Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Πανθεσσαλικό… «φέσι» 120 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ

Πανθεσσαλικό… «φέσι» 120 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ
Του Δημήτρη Βάλλα
Την οικονομική κρίση και σε επίπεδο Θεσσαλίας φαίνεται να έχει «πληρώσει» για τα καλά και η ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι οφειλές από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τους κατοίκους σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ!
Το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό και εάν υπολογιστεί ότι
πανελλαδικά τα… «φέσια» από απλήρωτους λογαριασμούς εγγίζουν τα 2,8 δισ. η όλη εξέλιξη των πραγμάτων κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική για την ομαλή λειτουργία της ΔΕΗ και συνολικά της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς απαιτεί προφανώς μια συνολικότερη διαχείριση που σε κάθε περίπτωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όσο βαθαίνει η κρίση στην ελληνική οικονομία. Εκτίμηση αρμόδιων παραγόντων είναι ότι η φορολογική αφαίμαξη εισοδημάτων και επιχειρήσεων θα.. επιτείνει το πρόβλημα τους επόμενους μήνες, καθιστώντας το μη διαχειρίσιμο.
Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της ΕΤΕ ΔΕΗ Ν. Λάρισας κ. Γιώργος Φώλιας, θα μας επιβεβαιώσει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και εάν συνεχιστεί θα φέρει απολύσεις στον κλάδο και την πώληση της επιχείρησης έναντι «πινακίου φακής».
«Οι απλήρωτοι λογαριασμοί, θα μας πει ο κ. Φώλιας έχουν βγάλει κυριολεκτικά τη ΔΕΗ στο… κόκκινο και όλα αυτά τα χρέη συντελούν στο ξεπούλημά της.
Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί και κυρίως επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την όλη οικονομική κρίση και δεν πληρώνουν, ενώ έχουν τη δυνατότητα και αυτοί είναι οι περισσότεροι. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και για συμπολίτες μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.
Γίνονται διάφορες διευκολύνσεις για εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις, όμως η πρόταση της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι ξεκάθαρη:
Θα πρέπει από τους λογαριασμούς να βγουν όλα τα τέλη, ώστε ο καταναλωτής να πληρώνει μόνο το ρεύμα που καταναλώνει.
Δεν μπορεί κάποιος να έχει καταναλώσει 10 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια και να καλείται στον λογαριασμό που του έρχεται στο σπίτι να πληρώσει 200 ευρώ με τα διάφορα τέλη που προστίθενται.
Η εντολή που υπάρχει είναι να κόβουμε το ρεύμα σε όσους χρωστούν πάνω από 1000 ευρώ είναι κακοπληρωτές και δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα.
Λόγω των εορτών, δόθηκε μια παράταση, όμως από εβδομάδα θα βγαίνουν τρία συνεργεία στο νομό με εντολές για διακοπή ρεύματος, στις περιπτώσεις που αναφέραμε.
Τα συνεργεία έχουν τη δυνατότητα διακοπής της παροχής σε περίπου 50 κακοπληρωτές στον νομό την ημέρα».
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί είναι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, όμως το ρεκόρ κατέχουν διάφοροι οργανισμοί αρδεύσεων που είναι διάσπαρτοι σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς με χρέη της τάξης από 200.000 έως 600.000 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΔΕΗ σε πανελλαδικό επίπεδο, 2,1 εκατ. παροχές ρεύματος είναι ασυνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, περίπου το 30% των ρολογιών, δηλαδή ένας στους τρεις πελάτες.
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια είσπραξης των χρεών η ΔΕΗ δέχεται διακανονισμούς με βάση ένα πρόγραμμα όπου κατατάσσονται οι καταναλωτές σε έξι κατηγορίες:
* Συνεπής χωρίς διακανονισμούς.
* Συνεπής σε πληρωμές και διακανονισμούς.
* Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.
* Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.
* Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους.
* Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.
Για τους οικιακούς καταναλωτές που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, θα προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού έως και σε 4 διμηνιαίες δόσεις, με ανάλογες κλιμακώσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Ειδική κατηγορία αποτελούν οι πελάτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (άτομα με χαμηλά εισοδήματα, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κ.ά.). Στις περιπτώσεις αυτές θα παρέχονται περισσότερες δόσεις και χαμηλότερες προκαταβολές, ενώ θα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με μηχανική υποστήριξη.
Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι δεν θα τους "κόβεται" το ρεύμα κατά τους χειμερινούς και καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να προστατεύονται από το ψύχος και τους καύσωνες, πρόβλεψη άλλωστε που περιλαμβάνεται και στο ενεργειακό νομοσχέδιο.
Προβλέψεις διακανονισμών, υπό προϋποθέσεις, θα υπάρχουν και για τις λοιπές κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ (επιχειρήσεις, δημόσιο, μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, κ.ά.).
Ενδιαφέρον είναι ότι σε ποσοστό πάνω από 45% σε επίπεδο Θεσσαλίας οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι ληξιπρόθεσμοι.

Πηγή www.eleftheria.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου