Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Το Σύνταγμα επιτρέπει τη χρέωση για την ενίσχυση των ιδιωτών που εμπορεύονται ρεύμα;;;

(της Λώρης Κέζα) http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=676046

...το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) «προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Προκύπτουν δυο ερωτήματα για αυτή τη χρέωση. Πρώτον αν το Σύνταγμα επιτρέπει τη χρέωση για την ενίσχυση των ιδιωτών που εμπορεύονται ρεύμα. Δεύτερον αν ..όντως όσοι το εισπράττουν συμβάλλουν στη μείωση των ρύπων.

[Για το Σύνταγμα (εάν έχουμε Σύνταγμα) εδώ].

Στο δεύτερο ερώτημα, αν δηλαδή μειώνονται οι ρύποι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εδώ λοιπόν είναι το μέγα ζήτημα: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών,  πουθενά στον κόσμο δεν έχουν δείξει να μειώνουν ρύπους.  Μας το εξηγεί ειδικός: στην καλύτερη περίπτωση αναγκάζουν σε περισσότερη χρήση αερίου (για εφεδρείες και σταθεροποίηση του δικτύου). Το αέριο καθ’ εαυτό, λόγω χημείας, εκπέμπει λιγότερο CO2, SO2, σωματίδια από ότι το κάρβουνο ή ο λιγνίτης.  Ωστόσο, η χρήση του με ΑΠΕ το αναγκάζει σε μεταβλητή λειτουργία σε μονάδες που είναι λιγότερο αποτελεσματικές άρα καίνε περισσότερο. Στη Γερμανία υπάρχουν ενδείξεις ότι η παρουσία ΑΠΕ αύξησε τους ρύπους και από αέριο, λόγω μεταβλητότητας...

Το ΕΤΜΕΑΡ είναι το νέο όνομα του "Τέλους υπέρ ΑΠΕ" για να θολώσουν οι ΑΠΕτεώνες τα νερά... Οι ΑΠΕ δεν μειώνουν κανέναν ρύπο (και σίγουρα δεν μειώνουν CO2 αφού οι ίδιες οι ΑΠΕ δεν μειώνουν την χρήση καυσίμων. Σίγουρα όχι από απολογιστικές μελέτες, και σίγουρα όχι από την εμπειρία στην Γερμανία. Οι ΑΠΕ αυξάνουν τους τζίρους Γερμανικών εταιριών που τις εξάγουν και το ΕΤΜΕΑΡ είναι ΜΙΑ από τις επιδοτήσεις, και 100% ψευδεπίγραφη, όπως όλο το παραμύθι των δήθεν ανανεώσιμων, δήθεν πηγών ενέργειας. Λες και μπορείς με 100.000 αιολικά να κατασκευάσεις ένα αιολικό. Ή μια μπίλια ρουλεμάν για ένα αιολικό.

δεν μειώνουν εξάρτηση από φυσικό αέριο (αφού το χρειάζονται βρε χαϊβάνια)

αυξάνουν εκπομπές και κατανάλωση καυσίμων (λόγω μεταβλητότητας)

αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμων και εκπομπές ρύπων

τα αιολικά δεν πετυχαίνουν τις αναμενόμενες εκπομπές CO2

οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικά καύσιμα

ασήμαντη η εξοικονόμηση καυσίμων και μείωση ρύπων από αιολικά

ελαττωματικό το Γερμανικό Πράσινο Ενεργειακό πλάνο

Γιατί, είπαμε, ότι βάζουμε αιολικά;  Μα επειδή είναι εύκολα και σίγουρα λεφτά για αυτούς που τα βάζουν, εγγυημένα από παχυλές ταρίφες (ασχέτως χρησιμότητας) και οικολογικά ΕΤΜΕΑΡ, πολλά λεφτά για αυτούς που μας τα εξάγουν και ποσοστά στους ντόπιους ..ολιγάρχες.

Και κάθεστε εσείς και ψάχνεστε με τις σωστές χωροθετήσεις... Ρε στην τσέπη σας είναι χωροθετημένα τα αιολικά...

Και συγχαρητήρια στην Λώρη Κέζα, από τους ελάχιστους που τολμούν...

Αρχειοθήκη ιστολογίου