Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

«Κλείδωσε» το νέο ΕΤΜΕΑΡ – Σταθερό μεσοσταθμικά, μικρή αύξηση για βιομηχανίες, 1% μείωση για οικιακά

Θοδωρής Παναγούλης
Έχει ληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η απόφαση για τις νέες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ, για τις οποίες άλλωστε είναι υποχρεωμένη να αποφασίσει η ΡΑΕ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Οι αλλαγές φαίνεται ότι είναι μικρές, με τη μεσοσταθμική τιμή να παραμένει ίδια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση για τις πολύ ενεργοβόρους βιομηχανίες (όλες τις Υψηλής Τάσης και εκείνες από τη Μέση Τάση που έχουν καταναλώσεις πάνω από 13 GWh το χρόνο) και μικρή ελάφρυνση για τους οικιακούς καταναλωτές.
Με τη μικρή επιβάρυνση για τις βιομηχανίες θα προσεγγιστούν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. που προβλέπουν ενιαία ελάχιστη τιμή ΕΤΜΕΑΡ για όλους τους επιλέξιμους καταναλωτές, τουλάχιστον ίση με το 15% της μεσοσταθμικής χρέωσης. Σήμερα, μετά την αλλαγή που αποφάσισε η ΡΑΕ το Δεκέμβριο του 2015, η τιμή του ΕΤΜΕΑΡ για τις βιομηχανίες βρίσκεται στο 13% της μεσοσταθμικής χρέωσης και με τις τωρινές αλλαγές φαίνεται ότι θα πάει στο
14%.
Αντίστοιχα θα μειωθεί κατά περίπου 1% το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές, ενώ, όπως είπαμε το τελικό ισοζύγιο των αποφάσεων της ΡΑΕ θα είναι ουδέτερο.
Οι αποφάσεις της ΡΑΕ είναι προφανές ότι έχουν λάβει υπόψη τα δεδομένα, έτσι ώστε να υπάρχει εξάλειψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ ως το τέλος του 2017. Το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η ΡΑΕ ήταν, όπως είχε αποκαλύψει το energypress, μια σοβαρή «κρυφή» εκκρεμότητα: Πρόκειται για ένα ποσό 90 εκατ. ευρώ που έχει πληρώσει η ΔΕΗ προς τον Ειδικό Λογαριασμό, παραπάνω από ότι όφειλε στην πραγματικότητα, για τα έτη 2014 και 2015. Αν συνυπολογίσει κανείς «επιστροφές»  90 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, τότε στο τέλος του 2017 ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ όχι μόνον δεν θα έχει το πλεόνασμα των περίπου 72 εκατ. ευρώ που δίνουν τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, αλλά αντίθετα θα έχει έλλειμμα περί τα 18 εκατ. ευρώ.
Υπό αυτή την έννοια η ΡΑΕ θα ήταν υποχρεωμένη να καλύψει το – έστω και μικρό – έλλειμα με μικρή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Πως αντιμετωπίστηκε το θέμα αυτό; Είναι βέβαιον ότι ελήφθη υπόψη, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε η επιλογή να υπολογιστεί περίπου το μισό του ποσού των 90 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι έχει ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ να «τρέξει» την εκκαθάριση με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (και μόνον) και όχι με εκείνα της ΔΕΗ. Το αποτέλεσμα του ΑΔΜΗΕ δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί, επιτρέποντας στη ΡΑΕ να κάνει μια παραδοχή, με βάση την οποία έλαβε τις αποφάσεις. Προφανώς, όταν οριστικοποιηθεί το ποσό από τον ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ίσως στο επόμενο τρίμηνο (η ΡΑΕ εξετάζει πλέον ανά τρίμηνο την πορεία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και αναμορφώνει αναλόγως το ΕΤΜΕΑΡ).

 http://energypress.gr/news/kleidose-neo-etmear-stathero-mesostathmika-mikri-ayxisi-gia-viomihanies-1-meiosi-gia-oikiaka

Αρχειοθήκη ιστολογίου