Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Νέα «αιμορραγία» για τη ΔΕΗ

Θοδωρής Παναγούλης
Ειδικότερα, αρνητική για τη ΔΕΗ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η απόφαση που έλαβε προ ημερών το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας σχετική αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει η
επιχείρηση το 2013, ως προς την απόφαση της ΡΑΕ για απαγόρευση συμψηφισμού των οφειλών και των χρεών της ΔΕΗ προς το λειτουργό και το διαχειριστή της αγοράς ηλεκτρισμού.
Η απόφαση της ΡΑΕ προέκυψε μετά από καταγγελία που έκανε το 2013 η Elpedison. Κατά την εξέταση της υπόθεσης διαπιστώθηκε η ύπαρξη του συμψηφισμού από την πλευρά της ΔΕΗ, ο οποίος, όπως προκύπτει από την απόφαση της Αρχής, πρέπει γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον ΛΑΓΗΕ και όχι αυτοβούλως από τη ΔΕΗ, ενώ σε κάθε περίπτωση αντίστοιχη δυνατότητα συμψηφισμού δεν έχει ο ΑΔΜΗΕ.
Επίσης η ΡΑΕ τόνιζε στην απόφασή της ότι όσο οι εκκαθαριστές της αγοράς, ανέχονται τη συγκεκριμένη καταχρηστική πρακτική συμψηφισμού της ΔΕΗ, παραβιάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς.
Η ΔΕΗ προσέφυγε, τότε, στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΡΑΕ. Η απόφαση επί της αίτησης της ΔΕΗ εκδόθηκε τώρα και είναι απορριπτική. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να καταβάλλει άμεσα τα επίμαχα ποσά, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ προς τους θερμικούς ηλεκτροπαραγωγούς και άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ. Τα ποσά αυτά πρέπει να καταβληθούν προς τον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει να τα αποδώσει στους δικαιούχους.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες συνεννόησης, προκειμένου η ΔΕΗ να καταβάλλει τα ποσά σε δόσεις και όχι εφάπαξ, πράγμα που θα ήταν άλλωστε σχεδόν αδύνατο λαμβανομένης υπόψη της ταμειακής κατάστασης της επιχείρησης.

 http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου