Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Στα δυο δισ. οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου - www.capital.gr
Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγαν και τα... capital controls. Ο λόγος για το ανοιχτό
μέτωπο των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ, που όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, αλλά αντίθετα εξελίσσεται σε ανοιχτή πληγή για τα ήδη βεβαρημένα οικονομικά της ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αυτή τη στιγμή οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν φτάσει στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 10% από το ύψος που βρίσκονταν πριν από δύο εβδομάδες (1,8 δισ. ευρώ)  στα επίπεδα ..των 2 δισ. ευρώ. 

Η βασική αιτία για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, εντοπίζεται στο γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των πελατών της ΔΕΗ βρέθηκε σε πρακτική αδυναμία να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με δεδομένο το κλείσιμο των τραπεζών ελέω capital controls. Έτσι για παράδειγμα όσοι πλήρωναν τους λογαριασμούς τους στα γκισέ των τραπεζών (κυρίως συνταξιούχοι) ή ακόμη και εκείνοι που δε διαθέτουν χρεωστικές, πιστωτικές κάρτες ή e-banking, αντιμετώπιζαν τοίχο ακόμη και να ήθελαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. 
Κάπως έτσι, από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς κάτω από 600 εκατ. ευρώ του 2011, φτάσαμε σταδιακά με το περίφημο "χαράτσι” των ακινήτων οι οφειλές να εκτιναχθούν πάνω από το 1 δις το 2012 και στη συνέχεια με τη... "βοήθεια” και της οικονομικής κρίσης, να φτάσει στα σημερινά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των οφειλών, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τη χαμηλή τάση, ήτοι τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, ενώ ακολουθεί η μέση τάση (μεγαλύτερες εμπορικές αλυσίδες, βιοτεχνίες και μεσαίες βιομηχανίες) και τέλος η υψηλή τάση (βαριά βιομηχανία).
Βεβαίως όπως ενημέρωσε χθες με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, οι πελάτες αυτοί δε θα επιβαρυνθούν με τόκους για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς από την έναρξη της τραπεζικής αργίας στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο από σήμερα Τετάρτη 22 Ιουλίου, η εταιρεία θα ξεκινήσει εκ νέου να χρεώνει τόκους για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει το "τέρας” των... ανεξόφλητων. Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, από την έναρξη των μέτρων τραπεζικού ελέγχου μέχρι χθες, περίπου το 40% των πελατών δεν πλήρωσε τους λογαριασμούς του, ενώ η πλειοψηφία, παρά τις αντιξοότητες ήταν συνεπής. Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα ξεκινά ένα νέο σαφάρι για τα ανεξόφλητα, που θα βάλει στο στόχαστρο πρωτίστως εκείνους τους καταναλωτές που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη για όλους κατάσταση. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η ΔΕΗ δε χρεώνει επιτόκιο υπερημερίας αλλά βάσει νόμου δικαιοπρακτικό επιτόκιο το οποίο είναι και μικρότερο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου