Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Aνοικτός για συνεργασία με τη ΔΕΗ ο Ε. Μυτιληναίος


Αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ για την τιμή που αγοράζει το
Αλουμίνιο την ηλεκτρική ενέργεια θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου εξέφρασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, το κλίμα είναι θετικό για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ενώ η ΔΕH αναγνωρίζει ότι το Αλουμίνιο είναι ο καλύτερος πελάτης και ο καλύτερος πληρωτής για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει, σε αντίθεση με άλλες βιομηχανίες οι οποίες, όπως τόνισε και δεν πληρώνουν τη ΔΕH και δεν υπολογίζουν την ηλεκτρική ενέργεια στο κόστος παραγωγής τους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης για τυχόν ενδιαφέρον του ομίλου να συμπράξει με τη ΔΕH στην ..
εκμετάλλευση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, σχέδιο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι το μοντέλο αυτό είναι πολύ καλύτερο από το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ», ενώ τόνισε ότι η ΔΕH θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τον δικό του όμιλο και με άλλους ομίλους, την ELPEDISON για παράδειγμα, σε μια παρόμοια κατεύθυνση και εφόσον εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις.
Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο όμιλος την προηγούμενη χρονιά, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι το 2015 ήταν πολύ δύσκολο τόσο λόγω του εξωτερικού περιβάλλοντος με τις χαμηλές τιμές στα μέταλλα και την αστάθεια σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ΜΕΤΚΑ, αλλά και λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο.
Τις προκλήσεις αυτές, τονίζει ο ίδιος, αντιμετώπισε η εταιρεία με πολύ μικρές επιπτώσεις, δίνοντας έμφαση και συνεχίζοντας τα προγράμματα περιορισμού του κόστους στην παραγωγή αλουμινίου, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο παραγωγής στη Βοιωτία να λειτουργεί με το χαμηλότερο κόστος, όχι μόνο από ευρωπαϊκά αλλά και από εργοστάσια της Κίνας.
Σε ερωτήσεις μετόχων για το κατά πόσο θα επηρεάσει η αξιολόγηση την επιχειρηματική δραστηριότητα, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι θα υπάρξουν πάρα πολύ θετικές επιπτώσεις κυρίως στη μείωση των επιτοκίων, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια.
Ο ίδιος είπε ότι βλέπει το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο από 7% σήμερα να πέφτει στο 5% σύντομα μετά την αξιολόγηση.
Ωστόσο, όπως είπε, το επιτόκιο αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για τον όμιλο, η δραστηριότητα του οποίου κατά 80% κατευθύνεται στο εξωτερικό, καθώς ο ανταγωνισμός δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 2% και 3%.
Όταν, δε, ρωτήθηκε κατά πόσο θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα του ομίλου η αλλαγή έδρας, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι παρ' όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η παραμονή στην Ελλάδα, ο όμιλος πολέμησε για να διατηρήσει την έδρα του εντός και όπως είπε «ελπίζω να τα καταφέρουμε και να μην μας νικήσει η γραφειοκρατία και η απραξία».
Να θυμίσουμε τέλος ότι το 2015 ο όμιλος έκλεισε με τζίρο 1,4 δισ. ευρώ και EBITDA 234 εκατ., ενώ διατήρησε την έμμεση και άμεση απασχόληση στα 2.700 άτομα.
Από τις επιμέρους δραστηριότητες του ομίλου, η μεταλλουργία είχε κύκλο εργασιών 549 εκατ. ευρώ και EBITDA 98 εκατ. ευρώ, και ο κλάδος EPC-METKA κύκλο εργασιών 608 εκατ. και EBITDA 116 εκατ.
(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου