Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Lazard και ΣΟΛ θα βγάλουν «τιμή» για ΑΔΜΗΕ

 Lazard και ο ΣΟΛ, αναλαμβάνουν σύμφωνα με τις πληροφορίες
του Euro2day.gr την αποτίμηση της αξίας του ΑΔΜΗΕ.
O ορισμός των συμβούλων αποτελεί στην ουσία έναρξη της διαδικασίας για την εφαρμογή του "ελληνικού" σχεδίου, ανεξαρτητοποίησης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, σε αντιδιαστολή με το σχέδιο των θεσμών που προωθούσε την ιδιωτικοποίησή του.
Σημειώνεται ότι με βάση το "ελληνικό" σχέδιο στο οποίο επέμεινε ιδιαίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, το 51% του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από το Δημόσιο, το 20% θα μεταβιβαστεί σε επενδυτή, αντίστοιχο με τον ΑΔΜΗΕ, ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής..
ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο 29% θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστήριου.
Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν έχουν εκφράσει επισήμως την άποψή τους για το σχέδιο, ενώ υπό μελέτη είναι οι διαδικασίες για την αποζημίωση της Επιχείρησης, τόσο για το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που θα περιέλθει στο Δημόσιο, όσο και για το 29% που θα διατεθεί σταδιακά σε επενδυτές μέσω χρηματιστηρίου.
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι το περίπου 22% του free float των μετοχών της ΔEH στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ελέγχονται από funds του εξωτερικού, οι όποιες κινήσεις στην προοπτική αποξένωσης της ΔEΗ από ένα περιουσιακό στοιχείο όπως ο ΑΔΜΗΕ, απαιτεί προσεκτικότατους χειρισμούς, καθώς επηρεάζει αμέσως το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.
Το οποίο έτσι κι' αλλιώς δεν είναι και στα καλύτερά του.

(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου