Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Απογαλακτισμός ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ


Απογαλακτισμός ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ – Τι αλλάζει στο ενεργειακό μέτωπο

Στη γραμμή των απαιτήσεων που έθεσαν οι δανειστές κινήθηκε η κυβέρνηση στην πρότασή της. Ζητούμενο η στάση Λαφαζάνη.
Χωρίς Μικρή ΔΕΗ ΔΕΗ +5,84% και με ΑΔΜΗΕ να μπορεί να παραμείνει στο δημόσιο, αλλά πλήρως διαχωρισμένος ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ ΔΕΗ +5,84%, στέλνει η κυβέρνηση τις προτάσεις της στους δανειστές για τα θέματα της ενέργειας.
Το κείμενο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι αντιγραφή των προτάσεων Γιούνκερ, καθώς περιλαμβάνει όλα όσα προτείνονταν για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου..
(δημοπρασίες από τη ΔΕΗ ΔΕΗ +5,84% ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, κατάργηση τοπικών μονοπωλίων στο φυσικό αέριο), και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ ΔΕΗ +5,84% και καταναλωτών στην υψηλή τάση για τιμές βασισμένες στο κόστος.
Το ζητούμενο πλέον είναι κατά πόσον η σημερινή υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, θα είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε όσα προτείνει η κυβέρνησή του, αφού έχει ταχθεί κατά των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να ανοίξει η αγορά, ενώ επιπλέον έχει αντιρρήσεις στην ενδυνάμωση της οικονομικής και διοικητικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Τέλος και σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, η πρόταση της κυβέρνησης, εφόσον συντάχθηκε με την έγκριση των θεσμών, είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και των συνδικαλιστών, καθώς επιτρέπει στο δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο στην επιχείρηση και να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή του, αρκεί όμως να πάψει να αποτελεί εταιρεία μετοχικά ελεγχόμενη από τη ΔΕΗ ΔΕΗ +5,84% (full ownership unbundling from PPC).
Να σημειωθεί εδώ ότι το κείμενο κάνει μνεία των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών που ακολουθούνται σε εταιρείες όπως ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή ανεξάρτητους διαχειριστές δικτύων, ενώ οι περισσότερες εταιρείες αυτού του χαρακτήρα, επειδή λειτουργούν υπό πλήρως ρυθμιζόμενο καθεστώς, και έχουν σταθερά και ρυθμιζόμενα έσοδα, τις πιο πολλές φορές ελέγχονται από δημόσιους φορείς, όπως ασφαλιστικά ταμεία.

 http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1347656/apogalaktismos-admhe-apo-deh.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου