Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Αθώος υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ για θάνατο από ηλεκτροπληξία


Αθώο κήρυξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ στη Μεσσηνία για το θάνατο ενός άνδρα τον Ιούλιο του 2011 στο Διαβολίτσι.

Ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως, καθώς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- παρέλειψε να στείλει συνεργείο για να κλαδέψει τα κυπαρίσσια στο Διαβολίτσι και ο άτυχος άνδρας ανέβηκε μόνος του σε μια σκάλα να το κόψει. 

Αυτό το έκανε γιατί -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- όταν φυσούσε αέρας αυτό ακουμπούσε στα σύρματα του ΔΕΔΔΗΕ και κάποιες ημέρες πριν είχε ξεκινήσει φωτιά όχι μακριά από την αποθήκη όπου μέσα φύλαγε το σανό για τα ζώα του. Ετσι, πήρε την απόφαση να βάλει μια σκάλα και να ανέβει ο ίδιος να κόψει το κυπαρίσσι, αλλά όπως το έπιανε και έκοβε δεν μπόρεσε να το κρατήσει και αυτό ακούμπησε τα σύρματα. Με την επαφή, το ρεύμα διαπέρασε το κορμί του και τον σκότωσε, ενώ όπως αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια της δίκης δεν είχε πάρει κανένα απολύτως μέτρο προστασίας: η σκάλα ήταν σιδερένια και δεν έδεσε την κορυφή του δέντρου με σκοινί, αλλά και ούτε φορούσε γάντια για τη στοιχειώδη προφύλαξή του από μια ενδεχόμενη επαφή με το ρεύμα.

Την αθώωση του κατηγορουμένου πρότεινε νωρίτερα στην αγόρευσή του και ο εισαγγελέας της έδρας.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις μαρτύρων και πρώην δημάρχου από την περιοχή, οι οποίοι κατέθεσαν ότι συχνά οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν γιατί πολλά δέντρα όταν φύσαγε, έγερναν και ακουμπούσαν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να ξεσπάνε φωτιές. Ο άτυχος άνδρας, όπως κατέθεσε και ο γιος του χθες στο δικαστήριο, ήθελε να σώσει την περιουσία τους από μια τέτοια φωτιά αφού κάτω από το κυπαρίσσι και τα ηλεκτροφόρα σύρματα είχαν την αποθήκη με το σανό για τα ζώα. Αλλοι μάρτυρες κατέθεσαν μάλιστα ότι δεν είχε περάσει ούτε μήνας όταν μερικά μέτρα πιο πέρα από την αποθήκη ξέσπασε έτσι μια φωτιά και κάηκε στύλος της Επιχείρησης. Κάτι τέτοιο πάντως δεν αποδείχτηκε από έγγραφα ότι συνέβη, όπως και έγγραφες ή τηλεφωνικές καταγγελίες από κατοίκους του Διαβολιτσίου πως τα δέντρα στη γύρω περιοχή ακουμπάνε στα σύρματα και υπάρχει κίνδυνος.

Στη δίκη κατέθεσαν επίσης εργολάβος και διευθυντικό στέλεχος της Επιχείρησης οι οποίοι βεβαίωσαν ότι τόσο το Μάρτιο όσο και στα τέλη Μαΐου του ίδιου έτους είχε οριστεί εργολάβος για κλαδέματα και έγιναν αυτοψίες με την επιτήρηση και επόπτη της ΔΕΗ. Κανένας λοιπόν κίνδυνος -σύμφωνα με τις καταθέσεις τους- δεν υπήρχε για το δίκτυο από ακλάδευτα δέντρα, τα οποία να έρχονται σε επαφή με τα σύρματα. Επιπλέον, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο θανών έκοψε την κορυφή και όχι τα πλαϊνά κλαριά όπως συνηθίζεται –οπότε ο εργολάβος της ΔΕΗ στην κατάθεσή του εκτίμησε ότι ήθελε να το κόψει προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για να φτιάξει κάτι.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του, αφού συλλυπήθηκε την οικογένεια του θανόντα, υποστήριξε ότι καμία παράλειψη δεν έγινε από την πλευρά του. Αντίθετα ο θανών χωρίς να ειδοποιήσει έστω και προφορικά τη ΔΕΗ και χωρίς καμία έστω και στοιχειώδη προστασία, ανέβηκε και έκοψε μόνος του το δέντρο. Διαβεβαίωσε επίσης πως καμία απολύτως ενημέρωση δεν είχε ούτε από κάτοικο της περιοχής, ούτε από εργολάβο ή εργαζόμενο του ΔΕΔΔΗΕ ότι έπρεπε να κλαδευτούν δέντρα στο Διαβολίτσι γιατί έρχονταν σε επαφή με τα σύρματα. Ακόμα υποστήριξε πως τα συνεργεία για αυτή τη δουλειά πέρασαν δύο φορές τους προηγούμενους μήνες από το Διαβολίτσι και είχαν κλαδέψει τα επικίνδυνα δέντρα στη γραμμή που περνούσε από εκεί που ήταν και το συγκεκριμένο κυπαρίσσι.

Ν.Κ.

eleftheriaonline.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου