Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

«Επιδημία» ρευματοκλοπών στην Αθήνα – Ο τιμοκατάλογος και οι «μπαταχτζήδες» που πειράζουν τα ρολόγια της ΔΕΗ


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης - www.ieidiseis.gr 

 Διάσπαρτα σε όλη την Αττική δρουν «κλιμάκια τεχνικών» που παρεμβαίνουν με το… αζημίωτο στους μετρητές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό τη ρευματοκλοπή. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι δεν υπάρχει ένα μεγάλο κύκλωμα που «εξυπηρετεί» τους χιλιάδες «ενδιαφερόμενους» αλλά εκτιμάται ότι δρουν πολλές μικρές ομάδες σε όλη την Αττική που κάνουν αυτή τη «δουλειά», τόσο σε σπίτια όσο και σε επιχειρήσεις. Η «λειτουργία» τους γίνεται συνήθως γνωστή από «στόμα σε στόμα», με αποτέλεσμα γρήγορα να αναπτύσσουν μεγάλο «πελατολόγιο». Τα κυκλώματα «υπόσχονται» μείωση στην κατανάλωση ρεύματος από 60 έως 80%, ενώ η αμοιβή που ζητούν είναι συνήθως χαμηλή (από 100 ευρώ, ανάλογα εάν πρόκειται για οικιακή ή επαγγελματική χρήση) αφού η παρέμβαση στα ρολόγια απαιτεί ελάχιστο χρόνο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στη ρευματοκλοπή που υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλειες άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η ραγδαία αύξηση φαίνεται από το γεγονός ότι το 2021 οι απώλειες είχαν υπολογιστεί σε 201 εκατομμύρια ευρώ. Αίσθηση προκαλεί ότι ανάμεσα σε αυτούς που κλέβουν ρεύμα είναι πολλές φορές και μεγάλες επιχειρήσεις. Τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε δηλώσει ότι «κάθε χρόνο διαπιστώνονται περίπου 13.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπής με το 50% αυτών να αφορά ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Ο υπουργός έκανε λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές», που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να ξεπερνούν τους 250.000».

 Χθες η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι αποκάλυψε «κλιμάκιο» που πραγματοποιούσε παρεμβάσεις σε μετρητές. Μάλιστα, οι αστυνομικοί τους έπιασαν «επί το έργον» και συγκεκριμένα συνέλαβαν δύο «τεχνικούς» την ώρα που «πείραζαν» μετρητή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε κατάστημα στο Αιγάλεω. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και στον 52χρονο ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Από την έρευνα προέκυψε ότι η ομάδα αποτελούνταν από τουλάχιστον τρία άτομα, που διέθεταν τις τεχνικές γνώσεις για να παρεμβαίνουν με ακρίβεια στα ρολόγια. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι μετέβαιναν καθημερινά σε ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και «πείραζαν» τους μετρητές για λογαριασμό «πελατών» τους. 

Οι αστυνομικοί εντόπισαν πειραγμένα ρολόγια και σε δεύτερο κατάστημα, όπως και σε σπίτια στις περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω. Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 15.600 ευρώ σε μετρητά, χρυσές λίρες Αγγλίας, 15 μετρητές καταγραφόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, 12 εργαλεία-πρέσες, 10 σφραγίδες ακροδεκτών, δύο απαριθμητές, πλαστικές σφραγίδες ακροδεκτών, σύρματα και εργαλεία, όπως και χειρόγραφες σημειώσεις. 

ΔΕΔΔΗΕ: Ρευματοκλοπή 1,2 εκατ. ευρώ αποκάλυψαν έλεγχοι 4 μηνών

 Περισσότερους από 700 ελέγχους έκανε το 4μηνο Νοέμβριος 2024-Φεβρουάριος 2025 ο ΔΕΔΔΗΕ αποκαλύπτοντας ρευματοκλοπή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Από τους 700 ελέγχους που έγιναν σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες, διαπιστώθηκαν 131 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, με τη μη καταγραφείσα ενέργεια να υπερβαίνει τα 4,8 GWh (απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. ευρώ). Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, «σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν, κάτι που καταδεικνύει τον εν δυνάμει συστηματικό χαρακτήρα του φαινομένου σε τέτοιες περιπτώσεις». Με φόντο τα ανησυχητικά στοιχεία ο ΔΕΔΔΗΕ επιχειρεί να αυξήσει τους ελέγχους. Σημειώνεται ότι έχει υπερδιπλασιάσει τους τεχνικούς ελέγχους (από 20,5 χιλ. κατά μέσο όρο την τριετία 2019-2022 σε 41,6 χιλ. μόνο το 2024). Η αξία των εισπράξεων από τις βεβαιωμένες ρευματοκλοπές ανήλθε σε 27,1 εκατ. ευρώ το 2024 από περίπου 16,4 εκ. ευρώ κατά μέσο όρο την τριετία 2019-2022.

Αρχειοθήκη ιστολογίου