Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Νάζος (ΔΕΗ): Ο ρόλος της διαχείρισης ενέργειας και το άνοιγμα της ΔΕΗ στις αγορές

energypress.gr

Νάζος (ΔΕΗ): Ο ρόλος της διαχείρισης ενέργειας και το άνοιγμα της ΔΕΗ στις αγορές

Στο ρόλο της διαχείρισης ενέργειας στις σύγχρονες αγορές και στη στρατηγική της ΔΕΗ αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Νάζος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Διαχείρισης Ενέργειας του ομίλου ΔΕΗ, σε συζήτηση που είχε με το δημοσιογράφο Θοδωρή Παναγούλη, στο πλαίσιο του 6ο POWER & GAS FORUM που διοργανώνει το energypress  στις 27-28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Ο κ. Νάζος σημείωσε ότι η ΔΕΗ με το μετασχηματισμό της δείχνει με πράξεις ποια είναι η σημασία της διαχείρισης της ενέργειας. «Διαχειριζόμαστε τα χαρτοφυλάκιά μας και στην παραγωγή και στην προμήθεια. Αυτό που άλλαξε είναι ότι με την επέκταση της επιχείρησης αποκτούμε πάγια και σε άλλες χώρες άρα οι άλλες χώρες έχουν πολύ μεγάλη σημασία για εμάς. Και πλέον η διαχείριση ενέργειας που παραδοσιακά ήταν ένα τμήμα που εκτελούσε μια υπηρεσία της επιχείρησης, πλέον είναι κομβικό σημείο της ενεργειακής μετάβασης», τόνισε και υπογράμμισε ότι εν μέσω μιας ενεργειακής ανησυχίας που επικρατεί, η επιχείρηση καθίσταται φορέας καινοτομίας και αναζητά συνέργειες ώστε να ανακαλύψει νέες αξίες.

Κληθείς να σχολιάσει τη στρατηγική απομάκρυνσης από το λιγνίτη, σημείωσε ότι αυτή καλώς υλοποιείται και ανέφερε ότι πρόκειται για «μια τελειωμένη υπόθεση, μια τεχνολογική οπισθοδρόμηση».

Η διείσδυση των ΑΠΕ και τα τιμολόγια των καταναλωτών

Αναλύοντας την επίδραση που έχουν οι ΑΠΕ στο κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές, ο κ. Νάζος επεσήμανε ότι οι ΑΠΕ μαζί με τις μπαταρίες είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση. «Είναι αυταπόδεικτο ότι όταν εγχέεις στο μείγμα την πιο φθηνή μορφή ενέργειας, θα καταλήξεις σε κάτι φθηνό», είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρόκειται για ηλεκτρική ενέργεια η οποία δεν αποθηκεύεται και αυτό δημιουργεί ευμεταβλητότητα στην αγορά, ένα ζήτημα το οποίο προσπαθεί να λύσει η ΔΕΗ λαμβάνοντας feedback ακόμη και από τους καταναλωτές. Παράλληλα, ο κ. Νάζος αναφέρθηκε και στην αντλησιοταμίευση υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί την πιο αποδοτική τεχνολογικά μπαταρία. Όπως εξήγησε, το νερό είναι η πιο αποδοτική μορφή ενέργειας και τόνισε ότι «είμαστε τυχεροί που κάποιοι άνθρωποι προέβλεψαν και έφταιξαν αυτούς τους σταθμούς» ενώ επιχειρείται να κατασκευαστούν έργα αντλησιοταμίευσης ακόμη και στα παλιά ορυχεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι μπαταρίες οι οποίες θα συμβάλουν στην διατήρηση των υδατικών αποθεμάτων.

Πού θα φθάσουν οι τιμές φυσικού αερίου

Κάνοντας μια εκτίμηση για την πορεία των τιμών φυσικού αερίου, ο κ. Νάζος εξέφρασε την άποψη ότι ο κόσμος είναι ευμετάβλητος και ενώ πριν από λίγους μήνες συζητούσαμε εάν θα έχουμε αρκετό φυσικό αέριο, τώρα συζητάμε για πλεόνασμα. Όπως ανέφερε, διαπιστώσαμε ότι ως Ευρώπη είχαμε στηρίξει την εξάρτησή μας σε μια πηγή και όταν αυτή διακόπηκε, προέκυψαν προβλήματα. Τώρα μετακινούμαστε στο LNG ως εναλλακτική πηγή άρα πρόκειται για ένα παγκόσμιο καύσιμο και πρέπει να παρακολουθούμε τι συμβαίνει όταν ένα φορτωμένο καράβι κατά τη διέλευσή του προς έναν προορισμό βρίσκει καλύτερη τιμή και φεύγει.

Το σχέδιο για την επέκταση της ΔΕΗ στις αγορές και για τους ενεργειακούς διαδρόμους

Κληθείς να αναλύσει το σχέδιο της ΔΕΗ για άνοιγμα στις αγοράς, ο κ. Νάζος τόνισε ότι αποτελεί μια επιχειρηματικά προφανή κίνηση δεδομένου ότι πρόκειται για μια εύρωστη επιχείρηση. «Μιλάμε για το εξωτερικό σα να είναι κάπου μακρυά. Οι αγορές είναι συζευμένες. Αυτό αξιοποιούμε. Αποκτούμε assets στις αγορές αυτές για να μην αναγκαζόμαστε απλά να εμπορευόμαστε ενέργεια η οποία έχει μεγαλύτερα στοιχεία ρίσκου», τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Νάζος, σχολίασε και όσα ακούγονται περί «ολιγοπωλείων» θέτοντας το ερώτημα ότι «όταν συμμετέχουμε τόσες χώρες μαζί στην προημερήσια αγορά (Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) , η ελληνική μονάδα ή ο καταναλωτής ανταγωνίζεται μόνο τους εγχώριους ή ανταγωνίζεται όλο το πλέγμα όσων συμμετέχουν στην αγορά;». Το cupling των αγορών και το ότι είμαστε στο target model και κοιτάμε πώς θα το υλοποιήσουμε, θα συμβάλουν στην ορθή λειτουργία της αγοράς και όσο θα βελτιώνουμε τα αδύναμα σημεία αυτής της ροής αυτής τόσο πιο οικονομικό θα γίνεται για το σύνολο, κατέληξε.


Αρχειοθήκη ιστολογίου