Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Η Greenpeace θέλει να αγοράσει εργοστάσια λιγνίτη για να τα κλείσει

Τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και τα αντίστοιχα ανθρακωρυχεία τους στην ανατολική Γερμανία προσπαθεί να αγοράσει η Greenpeace, με σκοπό να τις κλείσει και να αποτρέψει την επέκταση των ορυχείων. Οι μονάδες ανήκουν στη Vattenfall η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στη σουηδική κυβέρνηση.
«Η Vattenfall και η σουηδική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για τις εκπομπές τους έξω από τα σύνορα της Σουηδίας. Αν δεν το κάνουν, πρέπει να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η Ανίκα Γιάκομπσον, διευθύντρια της Greenpeace Σουηδίας.
Τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι, οι ηγέτες του κόσμου θα..
συγκεντρωθούν για να υπογράψουν μια παγκόσμια συνθήκη για το κλίμα, με βάση τις εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Greenpeace δήλωσε ότι θέλει να κλείσει σταδιακά τους σταθμούς και να αποτρέψει άλλους πιθανούς αγοραστές από τη συνέχιση και επέκταση της λειτουργίας των ορυχείων. Η αξία της επιχείρησης εκτιμάται μεταξύ 2,2 και 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι εκπομπές της Vattenfall από τις τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ανατολική Γερμανία είναι μεγαλύτερες από τις συνολικές εκπομπές της Σουηδίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Greenpeace. Μάλιστα ένας από τους τέσσερις σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η χρηματοδότηση του σχεδίου της Greenpeace θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε δωρεές, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της.

Αρχειοθήκη ιστολογίου