Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δεκάδων ατόμων στο «κόλπο με τη ΔΕΗ»

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δεκάδων ατόμων στο «κόλπο με τη ΔΕΗ»

Τουλάχιστον 66 κλοπές, έξι ληστείες και δύο απάτες έχουν διαπράξει, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 30 μέλη της εγκληματικής ομάδας που από τα τέλη του 2014 είχε βάλει στο στόχαστρό της ηλικιωμένους στην Αττική.
Το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν υπολογίζεται έως τώρα ότι υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής, εκτιμάται ότι το ποσό αυτό ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, καθώς είναι πιθανή η εμπλοκή της συγκεκριμένης σπείρας.. σε περισσότερες από 200 ληστείες και κλοπές.

Η δράση της έλαβε τέλος το πρωί της Πέμπτης, σε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, όπου συνελήφθησαν 23 Ρομά, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι επτά.

Στα ίχνη της έφτασε η ειδική ομάδα που συγκρότησε η ΕΛ.ΑΣ., μετά τα τελευταία απανωτά κρούσματα ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Διαπιστώθηκε ότι τα μέλη τής εν λόγω εγκληματικής ομάδας κατοικούν στα Άνω Λιόσια. Από εκεί, έφταναν με Ι.Χ. αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής αναζητώντας τα υποψήφια θύματά τους, άτομα από 80 ώς και άνω των 90 ετών, πολλές φορές με προβλήματα υγείας και κίνησης.

Τα εντόπιζαν συνήθως σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, όταν οι ηλικιωμένοι τελείωναν τις αγορές τους ή επέστρεφαν τις Κυριακές στα σπίτια τους από τις εκκλησίες.

Οι δράστες τούς ακολουθούσαν και, λίγο πριν την είσοδό τους στην πολυκατοικία τους, τους σταματούσαν με διάφορες προφάσεις. Κυρίως τους έδειχναν τα εργαλεία τους ή έκαναν ότι έψαχναν τα ρολόγια της πολυκατοικίας, λέγοντάς τους ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ που ήρθαν για να λύσουν το (υποτιθέμενο) ηλεκτρολογικό πρόβλημα που «προέκυψε» στο διαμέρισμά τους. Με τον τρόπο αυτόν κατόρθωναν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και να μπαίνουν στα σπίτια τους μαζί τους.

Στη διάρκεια του υποτιθέμενου «ελέγχου», μετακινώντας διάφορες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες κλπ), εγκλώβιζαν τους παθόντες σε ένα δωμάτιο, κυρίως στην κουζίνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, τους έπειθαν να συγκεντρώσουν όλα τα χρυσαφικά τους σε ένα σημείο του σπιτιού, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο δήθεν διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντάς τους ότι τα κοσμήματά τους είναι «μέταλλα».

Στη συνέχεια οι συνεργοί τους έμπαιναν στο διαμέρισμα, ερευνούσαν τους χώρους τους, κυρίως τα υπνοδωμάτια, και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα. Στο τέλος, ζητούσαν και χρήματα από τους γέροντες για τον «ηλεκτρολογικό έλεγχο» που δήθεν έκαναν. 

Δευτερευόντως, οι ίδιοι δράστες έμπαιναν στα διαμερίσματα προσποιούμενοι τους συντηρητές ανελκυστήρων ή τους πωλητές λουλουδιών.

Οι συλληφθέντες, ηλικίας 20 έως και άνω των 50 ετών, είναι μέλη τεσσάρων πολυμελών οικογενειών Ρομά. Σχεδόν όλοι τους είχαν αποφυλακιστεί πρόσφατα, καθώς είχαν συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα.

Στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 46.845 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ένα πιστόλι ρέπλικα και τέσσερα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα.

Οι 23 οδηγούνται την Παρασκευή στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η Αστυνομία ερευνά πιθανή συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Newsroom ΔΟΛ

Αρχειοθήκη ιστολογίου