Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Κινήσεις της ΔΕΗ στη σκακιέρα του αερίου: Αγοράζει LNG, παίρνει άδεια προμήθειας

0
______
https://energypress.gr/
Χρήστος Στεφάνου
Απάντηση στον ανταγωνισμό που φαίνεται να δημιουργείται στη λιανική αγορά της ενέργειας ετοιμάζει η ΔΕΗ. Καθώς λοιπόν το τελευταίο διάστημα όλοι οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ηλεκτρισμού έχουν εξασφαλίσει άδειες προμήθειας αερίου και προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο της αγοράς που θα περιλαμβάνει συνδυασμένα πακέτα ρεύματος και αερίου, η ΔΕΗ κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για εξασφάλιση 20ετούς άδειας προμήθειας αερίου.

Η αίτηση για την άδεια, δεν είναι η πρώτη κίνηση της ΔΕΗ στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των προϊόντων που διαθέτει σε καταναλωτές. Θυμίζουμε ότι προ ηερών η εταιρεία υπέγραψε μη αποκλειστική  συμφωνία συνεργασίας με τη
Forthnet με στόχο τη διερεύνηση δημιουργίας προϊόντων που θα περιλαμβάνουν ρεύμα και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Εκτός όμως από την άδεια προμήθειας η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα διαγωνισμό με αντικείμενο τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας συνεργασίας για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ είχε απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υπογραφή με εταίρο συμφωνίας MSA (Master Sale Agreement) τριετούς διάρκειας για την προμήθεια LNG από το τερματικό της Ρεβυθούσας.
Η εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στη χώρα και τη διετία 2010 – 2011 είχε προμηθευτεί 0,9 bcm LNG, αναφέρει ότι για το 2018 θα χρειαστεί τουλάχιστον 0,3bcm χωρίς να αποκλείεται η προμήθεια και επιπλέον ποσοτήτων. Για τις χρονιές 2019 και 2020 οι ποσότητες των σποτ φορτίων LNG που θα χρειαστεί η εταιρεία θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες του επιχειρησιακού της σχεδίου και δε θα είναι μικρότερες από τα 300 εκατ. κυβικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η ΔΕΗ έχει κάνει έναν ακόμη διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου που θα της καταρτίσει επιχειρησιακό πλάνο για τη δραστηριοποίηση στην αγορά του φυσικού αερίου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου