Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

«Εμπροσθοβαρή» ανάκτηση 130 εκατ. ευρώ θα έχει η ΔΕΗ για τις παλιές ΥΚΩ με λεφτά από το πλεόνασμα του 1,1 δισ.

Θοδωρής Παναγούλης
Ευνοϊκά εξελίσσεται για τη ΔΕΗ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές όσον αφορά την είσπραξη εκ μέρους της επιχείρησης των παλιών ΥΚΩ που έχει λαμβάνειν από την περίοδο 2012 – 2016.
Δεν αλλάζει βεβαίως του ουσιαστικότερο, δηλαδή το συνολικό ποσό που της έχει αναγνωριστεί ως υπόλοιπο προς ανάκτηση (360 εκατ. ευρώ έναντι των 735 εκατ. ευρώ που ζητούσε η ΔΕΗ), ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να πάρει σημαντικό μέρος μέσα στο 2018.
Ειδικότερα, οι συζητήσεις με τους δανειστές φαίνεται ότι καταλήγουν σε μια εμπροσθοβαρή ανάκτηση 130 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο (το 2018) με τα υπόλοιπα ποσά να μοιράζονται στα
υπόλοιπα τέσσερα χρόνια (2019, 2020, 2021 και 2022).
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 130 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ θα το πάρει από το πλεόνασμα που έχει αποφασίσει να διανείμει η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα. Όπως άλλωστε είπε πρόσφατα στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάποια ποσά από το πλεόνασμα θα δοθούν σε φορείς στους οποίους χρωστάει το δημόσιο.
Για τα υπόλοιπα χρόνια τα αναλογούντα ποσά από τις παλιές ΥΚΩ θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπου η άσκηση κοινωνικής πολιτικής επιδοτείται από το δημόσιο ταμείο και όχι από τα ποσά που πληρώνουν απευθείας οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους. 
Η λύση πληρωμής από το πλεόνασμα επιλέχτηκε με δεδομένο ότι η τρόικα δεν συμφωνούσε με μια πιθανή επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2018, ενώ από την άλλη επέμενε να είναι μεγάλο το ποσό που θα πάρει άμεσα η ΔΕΗ.
Ας αναφερθεί ότι η πληρωμή των παλιών ΥΚΩ στη ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την εισήγηση της ΡΑΕ τα αναδρομικά για την πενταετία 2012 - 2016 προσδιορίστηκαν στα 360 εκατ. ευρώ συν τις αποδόσεις του κεφαλαίου αυτού, καθώς η επιστροφή θα γίνει σε βάθος πενταετίας.
Εκτός όμως από το ύψος του ποσού, η ΡΑΕ είχε προτείνει να καλυφθούν οι παλιές ΥΚΩ από τον ΕΦΚ του πετρελαίου που καίνε οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες των νησιών. Η φιλοσοφία της πρότασης αυτής έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση που δρομολόγησε αρχικά μια λύση σύμφωνα με την οποία το ποσό της επιβάρυνσης θα καλυπτόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κάποιο σχετικό κονδύλι για το οποίο υπήρχαν συνεννοήσεις με το ΥΠΟΙΚ.
Εν τέλει, μετά τις αντιρρήσεις της τρόικας όλα δείχνουν ότι για την πρώτη τουλάχιστον χρονιά το ποσό των 130 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το πλεόνασμα.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι, όπως είχε επανειλημμένως δεσμευθεί ο κ. Σταθάκης, η είσπραξη των παλιών ΥΚΩ δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές. 

Κοινωνική πολιτική

Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ προσδιορίστηκαν νομοθετικά το 2012, χωρίς να αναπροσαρμοστούν έκτοτε, προκαλώντας έτσι σωρευτικά ένα έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ κατά την πενταετία 2012-2016, το οποίο μετά την ενδελεχή έρευνα της ΡΑΕ προσδιορίστηκε στα 360 εκ. ευρώ, έναντι των 735 εκ. ευρώ που είχε ζητήσει και εγγράψει ως πρόβλεψη στον ισολογισμό της η ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική στις περισσότερες χώρες όπου υπάρχουν νησιά, το πρόβλημα έχει λυθεί με διασυνδέσεις ενώ εκεί όπου υπάρχουν μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως στην Ισπανία το κόστος άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο ρεύμα, μοιράζεται 50%-50% μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των καταναλωτών. Το καλοκαίρι η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ για τις ΥΚΩ, να καλύπτονται με την καταβολή μέρους από τις εισπράξεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το οποίο άλλωστε χρησιμοποιούν οι μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά.
Η εισήγηση για επιστροφή του ΕΦΚ στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, η οποία πάντως ενστερνίζεται τη φιλοσοφία  να καλύπτονται οι συγκεκριμένες χρεώσεις ή τουλάχιστον μέρος τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.


 https://energypress.gr/news/emprosthovari-anaktisi-130-ekat-eyro-tha-ehei-i-dei-gia-tis-palies-yko-me-lefta-apo-pleonasma

Αρχειοθήκη ιστολογίου