμενος τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
 
Αντώνης Καρράς
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Πρόεδρος ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ

ΔΕΗ: Με έξι νέες αεριοστροβιλικές μονάδες εκσυγχρονίζονται οι σταθμοί σε Ρόδο, Κρήτη και Χίο


Ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία πέντε πρόσθετων, ευέλικτων αεριοστροβιλικών μονάδων στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Ομίλου ΔΕΗ σε Ρόδο και Κρήτη, έχοντας συμβάλει ήδη στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου. Επόμενος σταθμός η Χίος, όπου μία ακόμη νέα, αεριοστροβιλική μονάδα  αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του έτους, με τη συνολική ισχύ των εν λόγω μονάδων να υπερβαίνει τις 220MW.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση δύο νέων αεριοστροβιλικών μονάδων στη Λέσβο συνολικής ισχύος 29MW, που αναμένεται να εκκινήσουν τη δοκιμαστική τους λειτουργία στις αρχές του 2026, ενώ τον Δεκέμβριο του 2024 είχαν τεθεί σε λειτουργία δύο νέες αεριοστροβιλικές μονάδες και στη Σαντορίνη.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025

Πολλά τα παράπονα καταναλωτών για τις καταμετρήσεις του ρεύματος

 


Μιχάλης Μαστοράκης - energypress.gr

Σε συστάσεις για την βελτίωση του τρόπου καταμέτρησης των καταναλώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος έχει προχωρήσει η ΡΑΑΕΥ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις και προγραμματίζεται εκ νέου συζήτηση του θέματος σε ένα μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ξεκίνησε, όπως έχει γράψει το energypress, με τα στοιχεία για τα παράπονα που καταφθάνουν στον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή και τα οποία ταξινομούν στην πρώτη θέση τα θέματα περί καταμετρήσεων. Ανάλογη και χειρότερη εικόνα υπάρχει στην πλατφόρμα παραπόνων του myrae, όπου οι καταγγελίες περί καταμετρήσεων είναι σημαντικά πολλαπλάσιες, υποδηλώνοντας την οξύτητα του προβλήματος. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είχε γράψει το energypress, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων προχώρησε σε συναντήσεις τόσο υπηρεσιακά όσο και με την Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, εκθέτοντας το ζήτημα και ζητώντας να υπάρξουν μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που δεν γίνεται να «περιμένει» την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση του δικτύου, όταν αυτή επιτευχθεί.

Στέφανος Κουνούκλας: Όλοι μαζί για να γίνει ακόμη πιο ισχυρή, η συνδικαλιστική φωνή της Ένωσης Τεχνικών σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ, Στέφανου Κουνούκλα στο 60ο Γενικό Εκλογοαπολογιστικό Συμβούλιο

Το Σωματείο μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν δεν εγκατέλειψε την μάχη δεν παραμέλησε τους εργαζομένους και παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε να ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματα των συναδέλφων σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις μισθολογικές μας απολαβές καθώς εξισώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι σε ένα ενιαίο κανονισμό εργασίας, βάζοντας τα θεμέλια για ένα ενιαίο μισθολόγιο που θα δίνει προοπτική και εξέλιξη ειδικά για τους νεοπροσληφθέντες. Είναι κάτι που το πετύχαμε με την τελευταία ΣΣΕ, αξιοποιώντας τα δίκαια επιχειρήματα μας και τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις μας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε προς όλους τους συναδέλφους, ότι σημαντικές αυξήσεις είχαμε να δούμε από το 2008. 

Η νέα Συλλογική Σύμβαση σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ υπογράφηκε με πρωτεργάτη την ΕΤΕ – Ομίλου ΔΕΗ - ΚΗΕ με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτά που κερδίσαμε με την υπογραφή τω νέων ΣΣΕ σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ είναι τα κάτωθι:

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025

Συμφωνία ATLANTIC – SEE LNG TRADE και Venture Global για την προμήθεια LNG

 


Μνημόνια κατανόησης της ελληνικής εταιρείας με κρατικούς φορείς της Ρουμανίας και της Ουκρανίας για πώληση ποσοτήτων LNG

Παιανία, 7 Νοεμβρίου 2025. Η εταιρεία ATLANTIC – SEE LNG TRADE A.E., στην οποία ο Όμιλος AKTOR συμμετέχει μέσω της θυγατρικής του Aktor Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε. με ποσοστό 60% και η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 40%, υπέγραψε σήμερα το πρωί μακροχρόνια συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) με την αμερικανική εταιρεία Venture Global Inc. για την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, η ελληνική εταιρεία υπέγραψε Μνημόνια Κατανόησης (MoU) με κρατικούς φορείς της Ρουμανίας και της Ουκρανίας για την πώληση σε αυτές σημαντικών ποσοτήτων LNG, που σηματοδοτούν το επόμενο βήμα στη στρατηγική της για τη διάθεση LNG από την Ελλάδα προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της Διατλαντικής Ενεργειακής Συνεργασίας (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation – P-TEC), που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, η ATLANTIC – SEE LNG TRADE υπέγραψε με τη Venture Global Inc.  συμφωνία αγοραπωλησίας διάρκειας είκοσι (20) ετών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2030. Βάσει των όρων της συμφωνίας, προβλέπεται η προμήθεια τουλάχιστον 0,5 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως (MTPA), ενώ η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τη δέσμευσή της για αγορά έως και περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA). Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα, με κοινή συμφωνία των μερών, να αυξηθούν οι σχετικές ποσότητες ακόμα περαιτέρω. Οι ποσότητες αυτές θα μεταφέρονται στην Ελλάδα από την ATLANTIC – SEE LNG TRADE με σκοπό την πώλησή τους σε αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ποιος θα είναι ο ρόλος (πλέον) του Ευάγγελου Μυτιληναίου στη Metlen


 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ  - www.energymag.gr

Ποιος άλλος άλλωστε, θα έβαζε εμβόλιμο ταξίδι στην Ιταλία Τετάρτη βράδυ για συνομιλίες (και πιθανές συμφωνίες) για αμυντικά projects, την ώρα που Πέμπτη απόγευμα στις 17:30 μ.μ. ήταν προγραμματισμένη στην Αθήνα η εκδήλωση του 3ου μετασχηματισμού;

Mε τον όμιλο Metlen Energy & Metals να έχει φτάσει πλέον πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αναμένονταν σε ένα παγκόσμιο εκτόπισμα και ένα σεβαστό μέγεθος διεθνώς, ο επικεφαλής του Ευάγγελος Μυτιληναίος, αποφάσισε να δώσει για πρώτη φορά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου σε πρόσωπο εκτός οικογένειας.

Πρόκειται για τεράστια υπέρβαση από τον ίδιο, ανάλογη ίσως και μεγαλύτερη από την περυσινή όταν… δέχτηκε να αλλάξει η ονομασία του ομίλου από Μυτιληναίος σε Metlen Energy & Metals, ώστε να καταστεί πιο αναγνωρίσιμος διεθνώς και να απεμπολήσει το στίγμα της οικογενειοκρατίας.

Μανουσάκης: Ο ΑΔΜΗΕ χρειάζεται ΑΜΚ για τις επενδύσεις στα έργα δικτύου

energypress.gr

Μανουσάκης: Ο ΑΔΜΗΕ χρειάζεται ΑΜΚ για τις επενδύσεις στα έργα δικτύου

Στις μεγάλες επενδύσεις στις οποίες προχωρά ο ΑΔΜΗΕ και στα κεφάλαια που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθούν, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο διαχειριστής στο σύγχρονο περιβάλλον, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο 60 OT FORUM, που πραγματοποιείται στο Μικρό Χρηματιστήριο, και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κολώνα και Ελένη Στεργίου.

«Η πολυκρίση που βιώνουμε, οι τεχνολογικές αλλαγές, η κλιματική κρίση και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ακόμα ορατά, καθιστούν κεντρικό το ερώτημα για το πώς θα είναι οι επιχειρήσεις στο μέλλον. Στον ΑΔΜΗΕ  έχουμε μετασχηματιστεί από μία παλαιού τύπου εταιρεία του δημοσίου, με τα καλά και κακά της, σε έναν όμιλο 5 εταιρειών με αρκετά μεγάλη διεθνή παρουσία», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε, λειτουργούμε και συντηρούμε το σύστημα.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στο 4ετές πλάνο που παρουσίασε το περασμένο έτος ο ΑΔΜΗΕ και ειδικότερα στην ψηφιακή συντήρηση του συστήματος.

Η κυβέρνηση πιέζει για πιο γρήγορη ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ και των διασυνδέσεων

energypress.gr

Τσάφος: Θα εξασφαλιστούν εναλλακτικοί πόροι για το "Απόλλων" - Η κυβέρνηση πιέζει για πιο γρήγορη ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ και των διασυνδέσεων

«Η ενεργειακή ακρίβεια δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκή πραγματικότητα», επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Τσάφος, μιλώντας από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη και περιέγραψε την ενεργειακή πραγματικότητα της Ελλάδας και τον δρόμο προς ένα δίκαιο, βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

«Η τιμή της χονδρικής στην Ευρώπη ανέβηκε περίπου 80% από το 2019 έως το 2024.Οι λογαριασμοί των νοικοκυριών κατά 50%. Αυτή είναι η αλήθεια και η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της ευρωπαϊκής αγοράς», επισήμανε ο κ. Τσάφος και τόνισε ότι παρά τη διεθνή άνοδο, η χώρα μας κατάφερε να πετύχει από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη.

Από το 2019, όπως επισήμανε ο ίδιος, η Ελλάδα από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας και «αυτό σημαίνει ότι είμαστε πλέον πιο ανταγωνιστικοί, ότι μπορούμε να πουλάμε ενέργεια στους γείτονές μας. Δεν είναι μικρό επίτευγμα», τόνισε ο κ. Τσάφος.

Όπως πρόσθεσε, η πορεία αυτή αποτυπώνεται και στις τιμές, καθώς η χώρα έχει πλέον χαμηλότερο ενεργειακό κόστος σε σχέση με τους γείτονές της και βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Το 2019 πληρώναμε 35% ακριβότερα από τη Βουλγαρία. Φέτος είμαστε φθηνότεροι.Είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τα νοικοκυριά, με τη 10η χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη», σημείωσε.

Πέτη Πέρκα: «Χειραγώγηση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού επιβεβαιώνει ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής ACER»

 Δήλωση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα


Την ύπαρξη χειραγώγησης τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την «απροθυμία» της κυβέρνησης να παρέμβει, επιβεβαιώνει η πρόσφατη μελέτη του  Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACER).

Συγκεκριμένα ο ACER, με έκθεση[i] που δημοσίευσε στις 05.11.2025 σχετικά με την πρόοδο της ενοποίησης της χονδρεμπορικής αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2025, αναφέρει, στη σελίδα 33, ότι: χρειάζεται έρευνα από τον ρυθμιστή στην Ελλάδα, δηλαδή από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το εάν η ισχύς που διαθέτουν στην αγορά χρησιμοποιήθηκε για χειραγώγηση της αγοράς ή εάν υπήρξε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, για παράδειγμα μέσω της διακράτησης ισχύος.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που βγάζει ο ACER ερευνώντας, ως μελέτη περίπτωσης, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά το καλοκαίρι του 2024.

Θυμίζουμε ότι η Νέα Αριστερά είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή τα κερδοσκοπικά «παιχνίδια» με τις μέγιστες τιμές προσφοράς την καλοκαιρινή περίοδο και το Σεπτέμβριο του 2024, με τιμές από 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο του 2024 έως και 942 ευρώ ανά μεγαβατώρα την 4η Σεπτεμβρίου του 2024.

Είχαμε πραγματοποιήσει ακόμη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Ιούλιο, είχαμε καταθέσαμε αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας καλώντας τον Πρόεδρο της ΡΑΑΕΥ για εξηγήσεις, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα, καθώς και είχαμε καταθέσει ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το θέμα (υπ’ αριθμ. 352/7051), με την ΡΑΑΕΥ να μην απαντάει ουσιαστικά στο ερώτημα εάν υπήρξε χειραγώγηση της αγοράς. Η δε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν έβλεπε κάποιο πρόβλημα.

Μετά την έκθεση του Ευρωπαίου Ρυθμιστή δεν χωρούν πλέον δικαιολογίες.

Τόσο η ΡΑΑΕΥ, όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλουν, έστω και τώρα, να διερευνήσουν εάν πράγματι υπήρξε χειραγώγηση στην αγορά και να αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν.

Δεν χωρούν πλέον άλλες δικαιολογίες.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές οφείλουν επιτέλους να κάνουν τη δουλειά τους.

Να προστατέψουν δηλαδή του καταναλωτές και όχι τα υπερκέρδη του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ευθύνες και η κάλυψη εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δεδομένη.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ και των ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ στη MECCANICA

 


Καταγγέλλουμε την εταιρεία Meccanica, εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία προχώρησε την περασμένη βδομάδα σε απολύσεις συναδέλφων καταμετρητών μετά από χρόνια δουλειάς, μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους και χωρίς να δώσουν σε αυτούς καμία εξήγηση. Ο πραγματικός λόγος δεν είναι ότι αυτοί οι συνάδελφοι δεν ήταν καλοί στην δουλειά τους (ίσα - ίσα η ίδια η εταιρεία δήλωσε ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα όσο αφορά την απόδοση τους), αλλά επειδή δεν συναινούσαν με την πολιτική της εταιρείας σε σχέση με τον αυξημένο φόρτο εργασίας, τις υποχρεωτικές άδειες, τη γενικότερη κατάσταση που μας θέλει υποταγμένους. Δεν δίστασαν να απολύσουν συναδέλφισσα μετά από σοβαρό εργατικό ατύχημα. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι οι απολύσεις έγιναν μετά τη συμμετοχή των εργαζομένων στις 24ωρες απεργίες ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το 13ωρο.

Την ίδια στιγμή η Meccanica, με τις ευλογίες του ΔΕΔΔΗΕ, δεν χορηγεί όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των συναδέλφων καταμετρητών, «τρώνε» τις άδειες των εργαζόμενων, βγάζοντάς τους σε υποχρεωτική άδεια όποτε το απαιτούν οι «ανάγκες της δουλειάς» με προειδοποίηση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής κ.α.

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει ότι είμαστε πρωταθλητές ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος

 

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει ότι είμαστε πρωταθλητές ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος

«Πέρα από το γκλαμουράτο επικοινωνιακό περιτύλιγμα, οι εξελίξεις στα ενεργειακά είναι ανησυχητικές», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Από τη μία η τυφλή εξυπηρέτηση των συμφερόντων Τραμπ και Νετανιάχου από τον κ. Μητσοτάκη και από την άλλη η ανάδειξη των εξορύξεων ως προτεραιότητα με στήριξη της κυβέρνησης του καρτέλ των ορυκτών καυσίμων. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε σήμερα τα ψεύτικα μεγάλα λόγια για την πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ, ώστε να κρύψει ότι είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στην ακρίβεια ρεύματος για να βγάζουν δισεκατομμύρια υπερκέρδη οι ενεργειακές εταιρείες», σημειώνει και διερωτάται:

«Αφού τα πράγματα πηγαίνουν τόσο καλά στις ΑΠΕ, γιατί πετάμε πράσινη ενέργεια στα σκουπίδια; Γιατί δεν υπάρχουν υποδομές αποθήκευσης και έχουν μείνει εκτός σύνδεσης και αδειοδότησης οι ενεργειακές κοινότητες, τα έργα των Δήμων, των αγροτών και της αυτοπαραγωγής της ελληνικής μεταποίησης; Μήπως για να εξυπηρετήσει και εκεί τα ολιγοπώλια και τα ξένα συμφέροντα, δίνοντας τον ηλεκτρικό χώρο, όπως έκανε στην άδικη και βίαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας;».

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025

ΣΥΡΙΖΑ: Χρυσές οι μηνιαίες καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς αποτέλεσμα

 

ΣΥΡΙΖΑ: Χρυσές οι μηνιαίες καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς αποτέλεσμα

Ερώτηση κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ , σχετικά με τη μηνιαία καταμέτρηση που εφήρμοσε ο ΔΕΔΔΗΕ:

Τον Ιανουάριο του 2024, με απόφαση του τότε Υπουργού, αντικαταστάθηκε το καθεστώς της τετραμηνιαίας καταμέτρησης ρεύματος, που ίσχυε επί 3 δεκαετίες, από τη λεγόμενη “μηνιαία καταμέτρηση”. Η αιτιολογία του ΥΠΕΝ πίσω από αυτή την απόφαση ήταν η καταπολέμηση της ρευματοκλοπής. Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της μηνιαίας καταμέτρησης, από τα επίσημα στοιχεία των ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ αποδεικνύεται ότι το κόστος πολλαπλασιάστηκε για τους πολίτες χωρίς ουσιαστικό όφελος.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το μέτρο αυτό i) εκτόξευσε το κόστος καταμέτρησης κατά 700% περίπου, ii)δεν μείωσε ουσιαστικά τις ρευματοκλοπές-αφού ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ εισηγήθηκε την αύξηση του αποδεκτού ποσοστού απωλειών από 9,9% σε 11,36%, αναγνωρίζοντας την αποτυχία του μέτρου και iii) εξέλιξε τους σχετικούς διαγωνισμούς σε φωτογραφικές διαδικασίες αποκλείοντας πλήρως τους μικρούς τοπικούς εργολάβους που επί χρόνια εκτελούσαν αυτό το έργο.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025

Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ: Ψηφίζουν & Στηρίζουν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΕ OMIΛΟΥ - ΔΕΗ & ΑΔΜΗΕ

 

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ

Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ συνεχίζει σταθερά εδώ και πέντε δεκαετίες να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων αγωνιζόμενη αποτελεσματικά για τα συμφέροντά τους. Η παράταξή μας, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ πρωταγωνιστεί και παραμένει μάχιμη και δυνατή καθώς αγωνίζεται διαχρονικά για τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων και την προάσπιση των κατακτήσεων μας. 

Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ έδωσε δυναμικό παρόν στο πρώτο στάδιο της Απολιγνιτοποίησης  που αφορούσε τη Μεγαλόπολη και στάθηκε αντάξια απέναντι στους εργαζομένους, στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού οι συνάδελφοί μας στην εν λόγω περιοχή. Το ίδιο θα πράξουμε με τις μονάδες και τα ορυχεία  στο λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας και στις νέες διασυνδέσεις των Νησιών. Το αποδείξαμε άλλωστε και στη Μεγαλόπολη και θα το αποδείξουμε παντού όπου υπάρχει πρόβλημα, και δεν θα αφήσουμε τη Διοίκηση να κάνει αυτό που θέλει όταν αντίκειται στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Κομοτηνή: Πώς μοιράζει την ενεργειακή τράπουλα ο Σταθμός Συμπίεσης αερίου του ΔΕΣΦΑ

 


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΧΤΣΙΡΑΣ - www.energymag.gr

Kαταλύτης εξωστρέφειας και περαιτέρω ενδυνάμωσης του νευραλγικού ρόλου που διαδραματίζει η Θράκη στην διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, αποτελεί ο νέος Σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ, στην Κομοτηνή, που εγκαινιάζεται χωρίς τελικά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για καίρια υποδομή που θα αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω του συγκεκριμένου κόμβου, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και της περιοχής.

Ο σταθμός θα αυξήσει τις ποσότητες αερίου που θα μεταφέρονται δυτικά και ανατολικά της Κομοτηνής, σε συνέχεια της σύνδεσης του FSRU Αλεξανδρούπολης με το ΕΣΦΑ και άλλων έργων της περιοχής.

Ανοίγει… το παιχνίδι των εξαγωγών

Παρατείνεται ως το Μάιο του 2026 η λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης

 

Παρατείνεται ως το Μάιο του 2026 η λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης

Παράταση ως το Μάιο του 2026 έλαβε η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων του Αγ. Δημητρίου, σύμφωνα με ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο νόμο του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται το εξής: 

«Στο άρθρο 85 του ν. 5151/2024 ( Α’ 173), περί λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν τηλεθέρμανση στον Δήμο Κοζάνης:

α) το χρονικό διάστημα εφαρμογής του πρώτου εδαφίου της παρ. 1, περί κατά προτεραιότητας ένταξης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, συμπεριλαμβάνει και το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2025 έως και τη 15η Μαΐου 2026, 

ΔΕΗ: βράβευσε 443 παιδιά εργαζομένων που αρίστευσαν στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

ΔΕΗ: βράβευσε 443 παιδιά εργαζομένων που αρίστευσαν στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Για πάνω από 40 χρόνια, η ΔΕΗ επιβραβεύει τα παιδιά των εργαζομένων του που αριστεύουν στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φέτος, ο θεσμός συνεχίστηκε με δύο ξεχωριστές τελετές σε Αθήνα και Πτολεμαΐδα, κατά τις οποίες βραβεύτηκαν 443 αριστούχοι μαθητές και φοιτητές.

Συνολικά, 126 απόφοιτοι Γυμνασίου και 196 Λυκείου, καθώς και 121 κάτοχοι τίτλου σπουδών από ΑΕΙ (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν από τη ΔΕΗ για τις άριστες επιδόσεις τους, λαμβάνοντας έναν προσωπικό έπαινο και δώρα, μεταξύ των οποίων δωροεπιταγές Κωτσόβολος.

Μέσα από τη βράβευση των αριστούχων–παιδιών εργαζομένων της ΔΕΗ, η εκδήλωση τιμά την αριστεία, αλλά πρωτίστως τις αξίες της επιμονής, της επίτευξης στόχων και της διαρκούς προόδου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου