Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Το «φάντασμα» των Energa – Hellas Power βρίσκουν μπροστά τους οι εταιρείες λιανικής ρεύματος

Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και την τρέχουσα, οι εταιρείες
που δραστηριοποιούνται στη λιανική του ρεύματος, δηλαδή οι δυνητικοί ανταγωνιστές της ΔΕΗ, έχουν σταματήσει τις εμπορικές καμπάνιες που έτρεχαν το προηγούμενο διάστημα, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και βέβαια λόγω των capital controls.
Τα συμπέρασμα, ωστόσο, στο οποίο είχαν καταλήξει τα στελέχη τους την περίοδο που ασκούσαν συστηματικά το σπορ της ..
προσέλκυσης πελατών, είναι ότι το τραύμα στον κλάδο από την κατάρρευση των Energa  και Hellas Power παραμένει βαθύ. Οι καταναλωτές έχουν επιφυλάξεις για να δοκιμάσουν αλλαγή παρόχου, έχοντας σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί από την κατάρρευση των Energa και Hellas Power που σήμανε και το πρόωρο τέλος της πρώτης απόπειρας απελευθέρωσης της αγοράς. Το στοιχείο αυτό συναντάται και σε έρευνες αγοράς που έχουν κάνει κάποιες εταιρείες.
Το ισχυρό χαρτί που έχουν στα χέρια τους οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στη λιανική του ρεύματος, για να πείσουν για τη φερεγγυότητά τους, είναι το γεγονός ότι ανήκουν σε καθετοποιημένους, πολύ ισχυρούς ομίλους, οι οποίοι παράγουν ρεύμα από τα ιδιόκτητα θερμικά εργοστάσια που κατέχουν.
Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά της ΔΕΗ παραμένουν συντριπτικά, στα επίπεδα δηλαδή του 97% της πίτας, με τις ιδιωτικές εταιρείες, καθετοποιημένες ή όχι, να μοιράζονται το υπόλοιπο ισχνό 3%.
Η ΗΡΩΝ του ομίλου της ΤΕΡΝΑ εκπροσωπεί κάτι παραπάνω από το 1 % της κατανάλωσης, το οποίο είναι μοιρασμένο σχεδόν ισομερώς ανάμεσα στη Χαμηλή και τη Μέση Τάση, με έμφαση στους επαγγελματικούς καταναλωτές.
Η ELPEDISON που ανήκει ως γνωστόν στα ΕΛΠΕ στην EDISON και στον όμιλο Μπόμπολα, εκπροσωπεί κι αυτή κάτι παραπάνω από το 1% της συνολικής κατανάλωσης, με τη δύναμή της να συγκεντρώνεται στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση, έχοντας το τελευταίο διάστημα ικανή διείσδυση στον οικιακό τομέα.
Η PROTERGIA του Ομίλου Μυτιληναίου εκπροσωπεί περίπου το 0,3% της κατανάλωσης με τον πρώτο λόγω στη Μέση Τάση.
Από τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια χωρίς να είναι καθετοποιημένες, χωρίς δηλαδή να διαθέτουν ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής, εκείνες που καταγράφουν σοβαρή δραστηριότητα είναι οι εξής:
GREEN, η οποία εκπροσωπεί το 0,3% της κατανάλωσης, ολόκληρο στη Χαμηλή Τάση
WATT+VOLT, η οποία εκπροσωπεί το 0,2% της κατανάλωσης, με το βασικό όγκο να πραγματοποιείται στη Χαμηλή Τάση.
VOLTERA που εκπροσωπεί το 0,14% της κατανάλωσης, ολόκληρο στη Μέση Τάση.
NRG που εκπροσωπεί το 0,08% της κατανάλωσης, μοιρασμένο εξ ημισείας ανάμεσα στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση.

 http://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου