Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Τέσσερα «καμπανάκια» από το business plan της McKinsey

Σήμα για διαρθρωτικές αλλαγές στη ΔΕΗ με έμφαση σε τέσσερα αδύναμα σημεία της εταιρίας, δίνει το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε η McKinsey και εγκρίνεται σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολύκροτο business plan έχει ολοκληρωθεί και παρουσιάζεται σήμερα στο ανώτατο όργανο διοίκησης της εταιρίας.
Χωρίς να αποκλείονται κι εκπλήξεις, προκειμένου να διασκεδαστούν οι πολιτικές εντυπώσεις, προβλέπονται παρεμβάσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας,στο ανθρώπινο δυναμικό, τον δανεισμό και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πηγές, το σχέδιο κρίνει αναγκαία την εξοικονόμηση μισού
δισεκατομμυρίου ευρώ προκειμένου η εταιρία να είναι βιώσιμη.
Οι δαπάνες αυτές είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν μέσα από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εκατοντάδων εργαζομένων της επιχείρησης καθώς και μεταξύ άλλων και από τη μείωση ή και την κατάργηση των εκπτώσεων που παρέχονται στους πελάτες της. Προτείνονται επίσης και αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών.
Πέραν αυτών των αναδιαρθρώσεων, που αναφέρουν πηγές, το business plan της ΔΕΗ  προτείνει και δραστική στροφή της εταιρίας σε δραστηριότητες τις οποίες μέχρι στιγμής δεν είχε αγγίξει ή είχε παραμελήσει. Πρόκειται για τις ΑΠΕ, την προμήθεια φυσικού αερίου καθώς και την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.
Ο λόγος της στροφής αυτής έχει να κάνει με την ανάγκη ανάκτησης εσόδων, καθώς η πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να χάσει τις μισές πωλήσεις της, για την ακρίβεια να μειώσει κατά 50% το μερίδιο της στην αγορά.
Οι νέες πηγές εσόδων σε συνδυασμό με την περικοπή των δαπανών θα πρέπει, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου, να οδηγήσουν στη βελτίωση της σχέσης των EBITDA με το χρέος. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα της εταιρίας τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη είναι στα 804,7 εκατ. ευρώ και το συνολικό χρέος στα 4,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, με δεδομένη τη συρρίκνωση των πωλήσεων της επιχείρησης είναι αδήριτη η ανάγκη της ανάκαμψης των κερδών προκειμένου να εξυπηρετείται μελλοντικά και ο δανεισμός.
Η πώληση των λιγνιτικών
Στο επιχειρησιακό σχέδιο γίνεται αναφορά, σύμφωνα με πηγές, και στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η πώληση τους και η κατάργηση των ΝΟΜΕ θα δώσει ανάσα στην εταιρία, με τα EBITDA της να ανεβαίνουν κατά 100 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ και σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών που έφτασε στους υποψήφιους επενδυτές δίνει ως περιθώριο για τη σύναψη συμμαχιών μέχρι τις 30 Ιουλίου και οριοθετεί ως καταληκτική προθεσμία για τις προσφορές την 6η Οκτωβρίου του 2018.
(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου