Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

To μονοπώλιο της ΔΕΗ απειλεί τη ΛΑΡΚΟ


Το 2013 η μέση τιμή ρεύματος για τη ΛΑΡΚΟ έφτανε τα €70
/MWh, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της διεθνώς επιβαρύνονταν με ένα κόστος μέχρι €30/MWh
Αντιμέτωπη με το μεγάλο πρόβλημα της επιβίωσης της ιστορικής βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ βρίσκεται η νέα κυβέρνηση, καθώς οι υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που χρεώνει η ΔΕΗ οδηγούν την επιχείρηση με μαθηματική ακρίβεια εκτός αγοράς.

Είναι γεγονός ότι η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις πιο..
δύσκολες υποθέσεις για τη νέα κυβέρνηση και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, αφού οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να συνδυαστούν με το business plan και τυχόν αλλαγές στη ΔΕΗ.
Βιώσιμη λύση
Ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναζήτηση βιώσιμης λύσης για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι μια πολύ μεγάλου μεγέθους καθετοποιημένη μεταλλευτική και μεταλλουργική βιομηχανία, την οποία ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποσχόμενος και εγγυώμενος το μέλλον της ιστορικής εταιρείας.
Στη φάση που φθάσαμε και μετά τις πιεστικές αποφάσεις του Ελληνικού Δημοσίου το 2014 για την κατάργηση των εκπτώσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριότητά της η εταιρεία προτείνει στη διοίκηση της ΔΕΗ, που εξακολουθεί να αποτελεί μονοπώλιο στον χώρο της ενέργειας, να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέπει τα τιμολόγια υψηλής τάσης να είναι μειωμένα κατά 20% ως μπόνους για την υψηλή κατανάλωση που έχει η εταιρεία. Ετσι αποφεύγονται προβλήματα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Η κίνηση αυτή της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ έγινε κατόπιν πιέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, η Γενική Συνέλευση της ΛΑΡΚΟ αποδέχθηκε αυξημένα τιμολόγια (με απόφαση της 30ής Δεκεμβρίου 2014) και η διοίκησή της τώρα επανέρχεται και ζητεί εκπτώσεις επί των τιμολογίων.
Πώς έχει η ιστορία
Τον Φεβρουάριο του 2014 σε συνέχεια της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ το Ελληνικό Δημόσιο «λαμβάνοντας υπόψη τον απολύτως έκτακτου χαρακτήρα των συνθηκών» πρότεινε και ενέκρινε για τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης την παροχή έκτακτης έκπτωσης ύψους 10% στα εγκεκριμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για την κατηγορία αυτή πελατών, για 1+1 χρόνο, από 1.1.2014.
Ιδιαίτερα για όλες τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH (στις οποίες εμπίπτει και η ΛΑΡΚΟ) αποφασίστηκε να ισχύσει έκπτωση όγκου 10%, επιπλέον της ανωτέρω έκπτωσης.
Η ΛΑΡΚΟ δεν προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να επιβαρυνθεί με υπέρογκες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Χρέη που προέρχονται από το γεγονός ότι η ΔΕΗ χρεώνει αυθαίρετα τιμές ρεύματος οι οποίες είναι εξωπραγματικές σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές της ΛΑΡΚΟ.
Το 2013 η μέση τιμή ρεύματος για τη ΛΑΡΚΟ έφθανε τα 70 ευρώ/MWh, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της διεθνώς επιβαρύνονταν με ένα κόστος ως 30 ευρώ/MWh.
Οπως επισημαίνουν εμπειρογνώμονες, γνώστες των συνθηκών του κλάδου, για μια εταιρεία με ετήσια κατανάλωση 1,1 εκατομμύριο MWh είναι παραπάνω από εξόφθαλμο το βάρος που καλείται να επωμισθεί. Το αποτέλεσμα είναι η ΛΑΡΚΟ να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές της αλλά ούτε και στη διεθνή αγορά.
Επέβαλε τιμολόγια
Η ΔΕΗ ποτέ δεν προσήλθε σε διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγιά της ως όφειλε αλλά επέβαλε ρυθμιζόμενα τιμολόγια καλώντας απλώς τη ΛΑΡΚΟ να συμφωνήσει. Ακόμη και με τις εκπτώσεις που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση στις 28.2.2014, το τιμολόγιο μεταφράζεται σε 56 ευρώ/ΜWh, ποσό που απέχει κατά πολύ από τον διεθνή μέσο όρο.
- Στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ στις 22.12.2014, καθώς η ΛΑΡΚΟ δεν είχε υπογράψει σύμβαση προμήθειας, η ΔΕΗ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Γενική Συνέλευση ζήτησε από τη Διοίκηση να λάβει μέτρα - με στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος - σε περίπτωση που δεν υπογραφεί σύμβαση ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
- Στις 30.12.2014 η ΛΑΡΚΟ εξαναγκάζεται πιεζόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση (το Ελληνικό Δημόσιο) σε γενική συνέλευση για να αποφασίσει για τα τιμολόγια και να «ικανοποιήσει» το αίτημα της ΔΕΗ.
- Σε συνέχεια, η ΔΕΗ ανακοίνωσε: «Επετεύχθη συμφωνία με τη ΛΑΡΚΟ για την υπογραφή σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από 1.1.2014 σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΔΕΗ της 28.2.2014, καθώς και για τον τρόπο διευθέτησης παρελθουσών διαφορών μεταξύ των δύο εταιρειών».
- Διαψεύδοντας όμως τη ΔΕΗ στο θέμα αυτό, πριν από μία εβδομάδα (στις 6 Φεβρουαρίου) η ΛΑΡΚΟ σε επίσημη επιστολή της προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας κ. Αρθρούρο Ζερβό, εκφράζει τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις ως προς την υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΗ για το 2014 και το 2015 και ζητεί συνάντηση για να διευθετηθεί το θέμα.
Δεν επιβεβαιώνει
Οι επιφυλάξεις και ο προβληματισμός της ΛΑΡΚΟ ως προς τα τιμολόγια προκύπτει, όπως και αναγράφεται στην επιστολή, από το ότι «Το Ελληνικό Δημόσιο παρεμβαίνει ως μέτοχος της ΔΕΗ για την παροχή εκπτώσεων, πράγμα που οδηγεί αυτομάτως στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μέτρο αποδιδόμενο στο κράτος, συνεπώς για κρατική ενίσχυση». Την ίδια στιγμή όμως η ΔΕΗ δεν επιβεβαιώνει ότι τα προσφερόμενα τιμολόγια στη ΛΑΡΚΟ συμπεριλαμβάνουν κόστος και εύλογο κέρδος (η ΔΕΗ έχει προσδιορίσει το λιγνιτικό κόστος της στα 60 ευρώ/MWh, όταν το προσφερόμενο από 28.2.2014 τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 56 ευρώ/ΜWh), δεν είναι δηλαδή κάτω του κόστους της.
Και τέλος δεν ορίζει την έκπτωση 20% προς τη ΛΑΡΚΟ ως έκπτωση όγκου, κάτι το οποίο δικαιολογείται από τη σημαντική διαφορά στο μέγεθος κατανάλωσης της ΛΑΡΚΟ και αιτείται και η ίδια η ΛΑΡΚΟ, αλλά ως απόρροια έκτακτων συνθηκών.
Βιομηχανία
SOS για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Η πολιτική της ΔΕΗ, η οποία αρνείται να διαπραγματευτεί εξειδικευμένα τιμολόγια για τους μεγάλους πελάτες της αλλά «χρησιμοποιεί» τον μέτοχο και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών της ως πρόσχωμα, έχει προκαλέσει την αντίδραση του βιομηχανικού κόσμου.
Οπως επισημαίνεται από επιχειρηματικούς κύκλους η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται άμεσα βιώσιμες λύσεις με μειώσεις στο ενεργειακό κόστος, οι οποίες χρειάζεται να αντανακλούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πελάτη και να μην εξαρτώνται από τις αποφάσεις των Βρυξελλών (της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού) περί κρατικών ενισχύσεων.
Οπως είναι γνωστό η ΛΑΡΚΟ έχει έλθει και στο παρελθόν αντιμέτωπη με διαδικασίες και αποφάσεις ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακριβώς λόγω της αδυναμίας της ΔΕΗ να καθορίσει ανεξάρτητα την τιμολογιακή της πολιτική με κριτήριο το μέγεθος των πελατών και της κατανάλωσης.
Αποτέλεσμα είναι η ΛΑΡΚΟ να βυθίζεται. Το 2013 κατέγραψε ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων οι οποίες άγγιξαν τα 51 εκατ. και τα 76 εκατ. μετά από φόρους. Και το 2014 συνέχισε την ίδια πορεία.
Η πρότασή της για να ξεπεραστεί το πρόβλημα είναι:
«Να εξεταστεί ο ενιαίος χαρακτηρισμός της χορηγούμενης έκπτωσης ως έκπτωσης όγκου (δηλαδή 20%), κάτι που δικαιολογείται και από τη σημαντική διαφορά στο μέγεθος κατανάλωσης της ΛΑΡΚΟ σε σύγκριση με τους άλλους πελάτες υψηλής τάσης».

(Μάκης Ζώτος, ΤΟ ΒΗΜΑ)

Αρχειοθήκη ιστολογίου