Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Η θέση του σωματείου συνταξιούχων ΔΕΗ για το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού

Στην εξής ανακοίνωση προέβη το σωματείο συνταξιούχων της
ΔΕΗ αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την επίσκεψη του υφυπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων στην Κοζάνη:
Συνάδελφοι,
Στα πλαίσια της επίσκεψης του υφυπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων στην περιοχή μας  ζητήθηκε να συναντηθούμε μαζί του για να εκφράσουμε τις απόψεις – θέσεις μας και να του παραδώσουμε σχετικό υπόμνημα. Επειδή όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω αιφνίδιας ασθενείας του υφυπουργού το στείλαμε στο υπουργείο και παράλληλα το δίνουμε και στη δημοσιότητα...

Πτολεμαΐδα,  8 Ιανουαρίου 2016
Κύριε υπουργέ αφού πρώτα σας καλωσορίσουμε στην περιοχή μας η οποία κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, δέχτηκε όλο το βάρος των μνημονίων (πάνω από 2 δις ευρώ) σας λέμε ότι, η κατεύθυνση που έχουμε είναι αντιμνημονιακή ανεξαρτήτου κυβέρνησης. Παράλληλα δεν είμαστε απ‘ αυτούς που πιστεύουμε ότι το πρόβλημα στο ασφαλιστικό δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο και ούτε από αυτούς που τα τελευταία 5 χρόνια τηρούσαμε σιγή ιχθύος με όλα όσα συνέβησαν στο ασφαλιστικό. Επίσης όμως πιστεύουμε πως με άστοχες κινήσεις από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί επιτεύγματα μιας ολόκληρης ζωής να γκρεμιστούν σαν χάρτινος πύργος. Είμαστε επίσης εκείνοι που όλα τα χρόνια δεχόμασταν αδιαμαρτύρητα να πληρώνουμε ότι εισφορές μας ζητούσαν και μάλιστα με ευχαρίστηση για να πάρουμε μια καλή σύνταξη. Το σχέδιο νόμου, το οποίο αφού το μελετήσουμε μαζί με τους δικηγόρους, θα διατυπώσουμε εγγράφως τις απόψεις μας σε όλα τα θέματα του σχεδίου που μας αφορούν. Γενικά όμως και ως προς την φιλοσοφία του θα πρέπει να πούμε σε εσάς και στους βουλευτές ότι:
Α) δε λύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού γιατί αυτό και μόνον αυτό είναι το πρόβλημα και απλώς παραπέμπει σε μια διυπουργική επιτροπή να βρει τρόπους χρηματοδότησης. Και εάν αύριο αυτή η διυπουργική επιτροπή εκπροσωπεί συμφέροντα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών;
Β) με το νομοσχέδιο αυτό κατεδαφίζεται η κοινωνική ασφάλιση που ξέραμε και που γενεές εργαζομένων την στήριξαν χρόνια τώρα. Πιο συγκεκριμένα είμαστε αντίθετοι:
1 στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων των νυν συνταξιούχων για πάρα πολλούς λόγους (μέσες αποδοχές όλου του εργασιακού βίου για τον υπολογισμό τους – μειωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης που είναι τμηματικοί ανά τρία χρόνια – το σχέδιο έχει αντιασφαλιστική κατεύθυνση – ευνοεί την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία κ.λ.π.).
2 Είμαστε αντίθετοι στη θέσπιση της προσωπικής διαφοράς και μάλιστα όπως αναφέρεται απομειούμενη. Αυτό δε μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό αλλά εάν πράγματι η πρόθεσή σας είναι να κλείσει η ψαλίδα προς τα πάνω να διατυπωθεί αλλιώς.
3 Στις προσαυξήσεις σύνταξης δεν υπάρχει επίδομα γάμου.
4 Η εισφορά του νόμου 4002 υπέρ ΑΚΑΓΕ δεν αναπροσαρμόζεται παρόλο που μειώνεται το πλαφόν της σύνταξης.
5 Δεν διευκρινίζεται εάν στο τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον νέο υπολογισμό του εφάπαξ θα είναι αυτό ή θα υποστεί και αυτό τις περικοπές που έγιναν από το 2010.
6 Δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο υπολογισμού των ΒΑΕ – ΥΒΑΕ.
7 Οι επικουρικές αφήνονται στην τύχη τους ή καλύτερα προϊόν διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες.
8 Υπάρχει διακριτή μεταχείριση για τους υπαλλήλους της Βουλής και από ότι διαφαίνεται και για τους αγρότες.
9 Είμαστε υπέρ της αύξησης των εισφορών διότι με τη μείωσή τους το μόνο που έγινε είναι ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στην Ελβετία.
10 Τέλος δεν μπορεί ένας που δούλεψε 40 χρόνια να παίρνει την ίδια σύνταξη με έναν που δούλεψε 20 χρόνια.
Αυτά και άλλα πολλά μπορούμε να συζητήσουμε για να βοηθήσουμε προς μια θετική κατεύθυνση.

Αρχειοθήκη ιστολογίου