Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Γιατί θέλουν να πουλάνε ρεύμα οι Κοπελούζος-Τζαμάζ και Μελαχροινός;


 
Μια μεγάλη ευκαιρία στην αγορά ενέργειας δημιουργεί το 2016
στους γίγαντες των τηλεπικοινωνιών αλλά και στην ΕΥΔΑΠ, που διαθέτει ευρύτατο δίκτυο, το άνοιγμα της αγοράς λιανικής από ευχή γίνεται δέσμευση.
Το τρίπτυχο τηλεφωνία-τηλεόραση-ρεύμα εξελίσσεται σε μια νέα δυναμική αγορά υπό διαμόρφωση και οι συνεργασίες αλλά και η μάχη για την εξασφάλιση μεριδίων ξεκινάει φέτος.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για σταδιακή «μετακόμιση» του 50% των πελατών της ΔΕΗ προς τους εναλλακτικούς παρόχους μέχρι το 2020. Στοχεύοντας σε ένα τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ, οι ιδιώτες που είναι ήδη τοποθετημένοι στην αγορά προχωρούν με πιο αποφασιστικά βήματα και χρειάζονται συνεργασίες.

Η εξασφάλιση των μεριδίων στην αγορά ρεύματος περνάει από την..
πρόσβαση στη λιανική και επειδή δεν είναι εποχή για εξαγορές δικτύων –όπως έγινε όταν απελευθερώθηκε η τηλεπικοινωνιακή αγορά- το μοντέλο ανάπτυξης είναι πλέον οι στρατηγικές συνεργασίες. Και η αγορά τηλεπικοινωνιών που ήδη είναι στην παροχή υπηρεσιών σε καταναλωτές αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη.
Άλλωστε η εμπλοκή τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, δηλαδή η δημιουργία ενιαίων δικτύων πώλησης των υπηρεσιών «κοινής ωφέλειας», αποτελεί τάση που συναντάται πλέον στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Παλιοί και νέοι παίκτες
Έτσι πλάι στους ιδιώτες παρόχους που ήδη πασχίζουν να αυξήσουν το μερίδιό τους θα εμφανιστούν και νέοι παίκτες κυρίως από την αγορά των τηλεπικοινωνιών που θα συμπράξουν με παραγωγούς, καθώς θεωρητικά τουλάχιστον υπάρχει χώρος για όλους. Το επόμενο διάστημα, μια νέα αγορά δυναμική και ανταγωνιστική θα διαμορφωθεί και θα κινείται με προσφορές και διαφήμιση, ελκυστικά «πακέτα» και κίνητρα, όπως χαμηλές εγγυήσεις ή επιστροφή εγγυήσεων για τους «καλοπληρωτές». Κοινό χαρακτηριστικό στους νέους παίκτες είναι το μεγάλο δίκτυό τους και η άμεση πρόσβαση στους καταναλωτές και προσφέροντας αυτή τη δυνατότητα θα ενδυναμώσουν την παρουσία των παραγωγών στο καταναλωτικό κοινό. Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα δούμε σύνθετες προσφορές με εκπτώσεις για όσους επιλέγουν τηλέφωνο-τηλεόραση-ρεύμα από τον ίδιο πάροχο.
Οι νέοι παίκτες:
Ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Κωστής Μελαχροινός, έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα ΕΛΤΑ θα μπουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Τα ΕΛΤΑ θα είναι παρόντα στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως πωλητές ηλεκτρικού ρεύματος. Θα αγοράζουν και θα πουλάνε στους καταναλωτές, σε όλη την Ελλάδα, ρεύμα» είπε.
Τα ΕΛΤΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα για τον συνεργάτη-παραγωγό που θα επιλέξουν. Επιπλέον η εταιρεία δεν έχει τεχνογνωσία για να βγεί μόνη της, όμως το ευρύτατο δίκτυο των 1500 καταστημάτων σε όλη τη χώρα είναι ένα μεγάλο ατού ειδικά αφού ο καταναλωτής επιλέγει τα ΕΛΤΑ για την πληρωμή των λογαριασμών του.
Μ. Τσαμάζ – ΟΤΕ – COSMOTE:
«Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ ολοκληρώθηκε. Είμαστε έτοιμοι και δουλεύουμε ήδη για την επόμενη μέρα. Πάμε να γίνουμε οι καλύτεροι της αγοράς, σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου. Και στα σχέδια του ΟΤΕ για την επόμενη μέρα είναι και η είσοδός του στην προμήθεια ρεύματος. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με δύο τουλάχιστον από τους υφιστάμενους παρόχους, για στρατηγική συνεργασία στο ρεύμα. Εξάλλου η επιτυχία που είχε η υπηρεσία energy management που προσφέρει ήδη η εταιρεία βοηθά το πέρασμα στον κλάδο της ενέργειας. Πρόκειται για τη δυνατότητα των πελατών του ΟΤΕ να έχουν παρακολούθηση και έλεγχο της ηλεκτρικής τους κατανάλωσης ανά ώρα και συσκευή και τη δυνατότητα παρέμβασης για βελτιστοποίηση της κατανάλωσης μέσα από το κινητό τα tablets κ.λπ.

Η Forthnet (της Emirates International Telecommunications) η οποία είχε συνάψει συμφωνία με την Hellas Power στο παρελθόν), επανέρχεται για να επαναδραστηριοποιηθεί στο χώρο.Η Forthnet αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην παραδοσιακή της δραστηριότητα και ούτως ή άλλως αναζητά τρόπους για ενίσχυση του δικτύου της. Η εταιρεία διερεύνηση των δυνατοτήτων εισόδου στην ηλεκτρική αγορά, δόθηκε όταν η εταιρεία ζήτησε προσφορές για την προμήθεια ρεύματος του δικτύου των καταστημάτων της. Κάποιες από τις προσφορές περιλάμβαναν σενάρια συνεργασιών για αξιοποίηση του δικτύου Forthnet και από κοινού παρουσία στο χώρο, τα οποία εξετάζει σοβαρά η εταιρεία.
Η πρόθεση του Ομίλου Κοπελούζου να μπεί δυναμικά στη λιανική, χρονολογείται από παλιά όταν ο Όμιλος Κοπελούζου είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων ενεργειακών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα. Το σχήμα αυτό, παρότι είχε πάρει επίσημη μορφή δεν προχώρησε ποτέ, ωστόσο τώρα φαίνεται πως το σχέδιο θα υλοποιηθεί με μια άλλη μορφή.
Τα σημερινά μερίδια
Αδειες προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας κατέχουν 26 εταιρείες για ισχύ περίπου 6.500 MW. Από αυτές στην αγορά δραστηριοποιούνται μόνο οι επτά και συγκεκριμένα οι τρεις καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι Elpedison (EΛΠΕ – Εdison, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο), Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) και Ηρων Ενεργειακή (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και οι τέσσερις ανεξάρτητες εταιρείες Green, Volterra, Wat+Volt και NRG.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι εναλλακτικοί πάροχοι είχαν αποσπάσει μερίδια στο 5,7% με τη ΔΕΗ να έχει το υπόλοιπο 94,3%. Συγκεκριμένα οι τρείς καθετοποιημένοι ιδιωτικοί όμιλοι είχαν τα εξής ποσοστά:
ΗΡΩΝ: 1,9%
ELPEDISON: 1,6%
PROTERGIA: 1,2%
Οι υπόλοιποι τέσσερις πιο μικροί προμηθευτές (GREEN, VOLTERA, WATT + VOLT και NRG) μοιράζονται το 1% της πίτας.

Όμιλος Μυτιληναίος- PROTERGIA: Είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, διαθέτοντας ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 1.200 MW. Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Protergia διαθέτει θερμικές μονάδες με καύσιμο Φυσικό Aέριο και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Αιολικά πάρκα (Α/Π), Φωτοβολταϊκούς σταθμούς (Φ/Β) & μικρά Υδροηλεκτρικά έργα (ΜΥΗΕ).
Γ.Μπόμπολας -ELPEDISON: Με μητρικές της εταιρείες τις Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Ελλάκτωρ, η ELPEDISON είναι επίσης καθετοποιημένος όμιλος στην ενέργεια. Με τις δύο ιδιόκτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, η ELPEDISON δεσμεύεται σε μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, η προηγμένη τεχνολογία παραγωγής συνδυασμένου κύκλου, που χρησιμοποιείται και στις δύο μονάδες διασφαλίζει την πλέον αποτελεσματική χρήση των ορυκτών καυσίμων, επιτυγχάνοντας απόδοση της τάξης του 56%.

Ο ΗΡΩΝ θυγατρική τριών ενεργειακών κολοσσών – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, GDF SUEZ και QPI – με γερές τεχνολογικές βάσεις, αλλά και συνεχή εξέλιξη σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς, έχει αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, και αποτελεί μία από τις καθετοποιημένες επιχειρήσεις του τομέα. Διαθέτει και λειτουργεί επιτυχώς, ήδη από το 2004, δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο έξω από τη Θήβα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος σχεδόν 600MW.
Η VOLTERRA A.E. δημιουργήθηκε το 2010 και είναι το αποτέλεσμα μίας στρατηγικής συμμαχίας 50:50 των ομίλων SORGENIA SpA – η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας στην Ιταλία – και J&P-ABAΞ Α.Ε. – από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με παρουσία σε 5 ακόμη χώρες της Ευρώπης, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Αφοι Βασιλειάδη- GREEN :Εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια με παραγωγούς, εμπόρους, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και εξασφαλίζει αξιοπιστία και ανταγωνιστικές τιμές για τους πελάτες της. Εστιάζει στη δημιουργία μια εταιρικής κουλτούρας πέρα από τα ελληνικά σύνορα, δημιουργώντας ένα δίκτυο εμπορίας ηλεκτρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα στοχεύει να γίνει η πιο ευέλικτη και αξιόπιστη εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη προσφέροντας προϊόντα προστιθέμενης αξίας.
H WATT AND VOLT είναι ελληνική εταιρεία, αρχικά ανήκε στις οικογένειες Χονδρή και Παπαναγιώτου και απέκτησε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το 2011. Σήμερα μέτοχοί της είναι ο Αναστάσιος και Χρήστος Παπαναγιώτου ενώ διαθέτει θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Η NRG Trading House A.Ε. του Αλέξανδρου Χανδρή ιδρύθηκε το 2012 με στόχο τη δυναμική είσοδό της στη διαρκώς ανερχόμενη αγορά της ενέργειας. Από την ίδρυσή της, όραμα και φιλοδοξία των μετόχων της, αποτελεί η ανάδειξή της σε μία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και η δημιουργία δυνατών σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες της.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

 http://www.b2green.gr/el/post/31170/giati-theloun-na-poulane-reyma-oi-kopelouzos-tzamaz-kai-melachroinos

Αρχειοθήκη ιστολογίου