Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Από μέρα σε μέρα η πρόσκληση του ΔΕΔΔΗΕ για αιτήσεις φωτοβολταϊκών net metering στη Μέση Τάση

Ζήτημα ημερών είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες
του energypress, η ανακοίνωση εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ότι δέχεται αιτήματα σύνδεσης φωτοβολταϊκών με τη διαδικασία της αυτοπαραγωγής (net metering) και από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.
Ο Διαχειριστής είναι απολύτως έτοιμος, έχοντας οριστικοποιήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, και θα προχωρήσει στην πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους, παρότι η συνέχιση των capital controls αποτελεί στη συγκεκριμένη περίοδο τροχοπέδη..
για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες οι επενδυτές θα μπορούν να εγκαταστήσουν καινούργιους μετασχηματιστές ή να συνδεθούν με τη Χαμηλή Τάση. Τα αιτήματα της Μέσης Τάσης, λόγω μεγέθους, θα γίνονται δεκτά μόνον από τα Περιφερειακά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ και όχι από τα τοπικά καταστήματα, ενώ θα δημιουργηθεί ξεχωριστός κατάλογος προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματος.
Στη Μέση Τάση, στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση, μπορούν να εγκατασταθούν με τη διαδικασία του net metering φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος του καταναλωτή και με μέγιστη δυναμικότητα 500 KW. Για τα νησιά του Μη Διασυνδεμένου  Συστήματος η μέγιστη δυναμικότητα περιορίζεται στα 20 KW, εκτός από την Κρήτη όπου το όριο φτάνει τα 50 KW.
Για τη Χαμηλή Τάση, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ δέχεται αιτήματα από τις αρχές Μαΐου, υπήρξε «βροχή» αιτημάτων στην αρχή, φαινόμενο που περιορίστηκε δραματικά μετά την επιβολή των capital controls. Πλέον ο ρυθμός των αιτημάτων είναι ασθενής, παρότι εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες και επαγγελματίες, τουλάχιστον σε επίπεδο ερωτημάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αιτούντες μέχρι σήμερα είναι κυρίως επιχειρήσεις (και όχι οικιακοί καταναλωτές) που έχουν υποβάλλει σχέδια με αρκετά μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ από 25 έως 50 KW. Πρόκειται συνήθως για επιχειρήσεις που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, όπως ξενοδοχεία, φούρνοι κ.λπ.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς των φωτοβολταϊκών, το ενδιαφέρον για το net metering όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα επανέλθει, καθώς αποτελεί μια συμφέρουσα επένδυση. Βεβαίως, όπως λένε οι ίδιοι, το ενδιαφέρον αυτό δεν προοιωνίζεται σε καμία περίπτωση φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί στη «χρυσή περίοδο» του κλάδου ή, κατ΄ άλλους, την περίοδο της «φούσκας» των φωτοβολταϊκών. Ωστόσο πρόκειται για μια τάση που δίνει ελπίδα και προοπτική στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, είτε ως προμηθευτές εξοπλισμού είτε ως εγκαταστάτες.

 http://energypress.gr/news/apo-mera-se-mera-i-prosklisi-toy-deddie-gia-aitiseis-fotovoltaikon-net-metering-sti-mesi-tasi

Αρχειοθήκη ιστολογίου