Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ-Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση



Ανακοίνωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 14η Φλεβάρη 2015 η Ετήσια Γενική Τακτική Συνέλευση του Συλλόγου των Καταμετρητών για το 2014, με την ευχή όλων για μαζικότερη συμμετοχή στο μέλλον.
Μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σωματείου ακολούθησε ο «Απολογισμός πεπραγμένων Δ.Σ. για το έτος 2014» από τον Πρόεδρο του Σωματείου Νίκο Χριστοδούλου, ο «Διοικητικός προγραμματισμός για το έτος 2015» από τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Καρέλη, ο «Οικονομικός απολογισμός για το έτος 2014» και ο «Οικονομικός προϋπολογισμός για το έτος 2015» από τον Ταμία Γιάννη Καλπούζο.
Συζητήθηκαν επίσης τρέχοντα θέματα όπως οι εξελίξεις στη.. δραστηριότητα της Καταμέτρησης και η  υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε. 2015, με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ.

Στα οικονομικά ζητήματα παρέμεινε για μια ακόμη φορά αταλάντευτη η θέση του Σωματείου για διεκδίκηση με κάθε τρόπο της άρσης των άδικων και των περικοπών και υπερφορολόγησης σε μισθούς, επιδόματα κλπ., αλλά και σε θεσμικό επίπεδο επισημάνθηκε η πρόδηλη ανάγκη για τη θωράκιση όλων των κατηγοριών – ειδικοτήτων, ώστε να υπάρξει προστασία στις θέσεις εργασίας τους.  

Παραθέτουμε στη συνέχεια σημεία του απολογισμού πεπραγμένων και του προγράμματος δράσης για τη φετινή χρονιά:

Διοικητικός απολογισμός 2014

Μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για την ελληνική κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, η χρονιά που πέρασε ήταν όπως πάντα γεμάτη αγώνες και επιδιώξεις για το Σύλλογο Καταμετρητών.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως το Σωματείο μας για μια ακόμη φορά είχε πρωταγωνιστική θέση στις διεκδικήσεις και τις προκλήσεις των καιρών.
Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση βάλαμε τις βάσεις για νέες προοπτικές τόσο σε θεσμικό, όσο και κλαδικό επίπεδο, προβήκαμε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικές αλλαγές στο Καταστατικό του Σωματείου μας, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησής τους και σηματοδοτήσανε σταθερά και αταλάντευτα την αγωνιστική μας ταυτότητα.

      Μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία των 38 κύκλων πενθήμερης διάρκειας εκπαίδευσης στις σχολές της Αθήνας και της Φλώρινας, στους οποίους εκπαιδεύτηκαν 381 καταμετρητές, ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2014 οι επαναληπτικοί επιμορφωτικοί κύκλοι διήμερης διάρκειας, που είναι ενταγμένοι στην πολιτική «Εκπαίδευση και Δια Βίου Κατάρτιση» του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., στους οποίους οι καταμετρητές εκπαιδεύτηκαν στην ανάλυση βοηθητικών μενού μετρητών νέας τεχνολογίας με σκοπό τον εντοπισμό ρευματοκλοπών, στον νέο μετρητή «EDMI Atlas», στην περιγραφή συνδεσμολογιών μονοφασικών και τριφασικών μετρητών με σκοπό τον εντοπισμό ρευματοκλοπών, για τα μέτρα ασφαλείας και επικοινωνίας.
      Εκτός όμως από την εκπαίδευση των Καταμετρητών επιδιώξαμε και καταφέραμε την εκπαίδευση, σε πρώτη φάση, του προσωπικού των γραφείων καταμέτρησης, στις σχολές της Αθήνας και της Φλώρινας, σε θέματα που αφορούν την ορθή και ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών τους, από τις αρχές του έτους 2015.
     Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών, γνωρίζοντας πως το αίμα είναι κοινωνικό αγαθό και εθνικός πλούτος, ενεργοποίησε την «Τράπεζα Αίματος» του Συλλόγου μας. Υπεύθυνος της ομάδας υποστήριξης της τράπεζα αίματος, της εθελοντικής αιμοδοσίας και της χορήγησης φιαλών αίματος σε συναδέλφους που έχουν ανάγκη, ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας Θανάσης Χατζηχαρίσης και η πρώτη αιμοδοσία ορίστηκε και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη.
      Αμέσως μετά την αντικατάσταση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Κόλλια από τον κ. Κώστα Ζωντανό, ο Σύλλογός μας σε συνεχείς επαφές με το νέο Πρόεδρο και ΔΝΣ παρουσίασε τις διαπιστώσεις-επισημάνσεις, όσον αφορά την προστιθέμενη αξία της ορθής καταμέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας για την εταιρία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.  και δέσμη προτάσεων του Συλλόγου μας για το ζήτημα της καταμέτρησης και την περαιτέρω αξιοποίηση του εξειδικευμένου δυναμικού των καταμετρητών.
      Συζητήθηκε επίσης εκτός των άλλων η άμεση ενεργοποίηση της απόφασης του Γενικού Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ηρακλή Μενεγάτου, με την σύμφωνη γνώμη του τότε Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. κ. Γιώργου Κόλλια, για τη σύσταση επιτροπής αναμόρφωσης της «Οδηγίας 81» της Καταμέτρησης.
    Στα πλαίσια των επαφών με τη διοίκηση για τα ζητήματα που αφορούν όλους του εργαζόμενους στην εταιρία, εκτός των συχνότατων επαφών με την Κεντρική Διοίκηση, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην περιφέρεια.
    Ο Σύλλογός μας σε συνεχή επικοινωνία με τη διοίκηση της εταιρίας του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., πέτυχε σ’ ένα μεγάλο βαθμό την αποκατάσταση της αδικίας με τις χιλιομετρικές αποζημιώσεις, με την αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτων στην υπηρεσία, από 300 χιλιόμετρα μηνιαίως σε 600 χιλ. ανά μισθωτό.
     Συνεχίσαμε επίσης τις δικαστικές διεκδικήσεις με την εκδίκαση παλαιών υποθέσεων και την επιδίωξη της εξωδικαστικής επίλυσης του ζητήματος που αφορά στο άνοιγμα των κλιμακίων των συναδέλφων, αποφοίτων ΤΕΛ και Μέσων Τεχνικών Σχολών.
      Στο 36ο Έκτακτο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, εξελέγη ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνάδελφος Νίκος Χριστοδούλου, τιμώντας μια παράδοση ετών για το Σωματείο μας.
    Στα πλαίσια της πλήρους διαφάνειας και αξιοπιστίας που πρεσβεύει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και μετά από πρόταση του Ταμία του Σωματείου Γιάννη Καλπούζου, δημοσιεύονται πλέον στην ιστοσελίδα μας αναλυτικά όλα τα οικονομικά στοιχεία του Συλλόγου.
     Το Προεδρείο συμμετείχε την χρονιά που πέρασε στους αγώνες κατά της περαιτέρω διάλυσης και εκποίησης της περιούσιας του Ελληνικού λαού μέσα από τα νομοσχέδια για την για τη πώληση της «Μικρής ΔΕΗ» και του Α.Δ.Μ.Η.Ε. και συμπαραστάθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τον άνεργων και των συνταξιούχων.

Πρόγραμμα δράσης 2015

Βασικοί στόχοι που τέθηκαν στην Γενική Συνέλευση του προηγουμένου έτους και το πρόγραμμα δράσης του 2014 υλοποιήθηκαν και πολλοί βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Με βάση λοιπόν τα θετικά αποτελέσματα και την πραγμάτωση των στόχων μας σε μέγιστο βαθμό, σε συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρίας, θέτουμε ως άμεσες και βασικές επιδιώξεις για το 2015:

      Την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα επόμενα έτη, με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ, θέτοντας ως «κόκκινες γραμμές» την θωράκιση των θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας μας, χωρίς νέες μειώσεις και «αστερίσκους», χωρίς δεσμεύσεις και «υποχρεώσεις».
      Στα κλαδικά μας ζητάμε μεταξύ άλλων: Αλλαγή της κατηγορίας – ειδικότητας των καταμετρητών (ΔΕΔΔΗΕ)  σε Τεχνική (Τ), από Διοικητικοοικονομική (ΔΟ2Β) που είναι σήμερα.
ü      Αναγνώριση του ανθυγιεινού και επικινδύνου της εργασίας της καταμέτρησης (λήψη και χειρισμός μεγίστων, καιρικές συνθήκες, ανθυγιεινούς χώρους κλπ.), πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται και με τη χορήγηση του «Ειδικού επιδόματος φύσεως εργασίας 25%» το οποίο λαμβάνουν οι καταμετρητές .
      Άρση της αδικίας με εξαίρεση του επιδόματός μας από τις περικοπές επιδομάτων καθώς το «Ειδικό επίδομα φύσεως εργασίας 25%» το οποίο λαμβάνουν οι καταμετρητές, εμπίπτει στην κατηγορία των επιδομάτων ειδικών συνθηκών εργασίας και ως εκ τούτου εξαιρείται από το Ν. 3833 (ΦΕΚ 40Α 15.03.2010) ως και τα επιδόματα οικογενειακής παροχής, χρόνου υπηρεσίας, ειδικής απασχόλησης, επικίνδυνης εργασίας  κλπ. όπως και με το με Α.Π. 1454/26-04-2010 έγγραφό μας έχουμε ενημερώσει την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
     Συνεχίζουμε τη δράση για την πιστοποίηση και τη θωράκιση του επαγγέλματος του καταμετρητή-ελεγκτή και επιδιώκουμε την μετάταξη σ’ αυτό, συναδέλφων που το επιθυμούν. 
  Επιδιώκουμε τον έλεγχο-καταμέτρηση των Παραγωγών Η/Ε Φωτοβολταϊκών και των υπολειπόμενων καταναλωτών μεγίστων, μόνο από τακτικούς Καταμετρητές της ΔΕΔΔΗΕ.
      Επιδιώκουμε τον αποκλειστικό έλεγχο και υποστήριξη της Τηλεμέτρησης από τα αρμόδια Γραφεία Καταμέτρησης και τους τακτικούς Καταμετρητές της ΔΕΔΔΗΕ, ολοκληρώνοντας τη σχετική μελέτη.
     Ενεργοποιούμε άμεσα την Επιτροπή για την «Οδηγία 81» της Καταμέτρησης.
 Επιμένουμε στην αναγκαιότητα ενός «Ειδικού Τομέα Ελέγχου» για τις μετρητικές διατάξεις (εργολαβίες, ρευματοκλοπές, εσωτερικός έλεγχος), όπου θα συμμετέχουν Καταμετρητές.
     Επιδιώκουμε την εκπαίδευση συναδέλφων ΔΟ2Α σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και εννοιών Πληροφορικής, όπως είναι η αποθήκευση δεδομένων και η μνήμη, τα περιεχόμενα εφαρμογών του λογισμικού Η/Υ, χρήσεις δικτύων πληροφοριών μέσω Η/Υ, Επεξεργασία Κειμένου (Word), Υπολογιστικά Φύλλα (Excel), Βάσεις Δεδομένων (Access), Παρουσιάσεις (Powerpoint), Πληροφορίες & Επικοινωνίες (internet), Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο, εκπαίδευση στο SAP, με παράλληλη απόκτηση πιστοποιητικών γνώσεων και δεξιοτήτων (ECDL), ως αναγνωρισμένη πιστοποίηση γνώσεων και χρήσης Η/Υ.
     Είμαστε έτοιμοι για άμεση παρέμβαση όσον αφορά το «Ειδικό επίδομα φύσεως εργασίας 25%», το οποίο λαμβάνουν οι Καταμετρητές ως ειδικό επίδομα, λόγω της φύσεως της εργασίας τους και σχετικά με την «Σύμβαση του 1990».
    Διευρύνουμε εκ νέου τα Τοπικά Παραρτήματα του Σωματείου.
    Με την θεαματική αλλαγή στο καταστατικό του Σωματείου μας, θέτουμε τις βάσεις για διεύρυνση, αποτελεσματικότητα και συμμετοχικότητα, με τη θέσπιση θητείας των μελών της εκτελεστικής, ομάδων εργασίας και χρήση νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία και τη διοίκηση.
     Δρομολογούμε άμεσα τη χρήση ομοιόμορφης στολής από τους Καταμετρητές του ΔΕΔΔΗΕ.
     Σύντομα θα προγραμματιστούν «Εβδομάδες Αιμοδοσίας» κατά τις οποίες θα κληθούν, όσοι συνάδελφοι επιθυμούν και μπορούν, να συνδράμουν στην προσπάθειά μας αυτή με ένα δώρο ζωής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ                                           ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΕΛΗΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου