Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Σ’ αναμμένα κάρβουνα η ΔΕΗ για τα προβλήματα ρευστότητας – Και για την προκαταβολή της “ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5”

MONADA PTOLEMAIDA 5 - Αντίγραφο
Τα προβλήματα ρευστότητας που προξένησε στη ΔΕΗ το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και η στάση πληρωμών από τους καταναλωτές της για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος με την κήρυξη της τραπεζικής αργίας, απασχόλησαν το χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, παρόλο ότι δεν υπήρχε αντίστοιχο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.
Η κατακόρυφη μείωση των εισπράξεων από τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών και οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων μείωσε δραματικά την οικονομική ρευστότητα της επιχείρησης με συνεπακόλουθο να έχει αρχίσει να.. ζορίζεται για τις πληρωμές της προς τρίτους, μεταξύ των οποίων εργολάβοι της επιχείρησης στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ σοβαρά προβληματίζει τη διοίκηση της επιχείρησης η υποχρέωση να καταβάλλει την προκαταβολή των 200 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή της νέας μονάδας “Πτολεμαΐδα 5” καθώς εκδόθηκε την 1η Ιουλίου η άδεια δόμησης της νέας μονάδας.
karaleyteris 2
Το θέμα ιδιαίτερα της προκαταβολής της “Πτολεμαΐδα 5” αποτελεί μείζον θέμα για τη ΔΕΗ, καθώς όπως δηλώνουν στον «Π» το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ- εκπρόσωπος των εργαζομένων Παντελής Καραλευθέρης και ο πρόεδρος του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος», Μόσχος Μόσχου, ήδη ο ανάδοχος του έργου έπρεπε να έχει στα χέρια του τις εγγυητικές επιστολές, αλλά με την παρούσα κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση των 200 εκατ. ευρώ.
«Τα χρήματα που έχει αποθεματικό η ΔΕΗ για την προκαταβολή της “Πτολεμαΐδα V” υπάρχουν και θα καταβληθούν μόλις καταστεί δυνατό», διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ο Π. Καραλευθέρης, διαμηνύοντας μάλιστα πως «η διοίκηση της ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν συζητά το ενδεχόμενο να διατεθούν τα χρήματα αυτά σε άλλη χρήση και θα καταβληθούν στον ανάδοχο αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με το τραπεζικό σύστημα.» Σημειώνει ωστόσο πως «σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τη θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη τότε θα υπάρξει πρόβλημα με την χρηματοδότηση της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, καθώς η χρηματοδότηση γίνεται από γερμανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο», γι’ αυτό και «πρέπει να αναληφθούν από την κυβέρνηση οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα διασφαλίζουν την παραμονή στο ευρώ.»
Ερωτηθείς για το αν η ανάδοχος εταιρεία προτίθεται να ενεργοποιήσει τις ρήτρες για την μη καταβολή της προκαταβολής για την “Πτολεμαΐδα 5” είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε από την ανάδοχο εταιρεία κάποια τέτοια διάθεση να ενεργοποιήσει τις ρήτρες», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η ανάδοχος κοινοπραξία δεν μπορεί να εκδώσει τις απαιτούμενες εγγυητικές λόγω των τραπεζικών προβλημάτων.
«Τα χρήματα της προκαταβολής της μονάδας 5 υπάρχουν και πρέπει να καταβληθούν εντός 10 ημερών από την έκδοση της άδειας (Τετάρτη 01-07-2015), αλλά όσο δεν λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να δοθεί η προκαταβολή», δήλωσε και ο πρόεδρος του «Σπάρτακου». Εξέφρασε κι εκείνος την αισιοδοξία ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει η ανάδοχος εταιρεία ποινικές ρήτρες, λέγοντας ότι «εάν η ανάδοχος εταιρεία ήθελε να εκκινήσει τις ρήτρες θα μπορούσε να το πράξει από τις 30 Απριλίου και μετά, δε το έπραξε όμως.»
Mosxos Mosxou
Ο Μ. Μόσχου δεν έκρυψε ότι «υπάρχει μια ανησυχία γενικότερα με την κατάσταση, αλλά τα χρήματα της προκαταβολής για την μονάδα δεν πειράχτηκαν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες με τις τράπεζες ώστε να δοθεί η προκαταβολή αλλά και για να ομαλοποιηθούν τα προβλήματα ρευστότητας.»
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου