Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Τρόικα ante portas με θέμα ΑΔΜΗΕ


Το ότι το θέμα του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην
κορυφή της ατζέντας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στον τομέα της ενέργειας είναι σαφές και από το κείμενο της συμφωνίας του Ιουλίου που "δείχνει" τις δύο επιλογές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για την κυβέρνηση: της "κρατικοποίησης" ή της ιδιωτικοποίησης.
Όπως επίσης είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει ρητό προσανατολισμό προς την πρώτη λύση αυτή των ισοδυνάμων για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στην αγορά του ηλεκτρισμού, χωρίς να χρειαστεί το δημόσιο να απολέσει τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο που έχει σήμερα στα δίκτυα ηλεκτρισμού. 
Η κυβερνητική πρόταση θα καταρτιστεί και θα παρουσιαστεί από..
τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη προς στην πλευρά των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα, οι διοικήσεις της μητρικής ΔΕΗ αλλά και της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ ήταν οι πρώτες από τις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ που συνάντησε ο νέος υπουργός. Επιπλέον, τα ραντεβού αυτά θα επαναληφθούν εντός της εβδομάδας, με τον προγραμματισμό να περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση ανά διεύθυνση, των δραστηριοτήτων, των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται του "φακέλου" για την διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο της εταιρείας.
Είναι εφικτό αυτή η θέση να γίνει αποδεκτή από την τρόικα;
Αυτό θα φανεί μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την πλευρά των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση βασικός κορμός των κυβερνητικών επιχειρημάτων θα είναι ο στρατηγικός ρόλος που διαδραματίζει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του διαχειριστή και η πιθανή συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων είτε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (σε μειοψηφικό ποσοστό) είτε στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων.
Και απομένει να φανεί στην πράξη εάν η πλευρά των δανειστών θεωρεί ως επαρκή τα βήματα που προκρίνει η ελληνική πλευρά, ώστε να μην προχωρήσει το σενάριο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου του διαχειριστή ή εάν θα επιμείνει στη λύση της πώλησης.

του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου