Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Στροφή στις ΑΠΕ επιχειρεί η ΔΕΗ για να απαντήσει στις προκλήσεις του ανταγωνισμού

Δημήτρης Κοιλάκος
Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι το τελευταίο διάστημα οι δημόσιες εφ’ όλης της ύλης παρεμβάσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, M. Παναγιωτάκη.
Ένα από τα θέματα που ξεχωρίζουν, είναι η ανάλυση που κάνει για το τρίπτυχο ενεργειακό μίγμα – ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – στρατηγική της ΔΕΗ, κι αυτό γιατί από τις σχετικές αναφορές προκύπτουν ζητήματα που είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσουν έντονα το επόμενο διάστημα.
Από την άποψη αυτή, η «ανακήρυξη» των ΑΠΕ σε εγχώριο καύσιμο, δίπλα στο λιγνίτη, δια στόματος Παναγιωτάκη, δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί μια
σημαντική στροφή.
Θυμίζουμε ότι τόσο στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στις 30 Νοεμβρίου, όσο και μιλώντας στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια λιγνίτη στην Κοζάνη στις 3 Δεκεμβρίου, ο κ. Παναγιωτάκης εστίασε στο ότι στρατηγικός στόχος για τη χώρα πρέπει να είναι η μετάβαση «από το ένα εγχώριο καύσιμο, το λιγνίτη, στο άλλο, τις ΑΠΕ», με ελαχιστοποίηση των αναγκών για εισαγωγές ενέργειας.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ προσδιόρισε ολοκληρωμένα το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται αυτή η προβληματική, όταν προέβαλε από την Κοζάνη την εξής θέση: «οι ΑΠΕ δεν είναι ώριμες ακόμη ώστε να «πάρουν τη σκυτάλη» από τον λιγνίτη. Γι' αυτό η απόλυτη εναντίωση στο λιγνίτη στην ουσία εξυπηρετεί την παραγωγή από Φυσικό Αέριο».
Η ΔΕΗ θέλει να πρωταγωνιστήσει στις ΑΠΕ
Από την Κοζάνη ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε την επιδίωξη της ΔΕΗ να αναπτυχθεί τάχιστα στον τομέα των ΑΠΕ, θέτοντας μεγαλεπήβολους στόχους. Όπως χαρακτηριστικά είπε «σε σύντομο χρόνο θα είμαστε οι κορυφαίοι της αγοράς της Ελλάδας και των Βαλκανίων».
Φυσικά, η ΔΕΗ πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο για να φτάσει μέχρι εκεί. Άλλωστε, ο ίδιος σημείωσε ότι «παραλάβαμε την επιχείρηση με μερίδιο μόνο 3% έναντι των ανταγωνιστών της».
Μέχρι στιγμής, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΗ διατηρεί 44 εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 21 αιολικά πάρκα, 16 μικρούς υδροηλεκτρικούς και 7 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 147,7 MW,  με παραγωγή 283000 MWh για το 2015.
Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ισχύς αυτή αφορά 81.07 MW από αιολικά πάρκα, 65,35 MW από μικρά υδροηλεκτρικά και 1,33 MW από φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 εκτιμάται ότι θα έχουν κατασκευαστεί έργα συνολικής ισχύος 23,65 MW (γεωθερμικά, βιομάζα, υβριδικά).
Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ έχει ήδη βάλει στις ράγες της υλοποίησης μια σειρά από έργα ΑΠΕ, με τα οποία θα ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της.
Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΔΕΗ στις 8 Νοεμβρίου ενέκρινε επένδυση ύψους 30.972.959 ευρώ για την (ανά)κατασκευή έντεκα αιολικών πάρκων σε νησιά, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 24,3 MW, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2018. Τα πάρκα αυτά, για τα οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να δημοσιοποιήσει άμεσα την πρόσκληση για το σχετικό διαγωνισμό υλοποίησή τους είναι τα εξής:
  • Στο Μαρμάρι Ευβοίας, ισχύος 5,40 MW
  • Στο Περδίκι Ικαρίας, ισχύος 0,90 MW
  • Στον Άγιο Ιωάννη Καρπάθου, ισχύος 0,90 MW
  • Στο Σιγρι Λέσβου, ισχύος 2,70 MW
  • Στη Βίγλα Λήμνου, ισχύος 0,90 MW
  • Στα Λακάκια Πυθαγορείου Σάμου, ισχύος 1,80 MW
  • Στο Μελανιο Χίου, ισχύος 2,70 MW
  • Στον Προφήτη Ηλία Ψαρών, ισχύος 1,80 MW
  • Στην Ποταμιά Χίου, ισχύος 0,90 MW
  • Στο Τηγάνι Μυκόνου, ισχύος 1,80 MW
  • Στο Μαμάδο Τήνου, ισχύος 4,50 MW.
Επιπλέον, το ΔΣ της ΔΕΗ έχει αποφασίσει την έγκριση της επένδυσης για την κατασκευή ενός νέου αιολικού πάρκου στη θέση Παλαιόπυργος – Περδικιές, στην περιοχή Ιεράς Μονής Τοπλού Σητείας Κρήτης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 7,5 MW και συνολικού προϋπολογισμού 9.180.000 ευρώ.
Πέραν αυτών, όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου του Economist o κ. Παναγιωτάκης, σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός μεγάλου αιολικού πάρκου, ισχύος πλέον των 120 MW, στη Ροδόπη.
Από το ίδιο βήμα ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η ΔΕΗ εξετάζει τις προοπτικές συνεργασίας με ελληνικό οίκο για την κατασκευή μεγάλου υβριδικού έργου στο Ρέθυμνο, με βάση το φράγμα των Ποταμών.
Τέλος, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα επιλυθούν τα προβλήματα που παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση του υβριδικού έργου της Ικαρίας, συνολικής ισχύος 6,8 MW, το οποίο περιλαμβάνει δυο υδροηλεκτρικούς σταθμούς κι ένα αιολικό πάρκο. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αναμένεται να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009, αλλά από το Νοέμβριο του 2014 έχουν σταματήσει οι εργασίες, παρότι έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 85%.
Όπως καταλαβαίνει κανείς επιχειρώντας μια απλή άθροιση, η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα σημάνει και τον υπερδιπλασιασμό της εγκαταστημένης ισχύος ΑΠΕ της ΔΕΗ το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο μελλοντικός ρόλος του λιγνίτη
Είναι δεδομένο ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, καθώς είναι αναντικατάστατος ο ρόλος του στην επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού.
Το ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχει ο λιγνίτης στην ηλεκτροπαραγωγή τις επόμενες δεκαετίες αποτελεί, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ζήτημα το οποία θα πρέπει να αποφασιστεί στα πλαίσια του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, η ανάγκη για τον οποίο, σημειωτέον, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στη ρητορική της ΔΕΗ.
Από μεριάς της, η ΔΕΗ, δια στόματος Παναγιωτάκη από το βήμα του συνεδρίου του Economist, εκτιμά ότι η κατά 30-35% συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη θωράκιση της οικονομίας έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το κατά πόσο, τελικά, θα καταστεί εφικτό να κυμανθεί το μερίδιο του λιγνίτη σε αυτά τα ποσοστά τα επόμενα χρόνια είναι κάτι που, βέβαια, μένει να αποδειχθεί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι, δεδομένων των πιέσεων που της ασκούνται εξαιτίας της υστέρησής της έναντι του ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και τις πιέσεις εξαιτίας της υψηλής συμμετοχής της λιγνιτικής παραγωγής στο χαρτοφυλάκιό της, η ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των λιγνιτικών της μονάδων, αποτελεί μονόδρομο για τη ΔΕΗ.


 http://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου