
Η ΡΑΑΕΥ κρίνει απαραίτητη τη λήψη ίδιων ρυθμιστικών μέτρων και στη λιανική αγορά Φυσικού Αερίου, όπως τα αντίστοιχα που προτείνει να ισχύσουν στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Στόχος είναι να εναρμονιστούν οι πρακτικές που εφαρμόζονται στις δύο αγορές καθώς οι σχετικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος διαφοροποίησης.
Στα πλαίσια αυτά, η ΡΑΑΕΥ έθεσε σε διαβούλευση τις προτάσεις της, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εφαρμογή του ίδιου χρωματικού κώδικα, όπως στο ρεύμα.
Όπως τονίζει σχετικά η Αρχή, ο Χρωματικός Κώδικας έτυχε μαζικής αποδοχής τόσο από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας όσο και από το καταναλωτικό κοινό, ενώ η Αρχή στο πλαίσιο άσκησης της εποπτικής της αρμοδιότητας διαπίστωσε τη σημαντική ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς την αγορά. Έτσι, η ΡΑΑΕΥ κρίνει σκόπιμη τη συμπερίληψη του Χρωματικού Κώδικα και στα προϊόντα Φυσικού Αερίου στο πλαίσιο της εναρμόνισης των διαδικασιών και των κωδίκων των δύο λιανικών αγορών και της ενίσχυσης της διαφάνειας των προσφερόμενων προϊόντων προς τον καταναλωτή.
Παράλληλα, η ΡΑΑΕΥ εντοπίζει έλλειψη τρόπου επαλήθευσης των χρεώσεων προμήθειας των κυμαινόμενων προϊόντων Φυσικού Αερίου. Κατόπιν ανάλυσης των μεριδίων αγοράς των ενεργών Προμηθευτών Φυσικού Αερίου σε Πελάτες από την ημερομηνία απελευθέρωσης της αγοράς το έτος 2018, έως και το κλείσιμο του έτους 2024, η Αρχή παρατήρησε ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική κινητικότητα των πελατών στα δίκτυα Αττικής και Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, εν αντιθέσει με τα νέα δίκτυα λοιπής Ελλάδος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Αρχής, τα οποία προκύπτουν από τις τακτικές υποβολές των Διαχειριστών, η αγορά «ανοίγει» κυρίως μέσω των νέων συνδέσεων, τόσο στα παλαιά, όσο και στα νέα δίκτυα διανομής.
Σημαντικός παράγοντας του φαινομένου αυτού, κρίνεται ότι είναι η αδυναμία της πλειοψηφίας των καταναλωτών ως προς τη σύγκριση των προϊόντων προμήθειας Φυσικού Αερίου καθώς και η αδυναμία επαλήθευσης των τιμών σε βάθος χρόνου. Η Αρχή κρίνει απαραίτητη την επιβολή ρυθμιστικών μέτρων σχετικά με τους όρους προμήθειας φυσικού αερίου, την απεικόνιση/αποτύπωση των τιμολογίων και την ορθή ενημέρωση των Καταναλωτών. Σκοπός των εν λόγω μέτρων είναι η διασφάλιση τόσο της πλήρους, σαφούς και διαφανούς ενημέρωσης των καταναλωτών, όσο και του θεμιτού – υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών.
Με αφορμή τις παραπάνω διαπιστώσεις, δημοσίευσε τις προτάσεις της, τις οποίες αναλυτικά μπορείτε να τις βρείτε εδώ.